自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

套用之前有個post

媽媽,你回想下,當衫你陀住小朋友去做各樣的測試時,你的心願只係:想他健健康康快樂地成長而已。
https://www.facebook.com/luke54.org/videos/10155523229383432/

子爵府

根據我對我仔的觀察,3歲同5歲之間,個差距係好大既。
即係今日佢學到既野,你一甩開無操,佢係會唔記得。
我識人跨張到教個未夠3歲既背乘數表,當兒歌,個小朋友係背到兩行,2既3既乘數比。但當佢無唸一排,佢係會唔記得既,或者當佢繼續加上去,唸4,5,6。佢會唔記得2,3。所以係無意思既。

但當5歲咁上下,突然好多野都裝到入腦。所以好多外國國家規定小孩子6歲前不學野,係有原因既。

咁3-5歲點train佢?

1。陪佢玩,提起佢對知識既興趣。可以一齊做下啲小實驗,例如沖涼放缸水,一齊估下邊啲玩具會浮會沉。多在生活中引起他問「點解」同埋觀察。
2。睇書,培養讀書興趣。圖書可以睇完又睇,睇完又睇,盡量講得生動啲,跨張啲。十次八次後,讓小朋友講番出黎比你聽,小朋友慣左對interview有幫助。你自己最好都身教,你手執一本,佢又手執一本各自睇。
3。培養專注力,坐得定。小朋友自己玩玩具時,盡量不騷擾他,盡量拖長他對一份玩具的專注時間。如果小朋友的專注時間已經短,咁就你陪他玩。注意力走開左既時候,你拉番佢番黎。

最培養小朋友對學習的興趣。即係好似係要增加氣球物料的韌度,萬一初初個氣球就爆左,你吹幾多氣入去都無用。反之,你先拉鬆個氣球,將來當你吹氣入去,個氣球先至會大。

知識是會out既。但是學習態度跟學習能力,才是keep住小朋友自我提升的方法。

佢今日讀極都讀唔識啲字,唔代表一切。

APIGMA    發表於 17-9-27 10:11

首頁

尾頁

跳至