想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

回覆樓主

好緊張,我下個月黎M就打電話去開始療程喇!!

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

Mamachanchan 發表於 17-6-8 22:02
請問你由幾時開始排架?
係咪都係公家症?
可以分享下個過程嗎?

我係2015年9月做完第二次IUI失敗後(將軍澳醫院),醫生出信俾我去威院排期,第一次去係聽生育講座,聽完後就會俾個期你見醫生,我好意外自己個期係2016年1月(即係半年唔洗就見到醫生)
到2016月就正式見醫生,佢建議我去做腹腔鏡,果時好似排左6月份定7月份,但照前佢都要求我老公去驗精,出黎既報告好差醫生建議再驗,如果都係一樣就唔洗做,結果我係無做到腹腔鏡,醫生話應該係精子問題,唔洗做腹腔鏡。

到左差唔多2016年8月就再去第二次講座,今次講座就只講IUI 同IVF , 講座完左就見護士佢俾左個期我正式開始做IVF , 果期係2017年8月黎M打電話開始療程,但到左2017年1月定2月,醫院再打黎話可以提早一個月開始,所以我下個月就係喇!

好!緊!張!

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

catcat_yu 發表於 17-6-9 13:32
你就好啦, 威醫跟得你好貼, 咁快有位比你開始, 雖然我自己預左年半, 但都好想好想可以提前. ...

我都好意外,希望你都快d收到佢地打黎提前你個case 啦!

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

Mamachanchan 發表於 17-6-9 00:26
好消息呀,到時等你上黎報喜,加油。
雖然想叫你放鬆心情,但都知好難
...

承你貴言呀!到時會update情況同資訊同大家分享~~~

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

回覆 Mamachanchan 的帖子

等我自己都記錄底同埋分享一下呢半個月發生既事先我7月4日黎M, 咁第二日就去左威院照超聲&見醫生同抽埋血, 搞掂曬後佢地就會俾張單你去俾藥錢,
當日診金80蚊,藥就4000蚊, 拎左21日避孕藥同埋噴鼻藥劑~~

避孕藥由7月6日開始食到7月26日就完, 食到目時為止都好彩無肥到..亦都無咩唔舒服..
噴鼻藥劑由7月20日開始噴到佢通知我停先停...暫時覺得噴藥都無咩令我唔舒服.

之後我先生同我響7月19日再去威院簽文件, 同埋再留精子樣本Check最新指數. 診金2人$160, 驗精$500
下次覆診係7月31日,,佢預計我果日就黎M,,就可以開始打針~~

暫時用左$4740

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

babykathyli 發表於 17-7-23 19:11
我7月19日拎咗避孕藥同噴鼻吖,本來預計20號就Day2開始食藥,但M遲咗好多之前cycle是25days,今日da ...

咦?咁奇怪你未黎M會俾你拎定藥先既?
不過anyway 一定要放鬆心情!
我唸太緊張係有一定既影響!或者你有無check真D會唔會已經

首頁

尾頁

跳至