自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Pan_fong 發表於 20-4-14 10:25
家庭往往壓到1個人喘不過氣來,我深有體會. 好多人的解決方法是, 逃之夭夭, 誰上心,誰負責.
為了解決此困境, ...

我係孻女,對上一個家姐在外國,我做任何嘢都好,都唔及家姐一個來電一句問候,我做乜都係老馮,細個想學琴唔供我,我想繼續讀落去唔供我,拎5蚊班會費都拎銀仔掟落地要我執,但係我家姐乜都有。在職貧窮最窮時係屋企跌咗飯都要執返來食,我俾錢養父母俾咗廿年,我家姐拎咗錢去外國讀大學讀碩士,至今一個仙都無俾過屋企。

誰上心誰負責,呢句都係中到應一應,積積埋埋,我忍無可忍,唔見唔理唔俾錢我父母,如果唔係疫症,我到而家都係唔會理佢地,我的解決方法都係逃之夭夭。

電話壞咗要買新唔搵佢個大女買?唔識用唔識上網唔叫大女教?無口罩搓手液唔叫佢大女寄來?屋企無柴米油鹽洗潔精時唔叫大女買?唔係疫症我都唔理佢地,借住肺炎當我臭四咁洗!正XX

茶類愛好者    發表於 20-4-14 16:25
8-)

侯爵府

bbyou 發表於 20-4-14 11:26
嗰個有事都揾你……

填表

絕對係,有事先會搵我,搵我做呢樣個樣,有好嘢唔會益我,我俾咗200個口罩阿娘,寄咗1000個口罩同防疫產品去外國俾親戚,到頭來我娘埋怨我點解唔寄俾家姐,WHY?我點解要寄俾佢?善良的人先易死,我家姐邊有咁易

於是我阿娘好憂心的通知我,佢車咗一個布口罩,要寄去俾我家姐,OK....你鍾意寄咪寄,none of my business,你哋自己一家人的事,與我何干,我繼續逃之夭夭

8-)

侯爵府

ying_mail 發表於 20-4-14 11:35
Jm,有無同父母講下妳以上既心酸,令佢地明白?
積積埋埋,對自己心靈唔健康。

講過,無用,有一次佢無收線,我聽住父母同我家姐三人在談論我,講我,講一啲不實的事,聽咗半小時,我個次喊到癲咗係度大叫,事後我同老公講我父母家姐咁講我,我老公知道一定係誣蔑,因為好多都係我同老公一齊經歷,無得呃

之後父母講,佢哋的行為同偏心,令到我真係好唔開心,佢哋一句「哦」,於是我開始唔理佢哋

8-)

侯爵府

amazing 發表於 20-4-14 11:46
我同你一樣,我兩公婆自問盡心盡力車出車入,出入醫院,屋企整水喉,事無大小,去旅行去食好嘢都係我兩公 ...

你講得啱呀,車出車入,出入醫院,日日收工去探望,入院要買乜,甚麼化妝棉紙底褲,乜都係我同我老公,我老公而家每星期放一日假,其中一樣要做的就係補給我父母的糧食,仲要指定牌子喎,之前好多嘢都缺貨,好難買到指定牌子的廁紙、食品、家品,以前我會仆去搵,而家我同老公講,唔洗理乜牌子,有就買我用開個隻,無就買平個隻。男人肯買算係咁,仲邊識買乜牌子的蠔油洗潔精?

咁多年去旅行過節食飯做生日等等我俾全費,換來係佢同我家姐同埋同親戚講,話我報CHEAP團,住宿伙食唔好!(團係佢揀的)

仲有外籍姐夫返來就不得了,帶個外國罐頭返來都珍而重之,煮雞煮鴨起晒肉俾阿姐夫食,話外國人唔識食有骨的食物喎,我同老公及老豆食一舊肉,我阿娘都啤住我,,TMD食物都係我買回去,我食仲要啤住我?於是我食勁多,而且唔再買好嘢回去,我無必要對無生產力的家姐姐夫做貢獻

8-)

侯爵府

Pan_fong 發表於 20-4-14 12:19
回覆 二小姐 的帖子

私下討論,算小事,只是令到你不開心啫.香港生活壓力大,我父母却偏偏做d超出社會認同,法 ...

我家姐想回流香港,想要咗父母層供完的樓,要父母住我個度,佢想得真美

因為暴動和疫症,而家暫時擱置

屋我換咗鎖,鎖匙得我同老公有,我仲有一堆金器擺咗係我媽度,我遲吓要想辦法拎返,否則我結婚的金器遲吓都會被消失
8-)

侯爵府

chocolatebean 發表於 20-4-14 12:12
回覆 bbyou 的帖子

做最細反而要負責晒屋企野? 通常最大個個做

大嗰個負責出口術

8-)

侯爵府

唔好煩我 發表於 20-4-14 13:47
你屋企人好過份。你絕對要割(emoji)!

你爸媽層樓係咪你供?你要預咗佢唔會比返你

佢層樓唔係我供,係我過世祖母及老豆供,當年我阿娘蝦我祖母都蝦得好甘
阿娘、家姐和我都無供過,所以將來有無我份我都唔在意,但如果我家姐回流要霸咗間「祖屋」趕父母去我度住就唔得

8-)

侯爵府

bbyou 發表於 20-4-14 14:34
累……真係好累

當攢夠失望,就係逃之夭夭時

暴動時疫症時,我日日出去返工,我99間中都會煲吓湯俾我,又會提我小心呢樣個樣,我父母一次都無

我都做咗咁多年人,我父母對住我,有無講大話,一眼就知,而家甚至......隔住個電話講兩句,我已知佢有無講大話
當同佢哋的對話,句句謊言時,我就唔想再講落去,只會收線....亦唔想見到佢哋

以前無想過逃離佢哋,但個個星期返去一次,好似交差咁,自己辛苦,佢哋想見又唔係我,佢想見係「佢個女」,佢個女並唔係我,我係佢哋心目中我只係「臭四」,呼之則來揮之則去貼錢工人一個

逃離咗之後,發覺空氣好清新,心情好開朗,人生好苦短,要珍惜當下

8-)

侯爵府

amazing 發表於 20-4-14 14:56
你同我感受好似,我奶奶對我不過不失,我冇可能要求佢當我係女一樣,佢自己都有女,但係佢對仔同孫一定係 ...

當你攢夠失望就逃離啦

8-)

侯爵府

小豬翹 發表於 20-4-14 22:48
你家姐都好L賤喎!

所以佢邊洗口罩,無咁易死
8-)

首頁

尾頁

跳至