自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

要用到睇口型先至學到發音,應該係言語治療師級數嘅問題,我個仔之前有言語問題口腔肌肉控制得唔好,都係兩三歲嘅時候請一對一言語治療,大約半年有好轉就停咗,依幾年廣東話英文普通話三種語言學習,暫時OK喎,咁當然冇口罩學習係好嘅,但係疫情十分體諒呢種保護措施,我驚佢哋唔用口罩爆到停課上zoom仲頭痕,真係唔使戴口罩啦

侯爵府

回覆樓主:

可能你要一個言語治療師可以視像上堂,因為言語治療師可能都唔想唔戴口罩同小朋友上堂

其實都係今年九月先全面復課,之前用zoom大特寫,應該睇得好清楚老師個口喎

侯爵府

如果英文發音YouTube有大量有埋誇張口型嘅片,你仲可以揀英式英語or美式英語添,普通話應該都多,廣東話可能要靠自己啦

侯爵府

polliebb 發表於 22-12-20 11:09
雖然返學重要,但我覺得跟自己家人學講野更重要,識個小朋友父母本身講野都有口音,老師點教都改唔到,一直 ...

係,其實好多細路都學咗菲傭英文或者阿嫲鄉下話, 而家或者而家仲係半日課都唔可以靠晒老師學嘢啦,之前另外一個post睇到老師可能發音都唔正確呢。

侯爵府

fongfonglover 發表於 22-12-20 11:11
快測都未取消,口罩唔會咁快取消啦;口罩起碼要帶埋冬季,因為家下唔單止防covid,仲想防埋冬季流感(個人覺 ...

香港學校除口罩應該係最後一步,要保護香港嘅未來喎,佢慢慢等啦

侯爵府

littlefunpig 發表於 22-12-20 11:16
其實好多老師係返學校準備教材同上zoom
佢地照樣都係戴住口罩上
真係無口罩上zoom 只係好短時間, 我印象中 ...

我仔女老師有啲屋企上zoom有啲學校上zoom冇戴口罩,可能唔同學校指引唔同

侯爵府

gallygally 發表於 22-12-20 11:33
應該係你地生咗唔湊先似, 你哋係咪屋企零交流, 唔通學講野只係得返學果幾個鐘

...

有啲似發爛渣,我個仔好曳老師冇教好佢

侯爵府

gallygally 發表於 22-12-20 12:00
無理由推哂個責任去每曰只返幾粒鐘嘅學校度

我冇睇清楚佢話廣東話發音唔得定英文發音唔得,廣東話就真係冇聽過老師會整個好誇張嘅口型教學,有時自己小朋友不足就要自己解決,而且學校一班咁多人,希望佢小朋友坐第一行,除咗口罩佢個仔真係會留心老師個口?老師背住黑板又講又寫緊嘢咪唔使學,佢叫得除口罩真係唔驚中,佢唔擔心中多兩次腦霧默書都記唔到?

侯爵府

estw 發表於 22-12-20 11:58
我上個月去左澳洲,嗰邊已經冇人戴口罩,初時都有啲吾慣,又驚會唔會中招,結果都冇事,返到香港又要戴返 ...

我老公上兩個月去咗澳洲三個星期,全部同事中過兩次以上,佢又係冇中返嚟喎,可能人哋就係中完有抗體有群體保護掛?不過鬼仔話中嗰陣都Fever左幾日,你知佢哋唔會同你博,每次請返10日八日假

侯爵府

成龍有英文私人老師都一個月先練到一句對白嘅發音,可能你都唔可以靠學校老師
attach1/tmp/phpgWAYlo

侯爵府

Mooskha 發表於 22-12-20 12:39
你係Bk講,Bk好多人打算一世帶口罩。港姐冠軍講野多懶音,之前有個節目有專家幫佢改善發音,那位專家都叫佢 ...

咁港姐讀書個年代唔使戴口罩啦掛?即係佢自己本身有問題啦?咁就唔好全部賴落個口罩度啦

侯爵府

cherry@sum 發表於 22-12-20 16:27
我到底睇緊啲咩野,宜家小朋友學講野唔係睇口型係睇眼既,幼稚園既小朋友根本唔應該長時間戴口罩,戴口罩已 ...

其實戴口罩咁大影響,有咩事不如直接停課?橫掂以前流感都成日停課

侯爵府

alau2021 發表於 22-12-20 17:28
同意,停課上zoom最好

最緊要嚴禁老師戴口罩

侯爵府

長琦良美 發表於 22-12-20 18:42
我有時聽到細路某d 字講唔清、唔正,真係會好誇張咁做口型俾佢睇,逐粒音做,講緊係粵語,係有幫助。
...

我都會啊,我個仔講得唔正我都會要佢慢慢講過,其實我個仔兩三歲嘅時候知道佢有言語問題,我真係有做過research想去讀返個言語治療師course幫佢,後尾搵原來係冇part-time讀,要full time再加實習應該total要讀四年, 實在抽唔出時間, 咁我覺得就算搵人幫輔導,自己生活上都要幫佢,自己搵解決方法

當時請言語治療師每個星期上嚟,其實我每日都要同佢做口腔肌肉練習,佢得嗰兩三歲都唔鍾意㗎,咪又氹又成自己幫佢囉,冇理由賴落人哋度

侯爵府

cheung2013 發表於 22-12-20 19:22
咁諗住戴口罩直至入棺材個日?

你咁鍾意嗌人壽終正寢嘅?做人唔好咁負面!依排多自殺新聞

侯爵府

alau2021 發表於 22-12-20 19:44
多得你呢啲盲反政府嘅人,政府抗疫先會咁困難

講得好,依啲人成日話係唔係都中,包佢中咗都周街去,冇人想接佢哋啲口水

侯爵府

子若 發表於 22-12-20 21:50
老師係學校上zoom 堂,都係全程戴mask. 跟本上我d 囡由始至終都未見過老師真樣
...

各間學校有唔同做法啦,我仔女嗰啲老師冇戴口罩,不論屋企定課室zoom上堂

侯爵府

子若 發表於 22-12-20 22:00
得你間學校例外者,大部老師都要番學校zoom, 因為課室會輪流用,所以一定會戴口罩上堂,仲要嗰時疫情最勁
...

我仔女分開兩間學校㗎

侯爵府

子若 發表於 22-12-20 21:56
佢地要一世戴口罩我唔反對,不過唔好迫人戴口罩。
我去bangkok 日日都唔戴口罩,番黎都無中招。
...

咁樓主可能要迫老師唔帶口罩先得喎,咁老師都有自由㗎嘛

首頁

尾頁

跳至