跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友香港讀緊小五, 6月足11歲, 因為已missed State 派位, 唸緊今年暑假去9月做 Year7 插班定出年讀埋小六先去英做 Year 8 插班? 邊樣易D?
你有上天堂的把握嗎?

大宅

FiFi618 發表於 17-5-28 05:50
我都一樣情況,我諗視乎住邊區,D學校緊張否?心議的若然冇位,唔知基制係會派去邊區?
我諗可以send電郵 ...

我都係去Manchester, 因為我會搵Church of England secondary school, 我諗住去 Bolton BL2

你諗住幾時去?

大宅

FiFi618 發表於 18-1-9 21:40
我希望暑假去曼城

我9月到咗,宜家settled 咗喺Bolton!
小朋友已入學
你有上天堂的把握嗎?

大宅

ironmanmama 發表於 18-1-23 09:11
hello ,記得我嗎?我10月都過咗來了!定居 Stockport.
小朋友入到心儀學校嗎?
...

hello ironmanama! 記得!

我十分感恩小朋友竟然插班入咗一間心儀嘅中學Year 7,簡直係神蹟 (ofsted rating outstanding Churchof England嘅中學, Manchester 只得4間, 仲要oversubscribed) 所有朋友都話畀我聽唔會有位! 我實在十分感恩!

大宅

ironmanmama 發表於 18-1-23 10:44
係呀! 即是2005年9月1日至2006年8月31日出生既小朋友,就計同ㄧ年級,如此類推。所以你小朋友會跳咗ㄧ級。 ...

我曾經都研究過呢個問題, 因為當時我都擔心大仔入唔到心儀Year 7, 想佢做大仔讀多一年先入中學, 但係council唔畀, 因為呢邊係按年齡入學的!
( 不過有可能個個council唔同, 我當時係喺香港電郵問的, 也電郵學校問會唔會收大仔生, 佢哋叫我搵council)
除非你搵到一間學校佢係獨立收生, 如果佢肯收咗你先, 就冇問題!

大宅

jutau 發表於 18-2-1 22:59
我大女小五,都諗緊幾時過英國讀,但個細係小四,驚過到去兩個唔係同一間學校
...

我個仔當時都係讀完小五過嚟, 細嗰個讀完小二! 我覺得快快畀個大女過嚟因為呢邊Year 7,足11歲Year 7, 未足11歲仲可以Year 6.

e邊中學好似香港咁早一年申請派位, 大嗰個入到細嗰個跟住就會入返嗰間中學!

反而如果遲啲到,兩個都中學,學校未必有位畀兩個一齊插班……
你有上天堂的把握嗎?

首頁

尾頁

跳至