烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

淺唔緊要因為佢闊口,你係米驚炒晒d餸落地,我諗你唔係姐手姐腳,應該好快適應。

Mama用Amway皇后鑊,結婚後我自已買Fissler用,我是舊款(但我覺得舊款靚d ),耳仔同蓋抽比較圓d,我大約2000年買$1200左右,我覺得Fissler靚d同快傳熱d,初初用頭幾次個火開得太大成日炒燶野,連菜都炒燶!

大宅

monkeyyyy

剛摷翻d單睇2000年5月 $1104 比你講講下有d驚報錯料!

要睇你煮幾多人餸,我得2公婆ok嫁,我炒1斤通菜完全冇問題,but記住唔好買鑊產,當年我比佢個靚鑊產個樣吸引,點知炒花晒隻鑊勁心痛(其實我諗到,但個sale係都話唔會),用咗1次就收埋咗lu。

[ 本文章最後由 syc204 於 07-8-11 22:34 編輯 ]

大宅

Berndes(寶廸)膠產,黑色長長地有圓"lone"。

瓜重秤,2斤係好少咋,一定得;但2斤菜可能比較迫!

大宅

sale姐姐講咩真係唔記得lu(7 yrs ago ah,唔好蝦我d老人家記性唔好。)

唔落油梗係唔得啦,就算得都唔好味啦,傻豬!

但你個sale姐姐,講的未常冇道理,因為隻鑊傳熱快,保温耐(我食完餐飯隻鑊仲熱),但佢所謂炒菜做出來似冇水"綠"菜多d bor!

喂!到我問味?

高速 pan 好唔好用,好似好貴咁?

[ 本文章最後由 syc204 於 07-8-11 23:22 編輯 ]

大宅

好!等我同honey去睇下先,敗家都有人back up嘛!

其實買完隻鑊都成日睇Fissler的promotion,我honey次次睇完都系呢句:我知,我完全冇懷疑過佢d嘢唔得bor,但多件嘢係屋企好咗地方,買返去用兩用你又唔用,米盞搞,屋企已經冇嘜位喇!(示意連我都厭咗地方):tongue:

大宅

Helen617

So cheap cheap cheap..........

超抵bor,真係千載難逢的好價,你就好啦,咁都比你買到!

大宅

Helen617

唔好意思,樓主係問32cm的雙耳鑊,你張單係28cm 的pan,可能pan都 = 鑊,但size有冇搞錯?

好似Fissler 平底雙耳鍋只係得1個size,but呢樣就唔肯定,因為我用咗都7年lu,可能真係有其他size啦!

[ 本文章最後由 syc204 於 07-8-13 22:55 編輯 ]

大宅

原文章由 Helen617 於 07-8-13 22:30 發表

我都有用過Amway的皇后七層中式鑊,但覺得好容易變黑,每次煎完野或炒完餸,個鑊底都變黑,差不多每次都用沙粉散煲,用到無心機,後來淨係用嚟蒸餸,而家用了fissler高速煲之後,都唔使用 ...

係呀,我Amway同fissler都用過,但我覺得小家庭用Fissler好d,因為佢morden d 靚仔d而 Amway就啱d務實派的媽媽用。其實Amway唔係真係咁堅,佢真係好似99個面口咁---好易黑,而且我媽咪買咗全套Amway煲,講真點會全部用晒,佢將其中1隻pan放咗係鋅盤的去水喉下面,點知去水喉漏水,浸住咗個pan,成個pan好似生cancer咁凸咗"舊"嘢出嚟!

大宅

原文章由 monkeyyyy 於 07-8-13 22:59 發表

你 d 形容詞真係笑死我啦 !!!!

Thankyou Thankyou Thankyou...........

大宅

原文章由 Bambi 於 07-8-14 10:09 發表
我之前都compare過Log & Fissler煎pan, 最後買左Fissler 28cm, 因為貪佢個蓋高身d, 蒸雞都得, 而且其他用途同Log一樣.
而家我有一個真空煲, 2個高速煲,  ...

唔好意思,想問下28cmFissler是否有一條長柄楂手的煎pan而不是中式鑊?

樓主:

你係咪問緊32cm類似中式鑊連玻璃鑊蓋的東西呀?

真係開始搞到我有d亂!

[ 本文章最後由 syc204 於 07-8-14 11:00 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至