自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-3 18:42
我成日都擔心,touch wood我意外走咗,我老公點算?乜都話唔知&唔識所以我寫哂啲p/w & 有幾錢 ...

所以我幫佢安排緊自制長糧

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-3-3 20:17
中環
睇相有點大
不過實物唔大

買個時佢有冇色比你揀?個價錢真係好吸引

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-3-3 21:02
我都覺得, 有乜好曬?曬完你又唔知我係邊個,唔通會覺得好威咩
我咁諗,好多人喺現實生活中,可 ...

我就係鐘意係討論區人地唔知我邊個先講
識既就唔好啦,阿媽教落財不可以露眼
平時同朋友真係唔敢講架…除左我明知對方有錢我好多,就會講兩句。如果明知對方搵得1-20k,仲呻緊月月清既朋友,我真係半句都唔講架,費事對方敏感

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-3-3 21:02
我同你一樣,都有本簿仔紀錄低自己嘅銀行戶口,證券戶口,保險,年金。。。 自己嘅資產,預先交代清楚會好 ...

我都有薄仔寫低,保險有平安紙
因為我好懷疑我老公無左我係完全唔知點生活

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-3-3 21:32
呢兩個
我幾鐘意淺色,但我CC嗰個係淺色,所以就揀深色
個價真是好抵

我覺得你揀黑色聰明,佢始終拼布,你有著開黑色衫,用淺布袋好快變色
而家係2萬幾?

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-3-3 21:37
多謝你
你知唔知道佢後面有個袋架?所以電話就可以放後面,如果旅行,passport都可以放後面,好方便

我知道的

Kol 話可以正反用,你入面同唔同色?唔同可以上網搵教學片反轉用

你斜揹好唔好睇?我見人地肥d都斜揹好窄

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-3-3 22:04
所以我都覺得樓主性格好
我冇樓主咁溫馴,會不平則鳴
一個post ,都睇到唔同人性

樓主堅溫馴

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-3-3 22:14
想請問,每月可以攞幾多?

佢名供兩份終身年金+幾份保險+老強65歲買年金,呢堆野一個月拎到15k到。
佢名保險供完會再買第二d保險
65歲層自住樓我會加佢名做逆按,甘保障到佢都有住同拎到錢,佢慳慳地唔大洗都無問題。
另外佢名儲蓄股票唔計住,到時再睇下點做,所以20年後佢名拎到幾多都未完全知
我有被動收入比佢上邊堆野都多。其實退休無問題。如果大家都長命,甘佢份自制長糧我會拎黎比住院,同食好西。如果離婚,佢自求多福了
最大問題我諗住換樓,但我唔想借甘多,諗住比6-7成首期後hea供,我呢幾日計左,正常增長既話幾年後換都ok希望順利
其實你講得岩如果肯慳,我平均一個月都慳到兩萬的確可以快人一步

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-3-3 22:24
我斜揹太短
我都見人話可以反,不過我無留意到,下次用先睇下

YouTube 有片,拆左d皮先反

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-3-3 22:25
$24900

好抵

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-3-3 22:40
係呀!Dior個帆布袋都要啦!
不過真是要自己試過鐘意先抵,我見好多人賣出去
初買CC,覺得勁好用,想買多個 ...

你以往有冇用過帆布?易唔易污糟?
呢個袋唔抄既,係無其他款甘實用,佢開袋就難開d甘囉,同埋要好瘦先斜孭好睇
不過呢個價唔洗配貨,性價比都高

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-3-3 22:45
都好週全
無端端做乜提到離婚,你老公要你為佢終身理財
你唔係已經買醫保?點解仲要拎長 ...

住院年年比架麻,有得唔年年比
我老公…佢完全唔識理財,仲要勁大洗..點解甘講如果離婚。無我睇住,你比幾多萬佢,佢都有本事幾日洗曬,又唔知洗左去邊架…我岩岩同佢一齊個時,佢0蚊儲蓄,仲要爭條銀行數..係人地打比佢推銷佢借,佢就借..之後一拎到錢就洗曬佢

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-3-3 22:42
我知呀,不過我收埋了,所以唔知道我嗰個裏面點?

你心情好先拎出黎玩下囉

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-3-3 23:29
我就是用過CC囉!
嗰個沙灘袋我想買好耐,就是介意佢布造,我用袋唔錫住架!
結果用咗年幾,又攞去日本去 ...

Cc個個諗過買,但而家先買又太遲甘,人地興左好耐了
咁我信h質地好既,出名come用既佢

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-3-3 23:29
原來你係講比醫保,我以為你話年紀大唔買保險,要住院嘅時候就用老公舊錢去比,誤會咗
...

我講緊年年比個個諗住比到百年歸老

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-3-3 23:49
過份溫馴可能會比人蝦
尤其呢度好多人咬牙切齒,好似想咬人

佢太過溫馴啦,講到好似自己唔岩仲驚到要del,其實網上既野洗咩驚人地..

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-3-4 06:31
我見樓主係民房新acc,通常只有兩類人,一是記者,二是唔想比人知佢真身,所以開新acc問。睇佢其後留言, ...

我都偏向後者。
其實話曬命個班呢..個個呢類post佢地都係甘講架啦,我都習以為常。甘的確我有少量朋友係一百萬流動資產都未有既,佢地真係完全接受唔到人地多佢甘多架。
但其實佢地肯放開個眼光,對佢地好架,甘先有將來麻,但佢地又唔接受..甘都無計
我都覺得中間有些係難聽左少少…
由樓主回覆其實都顯示到佢為人…

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-3-4 07:09
如果本身性格溫馴,見到呢 d 咁恐怖嘅留言,真係會嚇親,唔識招架。

究竟乜野人品嘅人,先講得出呢番說話 ...

學曆真係同搵唔搵到錢唔一定係對等,甘當然都有些高學曆又搵到錢..
女人呢,靚既情路有機會會順d,都有好多靚既老公一樣有小三…
唔做野又唔代表懶既…
我都係覺得了解左件事先好落呢類批論會好d

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-4 13:59
我無買啊,我老公好煩,完全唔想理呢啲嘢,佢以往啲保險我都係自己同agent傾好哂,佢只係去簽個名就ok都話 ...

有好處既,甘樣佢99%都唔會滾

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-3-4 20:07
學歷同搵錢能力冇必然關係,我以前有幾個舊街坊做街市魚檔,原來個個都揸住幾層樓。呢個只係其中一個例子 ...

我都無讀大學,好多年無反工,又唔洗照顧小朋友,但我而家既收入一定比我出去打工多
如果講到我出去打工,又搵多幾萬蚊呢,甘可以話係,都可以話唔係。
因為當有一份長工既時候,有d街外錢又未必搵到架啦…
我以前唔係為左份工,我一早就炒緊樓了…人就得一個顧唔到樣樣野都100分的
另外我係佢地講既洗老公錢,我老公比既家用的確夠我開支仲有凸,甘佢份錢我絕對同意幫左我好多架..不過我買樓同投資係用自己錢
佢地講既懶我又未到,需要時我好有衝勁既,無咩事發生咪休閑d囉,但點都唔係好勤力個d..我認既
但又未到不學無術剩係識洗老公錢、食訓痾個種囉,起碼識理財投資好彩姐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊