自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

KKLLYang 發表於 22-11-25 20:36
應該係未慣,始終係在英國過第一個冬天(下午四點前就日落,冬天每晚得幾度)
...

慢慢就習慣,頭幾個月係蜜月期,之後係適應期。大人,小孩去到易適應,地方大,空氣好。始終無香港咁大壓力,空間細又迫。關於天氣,都真係會有Seasonal affective disorder ,因為太快天黑,用light therapy, 可以買啲light照下自己,同埋約多啲香港移民gathering. 好似啲香港新移民gp咁。會開心啲,圍埋hot pot ,簡單又方便 又可取暖。
反而年紀大太凍會辛苦啲,骨頭痛。

水晶宮

熊熊老婆 發表於 22-11-26 20:03
係呀!
我有個教通識科嘅同事,都同學生講,美國就算最窮嘅人,都可以住大屋,就算去攞食物援助,都可以揸私家車 ...

我個教書親戚當日親口同我講,
……至在要美國嚟對付中國。
……有細路移民英國好,細路係英國讀書等如係香港讀國際學校,每年慳成40萬。

水晶宮

Cherryville 發表於 22-11-27 11:57
所以唔好怪我成日睇少啲 香港老師
點解大部分都係黃
除咗因為後生讀書已經唔係好

但我身邊大部分都黄

水晶宮

Cherryville 發表於 22-11-27 12:42
宜家喺屋企食緊brunch 好忙
講真雖然世界上好多無知婦孺真係幫唔到幾多
但係你嗰啲同事 出咁多糧但又冇見 ...

我教書親戚唔算勁,應該都唔會亂講。
反而同學仔媽咪講佢個仔嘅老師先跨,係班落簾一齊唱佢哋嘅歌。

首頁

尾頁

跳至