自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

不如你了解下咩叫LOTR先啦

la_source    發表於 21-7-23 15:34
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

露比EE 發表於 21-7-23 15:36
願聞其詳

總之宜家唔係英國要停bno holder 去英國嘅5+1,合資格嘅香港人仍然可以係香港申請visa 過去英國,樓主一聽到LOTR限期完左就以為英國停止接收bno holder 係唔正確嘅諗法
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

露比EE 發表於 21-7-23 15:53
即係LOTR=BNO Visa,只係LOTR係未申請到BNO visa,咁點解無啦啦推出LOTR但又突然cut嘅?
...

係2020年嘅某月某日(唔記得邊日喇?英國政府宣布推出bno 5+1計劃麻,話出年1月(即2021年開始申請),未出詳情前bno holder 仍可以未有visa 出前直接到英國機場用LOTR 呢個programme 去申請逗留英國麻,咁宜家都出哂詳情點申請visa, 唔俾人落到英國先申請我覺得合理呀

侯爵府

schricky 發表於 21-7-23 18:13
我反而想知5+1係咪一定攞到居留權?

最快都要5年半先知,不過我估大機會係嘅,堂堂大國唔會講野唔算數掛

侯爵府

露比EE 發表於 21-7-23 19:04

LOTR=BNO visa,LOTR係比d趕住過去,BNO visa就比d冇咁趕, ...

LOTR之前推出係因為BNO visa 未有得申請住,2021年1月先開始有得申請,原意係想俾d香港人如果有bno嘅,可以係2021年1月前先過英國,咁宜家有bno visa 都半年啦,要停LOTR有咩問題,如果想過去嘅,咪集中返去申請bno visa,搞LOTR 每個英國機場都要擺人手去做呢樣野,其實都會對當地入境處增加壓力嫁喎

首頁

尾頁

跳至