自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說我2006年開始,自己每個月供一千零幾拾蚊住院,危疾,傷殘保險,咁多年都冇claim過,上個月做了幾千蚊脫疣小手術,咁就同時claim公司同自己私人保險,好快,公司份保險全數claim足,自己供嗰份保險一毫子都claim唔到,原因係公司保險已claim足,所以,不會賠償
我嗰下先醒覺,自己好蠢,原來保費比兩份,claim只可以一次計,咁我自己嗰份其實白供,反正公司保險好多野都cover到,依家打算cut自己份保險,白供咗十幾萬⋯⋯⋯覺得自己又蠢又傻

男爵府

melonfans 發表於 17-10-21 11:26
我以前又係claim公司,婦科手術都保埋,自己cut咗份婦科保
Jm醒, cut得快好世界

男爵府

mandy952 發表於 17-10-21 11:27
唉!保險嘅定義係保障保險公司嘅危險,冇聽過咩
依家知了

男爵府

Sumyeema1 發表於 17-10-21 11:33
樓主,會不會轉工?到時公司保障可能不同。
依家份工做咗廿年了,除非公司接埋,應該可以做到退休,謝謝回覆

男爵府

jasmine0527 發表於 17-10-21 11:33
點解嘅保險公司又會知道你公司有得保? 兩間嘢互相有資料架?
填表時有一欄問「會否向其他保險公司索償」,要比埋其他保險公司保單number, 同要拎返收據正本,claim另一邊

男爵府

karshing 發表於 17-10-21 11:40
如果公司醫療保好,其實真係唔駛買,不過人壽要買, 危疾就隨意! 我宜家公司有醫療,但保得好少,所以有 ...
我月供依份冇儲蓄,只係住院,危疾,意外同傷殘四樣,月供千零蚊,加埋人壽,月供緊一千七佰幾。
講開,我都覺得每月供咁多有d貴。初時供諗住買個保障。而家先發現公司保嗰份可以claim 咁足,即係自己供嗰份冇用,所以,打算cut

男爵府

Gi-leung 發表於 17-10-21 11:59
以我理解 已claim足即係手術費已全數cover 點解fully covered仲要claim自己個人果份?唔多明
...
我從來未claim 過,以為每份保險獨立計,因為,保費分開比,我依家知了,謝謝

男爵府

RelaxHippo 發表於 17-10-21 11:59
公司醫療保險claim足晒又點會有其他保險公司俾你再claim 多次賺錢? 不過, 若公司保險claim唔晒, 就可以 ...
明白,謝謝星期一再打去公司保險,問清楚cover d乜,睇下同自己嗰份邊d重叠先cut
我依家每月供住院,危疾,意外同傷殘4樣一千零幾,加埋人壽保,每月供緊一千七佰幾,其實,真的有點貴

男爵府

Charlotte_mom 發表於 17-10-21 12:06
住院從來都係實報實銷,無可能claim兩次(住院現金就可以)
但如果唔係小手術,大吉利是要用得多錢。到時一 ...
明白,thx thx

男爵府

芝芝 發表於 17-10-21 12:09
實報實銷只可向一間索償,唔夠先可以同第二間申請,但如果你有每日住院果d就另外計。jm留意邊d重複先cut啊
...
明白, thx thx

男爵府

木土土 發表於 17-10-21 12:15
你竟然以為可能claim 兩份?太失策了。

所有保險都無得claim多過實數
係,自己失策,蠢咗, 依家終於明白。

男爵府

Wild_Lady 發表於 17-10-21 12:03
我幾年入院做手術, agent 教我 claim 公司嗰份先, 唔夠 cover 再 claim 自己嗰份。全條數 6萬幾, 公司份 cl ...
一年幾千,好平啊!請問邊間?我每月供千零蚊住院(未計人壽個part),其實都覺得貴,依份保險係幫我舊同事買(佢轉做保險),所,買嗰時我冇search 其他公司d plan, 依家睇返,先知好多人住院每月只需供幾佰,同我供款差好遠

男爵府

bobo1015 發表於 17-10-21 12:23

明白,謝謝提醒,我打算cut 重叠嗰part同打算轉其他保險公司/轉plan, 依家只供住院,危疾,意外同傷殘四樣要一千零幾一個月,好似比好多其他公司貴咁

男爵府

millennia 發表於 17-10-21 12:25
想問問咁門診係唔係都一樣?我公司有medical, 睇門診maximum claim $300. 我地可以用AIA個app 影receipt 去 ...
見樓上咁多jm既回覆,我覺得門診都一樣不過,都係等有經驗jm回覆好d... ha ha

男爵府

FennieMan 發表於 17-10-21 12:29
唔建議你一次過cut , 最少留返危疾,每月供少啲,因就算你可以做到退休,之後呢?年紀大機器壞,到時再買就 ...
明白,謝謝提醒, thx thx

男爵府

hagupit 發表於 17-10-21 12:32
醫療保保費跟年齡增加,幾時買都一樣。到樓主唔做先考慮買醫療保都一樣收
保費。
...
長知識,謝謝資訊, thx thx

男爵府

millennia 發表於 17-10-21 12:34
題外話,你鍾意志龍?去唔去seoul 睇countdown con ah? 我唔去韓國,但諗緊去日本last dance :happ ...

Yes, yes, ha. Ha. 不過,在心 中鐘意,有兩個細路要養,唔追星,留返d錢比兩隻化骨龍洗
支持你去日本睇,可以做到自己想做的,太好了, 去啦!去啦!

男爵府

木土土 發表於 17-10-21 12:36
其實你危疾,意外同傷殘呢三樣,公司保險無cover,咁多年,你比咗既保費係用咗呢d保障,唔可以話無claim就 ...

係既,你講得啱,過去嗰d買個保障,感恩一路平安,唔需要去claim。謝謝你的提醒,舒暢曬 thx thx

男爵府

tester5 發表於 17-10-21 12:36
若你公司claim唔足,就可claim自已的。保險是有意外時一個保障而矣。
如果你肯定公司可以cover晒所有,你都 ...
明白,我星期一打去公司保險再問清楚,謝謝提醒, thx thx

男爵府

Wild_Lady 發表於 17-10-21 12:44
FWD富衞, 個 agent 跟咗好耐了。其實好多 plan 差不多, 你咁貴可能 cover 嘅數大啲?

我個係 basic plan, ...
Ic, FWD. 我睇下先, thx thx
我嗰份危疾同傷殘各保額係五十萬,住院就睇收費claim, 我未clain 過,唔知可以claim 幾多成
同意你agent 講,公司有住院的話,自己嗰份就唔需要咁重搥,我會再硏究下, 謝謝

首頁

尾頁

跳至