自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

老爺奶奶收到sms中左,佢地日日黎幫手湊孫同食飯,打去衞生署話我地成家都係密切接觸者。但要等有人聯絡我老爺奶奶,先可以出到家居隔離令。

而家我有咳,但了左鼻又要等四五日先有結果。

公司唔比我返工,仲催我交家居隔離令。唔知要等幾耐先有人聯絡我老爺??

大宅

doublehappygirl 發表於 22-2-19 21:47
現在真係等好耐

家人13/2 驗,17/2來電確診

咁你公司要你交家居隔離令嗎?咁搞法最後唔出隔離令,公司要我扣14日大假。我想照返工,但公司又唔比

大宅

糯米米糍 發表於 22-2-19 22:08
先唔講家居隔離令,你自己係密切接觸者又有病徵又未有檢測報告,仲想返工
...

驗左幾次快測陰性,之前已經留口水一次陰性,公司話唔承認快測同留口水,只承認了鼻。所以我又去了鼻

大宅

回覆樓主:

只係覺得而家好混亂啫。

究竟屋企有人中,要驗幾多次先可以確定係真正陰性?

我快測同留口水都係陰性。但公司又話潛伏期14日,唔比我返工,要我隔三日驗一次。呢14日又無家居隔離令,如果我一直係陰性。公司就直接扣我14日大假,超級無奈。

公司話如果係密切接觸,一定會有隔離令。但呢個政府,今時今日仲會唔會追蹤確診者??老爺收到初確五日,一個電話都無

睇左西醫,西醫話你陰性喎,病假最多兩日。

大宅

如果我報告陰性,是否不用理會同屋有確診者,不用當作密切接觸者,可照常返工?

事實上,家人確診五天仍未有電話。是否政府不會再追蹤誰是密切接觸者?

大宅

lovebaby2013 發表於 22-2-19 22:20
請問密切接觸者會唔會都有病假可以拎?

沒有的,問過只會有家居隔離令14天

大宅

melonlemon 發表於 22-2-19 22:25
你算係密切接觸者,要跟依個指引

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/home-quarantine.html

我不是指引適用人士,我仍沒有家居隔離令,家人已確診五天,政府一個電話都無,完全無人跟

**指引《適用人士》

衞生署根據《預防及控制疾病規例》(第599A章)賦予的權力,會向確診者的密切接觸者發出14天強制家居檢疫令,並於其後7天自行監察及
確診者的密切接觸者的家居接觸者(次密切接觸者)發出4天強制家居檢疫令

大宅

lovebaby2013 發表於 22-2-19 22:28
咁如果係密切接觸者,唔返得工,咪隨時俾公司扣大假?

無錯。密切接觸者一定要有家居隔離令,如果沒有,公司一定係扣大假。

但現在確診人數眾多。中左五日,衞生署一個電話都無,更不會追查誰是密切接觸者。

大宅

老靈魂 發表於 22-2-19 22:47
我家人7號確診,16號先比家居隔離令我,17有人上嚟俾手帶同埋測試包,今日佢哋有人突擊上嚟check我究竟係 ...

你家人有入院嗎?隔離令是否7號至21號?

大宅

doublehappygirl 發表於 22-2-19 23:18
真係亂
我好需要隔離證明文件

Me too! 確診家人第五日,終於岩岩收到衞生署電話,佢話會搵人拎啲快速測試上門。

然後家人問佢密切接觸者點處理,佢話:唔知。唔係我地呢個section跟。

大宅

melonlemon 發表於 22-2-19 23:03
冇架,靠自律架渣,你都打電話問過衛生署, 人地都答左你話你係密切接觸者啦,你仲要有咳添

咁當然你由頭 ...

我已經驗左四次快測,一次深喉,都係陰性。

要我家居隔離14天,當然無問題,但唔該政府做野快手d,如果過左14日,我都未有家居隔離令,就要比公司扣大假。大公司,一定要black and white, 唔係你話「自律」隔離就隔離。

我有小朋友已經成日要請假,根本無咁多大假,即係會比人扣糧。手停口停,我老細無你咁明白事理吖嘛

大宅

melonlemon 發表於 22-2-19 23:48
咁你咪跟你公司指引去返工囉,都係個句你而家未收到隔離令,你係自由既

每日幾千單確診做都做唔切,可能 ...

即係個政府問題囉,疫情已爆發兩年,完全無準備過?而家公司擺明唔比我返工,一定要我出示隔離令。我好自律隔離呀,下場就係比人扣半個月糧。家家有本難念的經,唔係個個咁好境,多少少同理心啦。

成個月都出唔到家居隔離令,點樣清零呀?

大宅

lovebaby2013 發表於 22-2-20 11:00
請問你知唔知,隔離14日,係由確診者確診日開始計,定你檢測日起計?thanks
...

確診者確診日計

首頁

尾頁

跳至