自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-14 11:55
係咪一定要食藥?我姪仔做醫生(唔係精神科)叫我儘量唔好比個仔食藥

唔一定要食藥嘅,但要承擔唔食藥嘅問題,例如學業同行為問題,如果唔太影響別人,又唔擔心學業,家長自己考慮下有無需要食藥。
我仔小學都無食藥,學業要我監管住,但係學校多少有行為問題,要預老師call, 佢上上下堂會連人帶櫈跌係地,去老師位接過功課試卷等要行勻課室一圈先返埋位,好多出人異表行為。老師點都會睇唔過眼,也會唔太鍾意個學生,要家長學生過得到先得!

到中學其實唔係我安排個仔食藥,係佢自己要求見精神科醫生和食藥,仲驚醫生唔開藥,咁大個咗身體强壯,都唔太擔心去食藥啦!而且仔自己想又有幫助,讀書好咗,好過讀唔到書咁就一世。

珍珠宮

回覆樓主:

食藥還有一個好處,係小朋友可以停落嚟聽大人教導,有時佢哋連生活普通野都學唔到,更重要係學做人處事,價值觀等等!一樣再專心先聽到大人話。食咗藥容易教嘅,聽得入耳多啲。襯食藥嗰啲時間把握去教。
如果唔係長遠唔一定只是行為偏差,品格都可能偏差。
我好少少,我FTM,盡日跟緊個仔,仔尚算無學壞。

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-14 14:34
嚟緊見醫生睇下佢點講先,如果可以唔食,我傾向唔食 。

我都響佢大約2歲半時辭左工全職湊佢,我記得佢仲 ...

好呀!同醫生商量下食藥利弊。

其實BB階段都真係睇到有無機會ADHD,我仔手抱BB嗰時,要兩手攬實佢,佢抱係手上都會彈下彈下,試過我鬆一隻手去開燈,佢一個拗腰番身差啲倒頭落地,好彩我及時捉到佢件衫倒吊執返佢上嚟,嚇到死死下!

珍珠宮

fupigpig 發表於 23-8-15 23:00
我姪仔又係好細都會「突如其來」嘅動作,我都湊過2個係活躍小朋友,其他幾個表哥表姐都係活躍型,但呢個姪 ...

我個仔細個都係「大忙人」,成日要搵野做先得,停低就覺得有蟻咬,其實佢而家間中都會彈起身手舞足蹈,又走嚟嚇我,當然佢係街唔會做傻野,屋企自由就間中都會癲癲地
佢哋真係要填滿時間,無「放空」呢樣野。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊