親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主

我都係4號UO 出發,佢唔係取消,而係改左5號飛。因為我6號返,岩先叫UO順延到7號返。結果順利改到免費。另外酒店係不設退款的,點知又比我打上hotels.com 講到免費取消(可能我係Gold member ) 個鬼妹好幫手,我之前打去中文台,果d 唔咸唔淡廣東話⋯⋯最重點係完全幫唔到手。

水晶宮

sophyllis 發表於 18-9-4 07:42
Claim 保險,叫航空公司出航班延誤證明係由於颱風 (如果寫operational issue係claim唔到保險)
...

我想問下,幾時叫airline 出信?係香港機場check in時叫佢比信定點?謝謝

水晶宮

Yanmixmelody 發表於 18-9-4 02:05
我同你一樣,4號去,佢改到我5號飛,但本來我7號番,佢話7號打後所有機爆晒,冇得畀我改到8號先番,仲要白 ...

吓,你其實可能同酒店/travel agency 傾架啵。
我係買不設退款價格,原本都係蝕一晚酒店,再要加外加多一晚錢。但昨晚我打上去hotline, 佢話遲多晚check out 已經冇房,今次佢比我免費cancelled. 我昨晚拿拿淋book 第二間酒店,執返一身彩。

水晶宮

sophyllis 發表於 18-9-4 12:37
如果係HKE,機場櫃台係唔會出信,要打返上hotline搞,但一定要寫颱風原因先有得claim

另外提提,最好將HK ...

謝謝,咁係幾時要打上hotline 度攪?出發前定返回港後?謝謝

水晶宮

Gloriasogashiwa 發表於 18-9-4 13:11
我是完成行程才打去攞信,記得保留登機證,證明你有乘搭航班 (延誤)。

收到,謝謝

水晶宮

Gloriasogashiwa 發表於 18-9-4 13:37
今次颱風自1961年以來最强,HK 時間1pm已登陸大阪,垃圾滿天飛,相信全國災情也不少。我先生在大阪都有些 ...

吓,呢個風打完大阪再到東京喎好似。

水晶宮

subb 發表於 18-9-4 16:17
關西空港水浸 及
一停舶在泉左野的油船被大浪沖走並撞毀大阪府泉佐野市連接機場的大橋

我都岩岩知道撞左條橋,咁既情況我寧願airline cancel flight好過 飛到都出唔到市區。

水晶宮

Gloriasogashiwa 發表於 18-9-4 17:35
撞爛了市區入機場那邊的橋,搭火車會好d。

不了。我已經同第二間酒店傾掂數拎返full refund. 跟手同OU 申請退錢,同埋叫佢地出信,之後我攪燕梳claim 錢。停飛係一件好事,去到根本出唔到市區。幾日只可留機場/或者去第二度飛返香港。

水晶宮

sophyllis 發表於 18-9-4 17:54
留意:保險要在颱風生成前買先有效

我8月中已買了。多謝提醒

水晶宮

pooh88 發表於 18-9-4 23:58
你機票酒店全部refund 哂都仲可以claim 保險?

以我所以應該可以,等我試試。
因為本身我係買不退款房間。一早prepaid 晒有晒receipt.

水晶宮

MissMaMa 發表於 18-9-5 09:13
你意思酒店同airline 已經refund ,但你想再claim保險?
點解要double claim?

一日未收到錢好難講。airline 講要兩個月,燕梳要30日內。如果airline 退唔足時,我變左冇得claim 燕梳。

水晶宮

Gloriasogashiwa 發表於 18-9-5 12:53
我間保險是交正本登機證才可索償,你問清楚先。

正本登機證係for flight delay.
我依家直頭係airline cancel flight, 所以係冇登機証的。依家我填晒燕梳表,比晒email supporting 比佢地開file 先,因為過左30日就唔再受理,表上有一項寫機票酒店會退返幾多退款,我係寫TBA. 因為我有排都未收到錢。

水晶宮

fion128 發表於 18-9-5 12:48
訂咗hotel.com今朝打去顧客服務cs( 我係買不設退款房間),佢哋問日本大阪酒店可唔可以退款,酒店回覆可以, ...

係呀,我情況都係咁。我都係買hotels.com
口頭上退錢,我要等credit card statement再作實。抵我咁多年用佢 我係gold member

水晶宮

fion128 發表於 18-9-5 13:42
多得你報料 ,我琴晚先冇咁擔心,今朝就打去問,試下問咁又真係ok喎 所以即刻又 ...

Yeah Yeah Yeah
我試過訂左hotels.com 之後搵到第二間平過佢,佢即回水

水晶宮

fion128 發表於 18-9-5 13:42
多得你報料 ,我琴晚先冇咁擔心,今朝就打去問,試下問咁又真係ok喎 所以即刻又 ...

第一間酒店已成功退錢了,依家等埋第二間應該呢兩日內退到。

首頁

尾頁

跳至