自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

yanyan25h 發表於 17-9-10 00:55
我只係覺得要正視,不是說有傷殘人士既後生不能用,我眼見好多人在用,當中有冇人濫用呢?公帑用在適當既 ...

殘疾人士身分八達通好似唔係你要買就買到,而係要有社署發出的證明先申請到。

不過,因為不論原來車資是多少及沒有使用限制,我反而見到有人會坐可能成人車資要十幾二十蚊的巴士,但只坐一、兩個站就落車,其實原本有其它路線的巴士也可以坐,但可能要等多一陣,但反正車費一樣,有車就上。對佢車費是無分別,對巴士公司也無損失,反而可以賺多啲,而政府勍要補助多一點。
我理解對司機佢係唔會理你是否濫用2蚊車資的八達通,因為佢哋係收足政府補貼。
反而坐巴士用小童八達通就會查,因為政府無補助小童八達通。

珍珠宮

Jalameno 發表於 17-9-10 01:37
我覺得樓主話要政府正視無問題呀,記得我讀書年代,搭地鐵會有職員抽查攞學生証,咁如果公共交通機構願意合 ...

站在公共交通工具的立場,特別是自顧的小巴,佢哋係無誘因去查用二蚊八達通的人,因為政府係會補足車資比車主。特別係殘疾人士八達通就更難查。你可能見一個二、三十歲的人仕用,佢可能是精神病患者或其中一隻腳是義肢,難道你要佢出示精神病歷咭或拉高褲腳比你睇是義肢,所以處理上有一定難度。只能政府要抽查有頻密使用的二蚊八達通卡是否真的是持卡者自己使用。

珍珠宮

yanyan25h 發表於 17-9-10 01:48
我眼見上水站d職員守住出入口,有羅湖帶小朋友過黎上水讀書既c9,都比人捉,佢地只用小童八達通出閘時被捉 ...

「如果本身係傷殘,又或者真係長者,就根本不用怕被查,既然用得公帑,即係用公家錢,公家既資源為何冇人監管?」

我覺得長者絶對不怕你去查,你要查看時還會滿心歡喜,因為一個可能七、八十歲的老人,竟然比人懷疑不足65歲,自覺年青了。
但對於殘疾人士八達通的人就會有尷尬,甚至覺得被歧視。佢哋可能唔想比人知道佢哋係精神病人或長期病患者。

珍珠宮

luvkaka 發表於 17-9-10 11:00
我就係眼見有手有腳但左手同大陣冇力既人,我連「i」後都係跌住落,我都會見緊見醫申請,有時好似你咁講我 ...

其實傷殘車費補助的原意是希望透過車費補助令傷疾人士可以多點外出接觸朋友及在外工作,如果矯枉過正就失去原意,反而令他們覺得被標籤,特別是精神病人可能會更敏感。

珍珠宮

luvkaka 發表於 17-9-10 12:59
唔好話精神病人,我自己都好大壓力

所以大家要多點包容有需要幫助的香港人。

首頁

尾頁

跳至