嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 先天性心臟病

可否話我知心導管 同埋 補心滴要幾多錢?
我個囝一歲前都冇醫生話佢心有雜音, 點知一歲後才話聽到有 ?-( ?-( 我好擔心, 等咁2月1日 照超聲波...... :-(
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

子爵府

honeybabybee
你真係好好人呀, 又解答問題, 又開了li個topic
我真係好徬徨ga, 又不想同朋友多講, 因為佢地冇有li方面的知識, 只會問多我好多問題, 有時問到我心情好差, 唔想講.
有一班明白病情的mami一齊傾, 舒服好多. thanks again.

子爵府

hokiubb,
多謝你安慰我. 我主要怕佢由小孔變成大孔, 因為聽人講過心漏有兩種, 一種慢慢生埋, 一種越生越大.... 而我個仔由聽唔到變聽到.... 現在等照超聲波的日子都頗煎熬. 佢有一日到黑跳唔停, 好怕個心會突賒負荷唔到....真係好驚.

一方面我都有安慰自己, 因為我自己也是心漏 兼沒有跟進, 到今日也活得好好. 但想到自己好易心痛, 情緒波動時會氣喘到暈, 全身麻痺 etc. 時, 又好不想自己個仔又係咁.... 我之前真係唔知li 樣野都會遺傳.

有時真係覺得自己個仔好可憐, 遺傳了婆婆的哮喘, 爸爸的鼻敏感, 我的........... :cry: :cry:

honeybabybee, connie,
你地已加入了作義工呀?

子爵府

honeybabybee,
我梗係有返工啦, 仲係山長水遠仲隻 :-(
哮喘touchwood不是很勁, 但噩魚肉不是個個都受到, 我個仔食左仲唔舒服. 燕窩佢唔肯, 唯有俾燕窩水佢飲, 不見什麼明顯的功效.........你個女氣管敏感只要小心d, 不要飲凍野, 不要食刺激食物, 加強體質, 不是很大問題ga. 可煲多些滋陰的湯水俾佢飲
我個仔9月才返k1, 但我現在已驚定啦, 你明啦

子爵府

honebabybee,
有時真係不敢講野, 果日才說個囝好耐沒有哮喘..... 昨晚就喘得好勁入院了..... :cry: :cry: :cry:

子爵府

honeybabybee, connie,
多謝關心, 佢已出院啦. 現在要再食幾日藥LOR, 今晚要覆診. 佢今朝又yia yia在床上跌左落地....
下星期二就照心啦, 好緊張, 緊張過派成績表. 是不是即時知結果呢?

子爵府

一定一定, 2月2日即上來報告.

tsznok,
thanks. 我也要象你一樣對自己個囝有信心.
p.s. 你個仔好可愛呀.

kakamimi,
我個仔也有濕疹... 大家一起加油啦

子爵府

報告

honeybabybee, connie, 多謝你地關心呀,
I have good news ------ 冇事呀. :-P :-P :-P
昨天11:00入院, 等到下午3:45pm才照, 我當時好緊張,
心中不斷祈禱..... 終於醫生話冇事, 我開心到喊左出來.

connie, 其它mami,
原來心臟雜音不一定係心功能有事, 可以是血流過血管的聲, 原來mami個心有事, 都不一定會遺傳到個baby, 大家都要加油呀. good luck!!!!

我現在等5月3日覆診, 等個驗血報告, 希望都係一切正常啦. :-P

報告完畢

Connie,
記住帶奶粉等必需品入院呀, 原來要搞好耐, 唔係即時照, 照完也要等醒左才走得.

子爵府

多謝晒呀. 我都係呀, 好想攬住個醫生係咁錫呀, (好彩冇action, 個醫生係男人來ga) 但我當時都不停多謝佢, 真係好似傻婆咁呀.

希望你的家中唔開心的事已快快過去, 在雞年事事順境, 開開心心啦

connie,
多謝晒呀. 15號記住上來報告呀, 我又好替你緊張呀. 飲藥之前唔好食太多野呀, 因為隻藥會反胃GA! GOOD LUCK!!!!!

子爵府

Marscayc, connie,
好緊張呀.......

祝各位媽咪, 新年心想事成, 好運連連.....

子爵府

connie,
恭喜你.

前天醫院打來說我個仔甲狀線素高出一倍, 要回去再抽血驗 & 覆診........ too bad. :cry:

子爵府

Honeybabybee, connie,
知, 即是甲亢, 是一種長期的慢性病, 內分泌出了問題...... 會影響發育..................................
我真係有d灰心..... 為什麼人家的baby都好地地, 我個仔就過完一關又一關? 咁細個bb, 為什麼有咁多事發生在他身上, 為什麼不可以由我替, 我已發願食一年齋啦, 為什麼還是有壞消息傳來. 我一世人又唔害人, 又成日幫人, 點解唯一個囝要受咁多苦............ 對唔住, 我知我不應該咁樣講, 我全家己比很多人幸福, 我知不應抱怨. 讓我申完li一次, 我一定唔再申, 我一定會去坦然面對. 希望菩薩發慈悲保佑我個囝. 南無阿彌陀佛

子爵府

thanks. 我 li 幾日真係灰心到連經都冇諗啦.
或者, 我真係應該提起精神.......... 請幫我打氣呀

子爵府

Honeybabybee,marscayc, sister,
多謝你地幫鼓勵我呀. 真係好多謝你們, 好感動呀. 昨天看了一直幫我睇紫微的師父, 佢話叫我不用太擔心, 我個囝係幼年時身體弱, 小學後會好起來....... 希望係啦.

bluecat,
好明白.... 你99真係好唔體諒你, 咁樣講野真係好令人難受同傷心

Honeybabybee,
你個99都好抵 :evil: 咁都講得出 :evil:

子爵府

connie,
多謝你, 大家一起加油啦. 人生就是一個又一個的挑戰, 一定要有無比的信心同意志力! 有你地支持, 我會更堅強 (不過真係唔想再有挑戰, 好累)

check pm

子爵府

connie, honeybabyee
sorry呀, 懶上來. 可能天氣唔好啦, 做麼都冇mood.
未呀, 3月16才抽血, 抽完再等report.......
一諗要抽血就驚..... 不過等report就仲驚......

你地都要小心身體呀, 天氣時冷時熱, 真係要小心.
希望個個BB都健健康康, 唔好叫我地擔心.

首頁

尾頁

跳至