在職全職

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我四十尾,女同事三十中。

我高級過佢,自問對佢都算好關照及非常友善客氣。

但幾次無啦啦俾佢窒我老,但唔知佢點find out 我歲數,可能我有個高小嘅仔。

最近十年work anniversary, 公司有個小gift, 呢位女同事做了七年多,我同佢講過多幾年到你攞,佢竟然話哎喲,呢個係老人牌黎架噃,我仲好後生喎,當時我答「吓,攞十年work anniversary award又唔一定代表老」,佢一再強調自己好後生,唔似乎講笑。

因為附近有好多同事,廢事窒佢,否則我會同佢講「咁你最好十年anniversary 之前resign,否則人地話你老!」

我心想就算我大你十幾年,都唔會羨慕你後生過我,點解究幾次潤我,我都後生過,但每人有唔同階段,呢十幾年我都accomplish 人生一些事,有OK家庭同事業,相反呢位女同事dry到死,多年來無拖拍,我諗因為可能佢份人古縮倔強到死,就算我真係羨慕後生女,都羨慕那些廿幾樣靚身材正嘅女仔,點會羨慕一個三十中様子古縮嘅中女?,
呻完

公爵府

bosch 發表於 18-10-14 08:24
唔窒佢仲好啦, 咁至顯得你唔care 佢講既野, 佢激唔到你就會自己dum 心.

係我無回應佢,只是笑一笑,我知道如果我窒佢,佢會一輛機關搶掃我因佢性格倔強自我中心,多年來team中幾個適婚年齡女同事都結左婚得佢還是小姑獨處,性格有問題就佢燎其他人,唯有一笑置之。

公爵府

Ivy124 發表於 18-10-15 17:40
每人都後生過,但自己後生過人地,又無必要成日串人老過自己,咩年紀有咩問題,年紀大D但活得開心,總好過2 ...

係,都唔知得罪佢乜,係要暗示我老,好無品

公爵府

good_pig 發表於 18-10-16 00:01
3X都唔係細啦, 咁無聊

係呀!真係無聊,此女子其實頗為好勝,開會開call(佢老細不在場)時常插入我講嘢,但人哋又唔係問佢,我心諗你夠料就爬上我位,最弊佢老細唔鐘意佢,因為做野唔落力唔快手,挑戰我老真係低能!

公爵府

cfok 發表於 18-10-16 00:35
我都試過俾後生同事話我老
一個細我兩年,但佢望落老我好多。我回應「望落以後掉返轉」
另一個細我九年,我 ...

講得出話女同事老嘅港女以為自己唔會老

wcpcelia    發表於 18-10-16 13:56

公爵府

BABYQOO 發表於 18-10-16 11:45
你同佢講,係人都有[腦],講時指住自己個腦,再同佢講你冇腦架?

我朋友叫我應該潤佢「你有病呀?咁講野嘅!」

公爵府

Reneeho 發表於 18-10-18 23:24
2個女人討論年紀問題非常危險

係呀!不過先撩者賤,唔知佢做乜挑戰我尤其年齡,我自問對佢幾好,認真痴線

公爵府

jazmine 發表於 18-10-18 22:33
成件事好好笑

35都叫後生

所以成件事匪夷所思,都唔知佢乜企圖

公爵府

回覆樓主

個女同事成日話自己「好後生」,但做嘢慢吞吞到.....我四十多熟中女士都自愧不如,唉。

公爵府

justforfun33 發表於 18-10-20 10:25
算啦,聽完就算,唔好激親自己,我都試過,當時31歲,俾個27歲串我3張嘢,有幾次佢:果個呀e同你一樣都係3x ...

痴痴地!

公爵府

snow.white 發表於 18-10-21 20:00
同意,可能你講"十年"出黎,佢覺得你有骨,不是每個人都喜歡被人提/數住係公司做咗幾耐
...

如果係咁敏感也無法,能夠係呢份工survive 十年係accomplishment。如果佢覺得係老咁佢做多一年好resign。

公爵府

PandaVV 發表於 18-10-23 14:00
樓主,

我會話比呢位人知道。站在不同年齡層面,有不同睇法,用五/六十歲 和 二/三十歲 去睇(比对)同一个 ...

公爵府

snow.white 發表於 18-11-17 20:42
建議你多啲從別人角度睇,你自己都好敏感,如果你哋關係係咁好,相信你都唔駛上黎講。諗吓自己待人處事技 ...

我撫心自問待佢好,佢做野態度麻麻我都呑左,老細同我講佢好有態度問題,鬧又閙過都無乜改善,大家都忍佢;個女同事就話老細因為唔抵得佢後生才話佢...如果佢下下用自己後生些黎話其他女同事但又唔知自己問題,咁係邊個處事技巧有問題?

公司成team廿人都做左十年八年,得一兩個係年資短些,根本個個都知佢做咁耐。

公爵府

snow.white 發表於 18-11-18 09:54
其實係你自己好介意比佢年紀大。老闆對你講嘅說話你就信十足,聽吓就算,連咁少事都咁玻璃心俾人影響到, ...

我講明,我一點不介意我年紀俾佢大,點解要介意?你認為四十幾嘅女性就一定妒忌三十幾嘅女性嗎?我年紀大過同team大部分女同事,同佢地相處一點問題沒有,關係頗好!

咁呢位女同事工作態度確實有問題,老闆唔講我都知。

公爵府

cyyiu 發表於 18-11-18 23:35
係呀,做乜要妒忌人細過你,自己年紀幾大是事實黎嘛!
我反而同你調轉,我80後,公司某d70後、50後,好鍾 ...

同意!

首頁

尾頁

跳至