自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

opclk99 發表於 21-5-21 21:25
Agree x 2
今日香港生活太富裕,
部份人思維己經堅離地。
有層自住樓,加上有醫療保險。只係簡單地食用,每個月每人1萬,就算過左20一30年,都好夠用。

加上子女25歲後,都唔需要用爸媽d錢,除非你Target 培養佢做癈青。

如果唔計層樓,只計現金和股票,有4厘回報,5百萬都夠我2公婆退休了。

所以有人話,BK堅離地,我信了。

3千萬先可以退休,咁全世界都無乜人可以退休了。

mkmama21    發表於 21-5-22 17:44
admiral2525    發表於 21-5-21 23:37
PingWu_FB    發表於 21-5-21 22:45
PingWu_FB    發表於 21-5-21 22:45
opclk99    發表於 21-5-21 21:36

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

opclk99 發表於 21-5-21 21:51
在下無意踩人,
根據最新2020年統計處《政府統計年報》
2020全港個人入息中位數為17,000元,
如果呢一刻退休,預每人一萬,到10年後,購買力大約得返5,6千,20年後得返2,3千。

所以頭10年,2公婆預計收息2萬,要儲1萬,留返d錢cover通脹。

侯爵府

PIGPIG朱 發表於 21-5-21 22:08
有道理一定通帳,又要通午餐肉都通帳唔少
未退休前,最緊要有一層自住樓和醫療保險(因為老左,9成開支都係住屋和醫療)

咁就計下如果只是食用,交通和少少娛樂,我2公婆現在每月只要5千。

咁頭10年係5千x10x12 =60萬。預計通脹每10年多一倍。

10一20年 = 120萬
20一30年 = 240 萬
30一40年 = 480 萬

預計退休後有30年命 = 60+120+240 = 2個人要420萬

供滿層樓時,2個人有420萬,收下息,攞下老人津貼,咁我2公婆就可以退休。

如果你要豪洗,就多多都唔夠。

慳d的話,每人每月洗1千,2人2千,咁200萬都可以。

侯爵府

露比EE 發表於 21-5-22 08:30
同感,唔係話要看輕退休使費,但事實上係咪須要咁多呢?
退休車$每程$2,衣著飲食可平可貴,最重要有層樓 ...
平民有自住樓,有醫療,有老人福利,200萬流動現金,已經生活無休。

當然要過名門望族的生活,幾萬元是唔唔夠。

好多人一世人的人工,都無3000萬,更何況是儲蓄。

除非2003買左幾間淘大樓,而家高位賣哂佢,咁都有d可能。

侯爵府

Jameskey 發表於 21-5-22 13:41
其實有得幾百萬好多人都退休架啦,寧願駛少啲咋,尤其五十歲之後,體力不如前。唔知點解BK好多人將供養仔 ...
”唔知點解BK好多人將供養仔女條數都入埋退休駛費。“

仲有老馮要俾首期或直接送一層樓俾子女,幫手揍孫,補貼d孫去興趣班,讀國際學校......

如果生多幾個,真係3000萬都唔夠。

到退休儲蓄唔夠洗,我會 ”逆按揭”,兒孫自有兒孫福。

成日話而家d後生無上流機會,好慘。
我地呢一代,細個窮到無飯食,大左要養上2代,下2代,有d70歲都仲要為錢返工,真係唔知邊個慘!

首頁

尾頁

跳至