自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

上校車 發表於 23-3-15 08:22
唔好意思, 我再問一個低能問題, 在內地中銀開左戶, 在香港可唔可以入港幣入去 ? 另外內地另一人的戶口可唔 ...

可以用香港中銀app免費匯人民幣過去

其他人都可以從其他內地銀行轉賬到你內地中行戶口

上校車    發表於 23-3-15 12:18

翡翠宮

上校車 發表於 23-3-15 17:32
我同事叫我用八達通app 開通銀聯卡, 以後可以在國內用八達通app 掃QR Code 付款, 其實就係用app 入錢去八達 ...

暫時八達通銀聯唔夠好用,未綁到雲閃付,因為雲閃付可以做埋apps支付,八達通銀聯唔得。

儲值銀聯卡可以揀Tap&go,綁到雲閃付

如果有銀聯信用卡,綁雲閃付用,其實都唔洗開以上兩款,除非唔鍾意用信用卡。

翡翠宮

上校車 發表於 23-3-16 15:13
咁複雜咁既

咁先問下你有無玩開八達通app?又有無銀聯信用卡?

翡翠宮

木土土 發表於 23-3-16 17:19
想問內地只得雲閃付一個做支付比錢夠唔夠用?叫的士可以嗎?

感覺上都幾通用,但又唔係百分百應付到,我有大陸銀行戶口做後盾,唔怕玩

如果話搭的士應該ok,的士應該用商業碼,又可以試下雲閃付網約車功能;但有小店用個人碼唔收信用卡;又有jm話鮑師傅唔收雲閃……咁唯有上美團買啲鮑師傅餐券,見美團收雲閃付。

所以只可以話好過香港微信/支付寶,都期侍你試完報下料。我只係上個月去過一次深圳,之後再去試多啲。

翡翠宮

白毛毛 發表於 23-3-16 17:31
我係FB見到深圳通有「交通聯合」logo可以全國342地區全面或部份通行,如廣州,佛山,上海,北京。好方便呀 ...

暫時未用過,手機上有一張交通聯合卡,以後有機會用下。
其實而家有乘車碼,隨時可以開通都夠方便,再加埋有啲收銀聯,一家人坐車都不成問題了

翡翠宮

白毛毛 發表於 23-3-16 19:05
係呀,你講得啱。有乘車碼其實ok。不過如果我張ApplePay 深圳通同你張華為Pay深圳通好似香港八達通咁拍手 ...

去得呢啲城市,應該都係全家去,三、四個人,始終要有幾手準備先得。大陸電話卡我都養咗5張,起碼一人一張先,但俾老婆鬧

翡翠宮

上校車 發表於 23-3-16 19:33
有八達通App
會拍消費券同錢包過數去八達通,好似無銀聯信用卡

雲閃付同微信、支付寶一樣,可以二維碼支付,可以網購/apps支付,有乘車碼;但佢獨特之處係可以綁好多香港銀聯信用卡,無手續費,兼某啲卡回贈高。以下網址有列出綁到邊啲卡:
https://m.unionpayintl.com/hk/servicesProducts/products/innovativeProducts/mobilePayment/unionpay.shtml#1

你有玩開八達通app,咁申請佢張銀聯用住先,只能現場支付,包括深圳的士;而網購及apps支付做唔到。以後綁到雲閃付不妨再研究下點玩。

翡翠宮

上校車 發表於 23-3-16 19:33
有八達通App
會拍消費券同錢包過數去八達通,好似無銀聯信用卡

地鐵用深圳通之類當然無問題,識手機支付如乘車碼、銀聯nfc拍卡,就多幾種玩法咁解。

上校車    發表於 23-3-16 22:14

翡翠宮

janet 發表於 23-3-17 08:13
但唔知點解我雲閃付綁左Tag&Go張銀聯卡,搭地鐵,load唔到,不停轉圈圈,跟住話程式錯誤 :thi ...

雲閃付深圳通,香港賬號全部load唔到,要等以後改進。但其他城市我試過好多無問題,如廣州、上海……等等。

要用佢坐深圳地鐵可以試另外2個方法:
1.Tap&go銀聯綁Huawei Pay/Apple Pay,當銀聯拍卡;
2.深圳通app乘車碼開通雲閃付免密支付,但開通乘車碼可能要先用大陸銀行卡實名或搵客服實名。

翡翠宮

janet 發表於 23-3-17 08:13
但唔知點解我雲閃付綁左Tag&Go張銀聯卡,搭地鐵,load唔到,不停轉圈圈,跟住話程式錯誤 :thi ...

剛打開雲閃付深圳通 ,已經出到二維碼,你再試下

翡翠宮

peru 發表於 23-3-17 12:06
雲閃付. 銀聯信用咭 銀聯閃付. 銀聯手機閃付...講解片

原來分好多種

以銀聯信用卡/提款卡實體卡直接拍卡消費=銀聯閃付

綁雲閃付、BocPay等等使用=銀聯二維碼

綁手機pay如Huawei Pay、Apple Pay、MiPay等以nfc功能拍卡=銀聯手機閃付

翡翠宮

peru 發表於 23-3-18 10:29
對不起 ! 我想問清楚

銀聯二維碼要數據,另兩種不用。

peru    發表於 23-3-18 11:11

首頁

尾頁

跳至