1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

kkckkw 發表於 19-11-22 16:03
其實未必真係個課室凍,只係我地當日唔舒服,先會覺得凍。人地著緊短袖衫,我地著住褸都凍。 所以我好後悔 ...

甘其實你甘偏頗你仔內向的性格對你自己同個仔完全冇幫助。你吾去in只係逃避現實啫。佢內向點解要就佢內向?何不鼓勵佢接觸多d人同人溝通變外向?根本就你縱壞個仔仲要唱間學校,你某個程度都叫怪獸家長囉。一個小朋友的自信心的培養好重要,小朋友需要一個可以教佢點樣改善自己缺點嘅媽媽多d。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:03
咁又係呀,所以我唔想個仔讀全日,返半日學就夠了。有d ftm明明有條件讀半日,都要個仔讀長全日,只為唔想 ...

Ftm媽咪就吾應該比個仔讀全日制?你又唔知人地家庭狀況,睇表面就覺得人地可以半日,你睇野都好膚淺。

侯爵府

秋天與楓葉 發表於 19-11-22 16:17
無論幼稚園定小學,總有唔同性格嘅小朋友
大家眼中嘅幼稚園名校生都唔會全部都外向活潑

何止主觀負面,直頭怪獸家長,有錯就對方錯,小朋友只係內向,就話學校唔收內向小朋友。甘多間學校都吾收內向小朋友咩?!冇可能架嘛,一間學校吾收自己個仔可能係學校問題,但係十間同一時間都唔收自己個仔就一定係自己個仔問題啦,而且佢個句ftm有足夠條件比小朋友反半曰但就入左去長全日制係好自私,真係超膚淺囉。人人家庭狀況都吾同,又唔係躲係人哋床底,憑乜嘢話人自私,咁其實覺得係家長問題多過內向小朋友嘅問題。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:20
我唔覺得內向係缺點,所以無去改佢。如果佢係唔守規舉,喜歡破壞,講大話,傷害別人,無禮貌,依d就缺點就 ...

其實內向係一個缺點,吾係話要外向到乜人都ok,但係內向到完全一粒聲都唔出就係問題。人係群體動物。而且你都明社會上説話圓滑d的人做事上來比較順風順水,甘你仲由個仔內向,甘佢長大後咪好慘?

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:25
一張申請表,一次幾十分鐘的interview就係咁膚淺的啦。基本上每間幼稚園都話,同區優先,家長係職員優先, ...

但係吾代表ftm冇需要?

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:30

有d人係想自己舒舒服服唔想湊仔,果d係自私。邊個唔想舒舒服 ...

甘你又唔知到底佢係咪湊到抑鬱,你吾可以一句ftm就概括晒啲,對全部ftm好吾公平。而且可能人地得一個小朋友,想小朋友學相處自理能力長時間d,都正常。我吾覺得除咗病之外吾可以有其他原因囉。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:34
細個係內向,大個唔一定都內向。而內向的人出黎做野都可以好好。
我識得好多叻ge人,都內向。
內向外向係 ...

係,細個內向吾代表大個都內向,但係作為家長嘅你,你覺得佢ok咪ok,吾可以怪學校吾收內向小朋友。人哋冇必要比你怪的!你有權中意自己個仔內向,但係學校有權中意外向小朋友,你亦不應多加怨言。人哋吾收你仔明顯係吾中意你地,你又何必怨人地?你的思考模式太自我中心了

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:46
在學校多半日會識多好多自理能力呀?佢在屋企唔使自理架?

甘人地覺得自己個仔需要學校教多d有乜問題?可能人地係屋企真係少自理?你點知啫?你又唔係佢屋企人?可能人地除咗湊仔,仲有好多家事兼顧?你睇野太單一了!而且你吾應該一句ftm就概括全部人!我講嘢直接,但係你甘講嘢會得罪好多人。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:45
唔係話家長重要過學校咩?又推晒俾學校做呀?

家長冇推比學校,家長回家咪一樣要照顧要教,而且人地報得,學校又收左,証明學校覺得佢有需要,作為旁觀嘅你其實都係吾關你事,你加把口講出嚟又有乜意思?我只是睇到你眼紅人地咋。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:51
果間最差interview經驗的學校,係俾左offer我。可能佢真係睇到我仔係乖,聽話,情緒穩定。我睇返其他媽媽 ...

下?你間間學校去in係單對單嘅?如果group in,有時d小朋友都會喊,你冇理由唔知In係有小朋友喊呀??

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:57
係呀,得罪好多ftm.
咁佢少自理就由得佢少自理? 到再大d都唔識自理就真係缺點啦。
我屋企雖然有工人姐姐 ...

都係個句,佢報得,學校收得,你又理得人地咩原因啫。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 13:52
下,我真係見過d媽咪話想個仔讀全日,因為佢想去打麻雀wor. 依d唔係自私係咩? 我一直講緊ge係,全日offer ...

你只是見過一個人,但係句說話係話全部ftm,所以我哋甘反感就係你呢d以偏概全的思想。

侯爵府

唔凖笑 發表於 19-12-9 13:38

Ftm 想小朋友返全日就係自私?你呢句說話好難聽喎,人哋可能 ...

係勁難聽!大把ftm要處理好多不同嘅嘢,ftm吾係甘得閒架咋!而且人哋報,學校收,樓主憑乜嘢去批評?

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 14:46
咁你又代表到全部ftm嗎?
我都識得有d ftm係唔想俾佢個細路讀全日。係因為佢辭左份工親自湊,就係想珍惜同 ...

吾代表,所以你吾好用一句ftm概括。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 14:46
咁你又代表到全部ftm嗎?
我都識得有d ftm係唔想俾佢個細路讀全日。係因為佢辭左份工親自湊,就係想珍惜同 ...

你可以話你見過一個ftm係想打牌而比小朋友反全日,但係你吾可以講ftm有條件湊但係仲比小朋友反全日!即使個媽媽想打牌吾想湊亦都唔代表佢自私,吊頸都要透下氣啦,何況學校收佢小朋友,代表學校認同佢小朋友需要,而非你話的自私!

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 15:03

我唔知最後個小朋友讀咩學校wor. 個媽咪只係話想個小朋友可 ...

甘其實想要多啲私人時間同去下娛樂,完全都唔係自私丫!吾通做左丫媽就吾可以去打牌咩?你又唔知佢係日日去定係點?你個句野,難聽到爆!佢又冇話唔湊吾理同虐待小朋友,點算自私丫?!你呢d思考模式真係不敢苟同!

侯爵府

喊包媽媽 發表於 19-12-9 15:15
好多學校係揀家長唔係揀小朋友,你呢個舉動已經錯晒

可惜佢唔明我講乜,由佢啦

首頁

尾頁

跳至