自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

wmkcnw 發表於 19-1-12 01:24
在香港咁低稅率,又唔洗俾錢買醫保的地方, 能夠提供醫藥一條龍的服務, 好多外國人都覺得不可思議。
當然果 ...

醫療好、只係over loaded 、人手不足。
我家人有去公立有去私家、有去公立整返2 個膝蓋而家行得走得、有醫返好第三期cancer ( 不過係識公立醫生所以打尖做手術的)。另外有個係公立到差不多走、醫生話無野可以再做, 結果搵人搵相熟好既私家醫生醫、轉去私醫、醫返好兼仲last 到幾年命去環遊世界、私醫費claim 保險。
普遍來說好好
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

大力大力 發表於 19-1-13 11:18

私家醫院有他們架構的問題,公立醫院亦有但,只要了解公立 ...

大病好多人都知有得快醫、不如分享一下小及中病點可以很快得到適當的治療、吾冼等到大病先醫。排皮膚專科門診要2 年幾
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

大力大力 發表於 19-1-13 14:32

如果唔係大病/長期病,我們一般都會喺出面睇專科,如皮膚 ...

都係既、大病去政府一般好好、小病靠自己儲蓄.不過我之前都分享過屋企人由政府無得醫到轉去私家醫到、最後幾年出院及環遊世界,不是吊命,所以世事無絕對既.
保險、我吾知我有無75歲命及75歲時供吾供到、但至少而家有乜事我可以有多個選擇、我個份係有pre approval 後出院免找數及全數賠償的、只係一家3-4 口一餐pizza hut價、少少錢多個保障姐、又不用動用及阻礙其他$、投資及儲蓄計劃.

侯爵府

大力大力 發表於 19-1-13 14:34

妳要談保險,我就同妳說保險吧~

分享下、如果講去到75 歲冼左幾錢係保險到、不如計埋一生冼左幾錢係仔女到係食係買野到等等、咁人生就係要冼錢、儲一份投資一份冼一份好正常。等於d 人話住公屋好好2 千幾3 百幾呎連差响管理費、咁我地住新私樓個d 管理費咁貴、交到75 歲米過百萬...咁米要考慮吾要層樓買自由市場居屋/ 唐樓、慳返管理費先叫抵先叫好?其實、我覺得冼幾多用幾多住咩地方買吾買保險都係睇餸食飯吧。保險已經不是以前話好多都claim 吾到、就算無pre approval, 好多claim 足九成, 小孩$2xx/ 月、十年claim 左3 次每次2萬幾, 又可以隨時cut. 鐘意的話, 佢大個自己afford 唔到唔買,入政府都得。傾下計, 不是針對呀

首頁

尾頁

跳至