自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:26
有次曾經同我媽覆診,個醫生穿短衫有白抱,診症室內都幾凍,我見我媽開始打冷震,我問醫生可否調低空調, ...

醫院病菌多,要保持空氣流通,若溫度太高細菌生得更快,佢哋真係唔可以為一個病人而較細冷氣,所以去醫院要帶足夠嘅衣物,長者帶埋頸巾都可以。
不過我承認佢哋講野有時好唔理人感受。

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:43
我明,其實我想出去揾攞被,但我媽又震緊,我先攬住佢捱多陣。。。
我覺得個醫生望都唔望我媽一眼 :nothin ...

唔好預期政府醫生會關心,佢哋最終責任係醫好病人個病。
我係醫院常客,ICU先後共住過半年,普通房住到唔記得幾耐,而家都每個星期要去醫院。習慣了就唔求啲咩關心,最緊要把我醫好。
我都試過無情情入咗ICU,我問醫生點解我會咁樣,原因是甚麼?醫生話唔好理咩原因,研究原因無用,而家最緊要處理咗你個問題先緊要,咁我唔敢出聲,但見住兩個醫生好緊張咁討論緊醫我嘅方案,都多謝佢哋為我而努力,咁而家我返咗屋企無大問題已感謝!

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:59
首先祝福你早日康復!

我明白醫好病人係首要,其他也是次要 我媽之前入了醫院做小 ...

多謝你!都祝福你媽媽身體健康
我幾個病係一世無得好,而家係睇盡量可以活幾耐,醫生都盡咗好多力幫我,最近有新方案醫我其中一個病,醫生話成功機會係"唔知"

其實每個職業都有好人衰人,遇到好人要感恩,遇到衰人唔好上心!免影響自己心情同健康!

珍珠宮

薯圈 發表於 22-11-12 12:57
醫得好就話。 我試過仔細時肚痛發燒入院(醫生建議留院), 亦食唔到野,肚一直痛,4日,醫生唔吊水,唔落藥 ...

咁又真係好差!醫生水平低,明顯斷症有問題。

首頁

尾頁

跳至