自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

這麼親密的日子 其實就那麼幾年..(轉自fb)

真係好耐無見過咁動人既漫畫圖片。睇完望下熟睡中既仔仔 我真係流左幾滴眼淚。唸起仔仔nb到4m我都係好辛苦咁抱住拒訓。雖然抱訓搞到我腰骨同手都傷曬 但係我無遺憾當時咁做 可能好多媽咪唔認同我 唔緊要 個個都有自己湊bb既方法 最緊要係識得珍惜眼前既拒/拒地。

唔知你地有無睇過 但係我特登save起拒自己做左拼圖 以仔仔大左會比返拒睇

heffalumpiglet  二卡 C啦,我睇完無感覺嘅   發表於 14-5-16 17:31
kscullie  個囡兩歲幾,呢8樣都試過  發表於 14-5-16 16:30
車仔人    發表於 14-5-16 15:51
chilongma    發表於 14-5-16 15:21
蓁媽    發表於 14-5-16 09:49
hedhed  我女仲好細,但睇到呢啲圖都鼻頭一酸⋯  發表於 14-5-15 20:05
cffw  Support !
So sweet:)  發表於 14-5-15 19:54
karenlohy    發表於 14-5-15 18:28
Jolin_Yuen    發表於 14-5-15 18:22
小僕人    發表於 14-5-15 18:22

珊瑚宮

引用:我都係抱住佢瞓,我身邊所有人都唔認同,話

原帖由 senhora 於 14-05-15 發表
我都係抱住佢瞓,我身邊所有人都唔認同,話就慣晒。
係 好多人話我 我無理拒地 媽咪話叫我抱多d 一來大個無得抱 二來build up安全感 我認同

cytjulia  我開頭都抱住佢訓,佢又想比人抱,我又好想抱,match哂!!  發表於 14-5-16 11:35
焦糖媽  其實自己頂到就得, 唔洗理其他人  發表於 14-5-16 09:40
Kuri    發表於 14-5-16 09:34

珊瑚宮

引用:我都抱住訓

原帖由 flyhigh_sabrina 於 14-05-15 發表
我都抱住訓
繼續

珊瑚宮

引用:nb到6個月都係成日抱。個個都叫我唔好抱甘

原帖由 mei_iiem 於 14-05-15 發表
nb到6個月都係成日抱。個個都叫我唔好抱甘多。抱到條腰又痛又手痛。到而家都有時會抱下。但我覺得係值得

...
我過左一年好返曬啦 痛真係值得

珊瑚宮

引用:個女中二,有時想錫啖佢,佢都話唔得,仲話

原帖由 janny_yau 於 14-05-15 發表
個女中二,有時想錫啖佢,佢都話唔得,仲話其他同學嘅媽咪都唔會咁大個都仲要錫,真心傷現在惟有趁佢 ...
好sad呀 但係唔緊要啦 拒以後會孝順你 你都值回票價

珊瑚宮

引用:我以前做兒童及家長敎育工作。其實好多專家

原帖由 cffw 於 14-05-15 發表
我以前做兒童及家長敎育工作。其實好多專家都指出nb至三歲,最需要抱抱(尤其媽媽)。如果喊,有媽媽抱返, ...
其實我都讀child psy 我覺得小朋友可以有適當既獨立能力就夠 我唔會聽d咩research講話應該點去湊仔。呢個世界無一套通識方法去湊bb 個個小朋友性格唔同 需要既野都唔同 所以我唔覺得要去批評媽咪點去湊小朋友 除非真係好過份啦。

另外我好同意你講 小朋友係需要多d抱抱 尤其係需要你同失落既時候。我試過好嬲放低個仔係床由拒喊 拒果時係2m 結果越喊越辛苦 我心痛到不得了 自從果次之後 我唔會再放低拒由拒唔開心。雖然我都比屋企人批評我太淋好懦弱 但係我唔會拒地廢up 我要係個仔需要我時候我盡力去滿足拒。

珊瑚宮

引用:我囡囡快兩個月,佢需要我時我一定抱,男家

原帖由 beth222 於 14-05-15 發表
我囡囡快兩個月,佢需要我時我一定抱,男家個邊成日話我,但我唔會so佢地,講真抱得幾多年呀

...
睬拒有味啦 最緊要自己ok 唔好理人地點睇

珊瑚宮

引用:身邊的人都叫我千奇唔好同小朋友同床訓,話

原帖由 bluetulip 於 14-05-15 發表
身邊的人都叫我千奇唔好同小朋友同床訓,話會返唔到轉頭。咁我都盡量由佢自己訓,病先一齊訓,方便照顧。佢 ...
我都係呀 我個仔細個好中意跟我訓架 宜家拒18m 要自己訓 唔肯同我訓架。我好enjoy同拒一齊訓。但係都會respect拒要長大

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 carmenyan206 於 14-05-15 發

同意。大前提係唔好破壞小朋友對媽媽信任,所以抱返佢哋好重要。呢啲太影響佢成長同日後人格發展。
我都試 ...
其實我好相信拒地自己會ready去某個階段。我個仔跟我訓左半年 我係17m時train拒自己訓 我唸住起碼辛苦一個星期啫 點知拒第二晚就ko左啦

後來我想抱拒返我床sweet一晚 點知拒唔肯 指住自己張床話 果度 我攬住拒話 唔制呀 唔比你返床 拒繼續指住床仔話果度果度果度。果刻有dd唔開心 但係唸到拒自己get ready左去另外一個階段 我係好應該放手比拒去。所以戒同床要慢慢黎。千奇唔好嚇親拒 拒ready就會go。

珊瑚宮

引用:阿B出世第一日我已經諗十年后佢唔會再訓係

原帖由 jamieshih1210 於 14-05-15 發表
阿B出世第一日我已經諗十年后佢唔會再訓係我心口,唔會再喊住咁需要我....十年好快過...

...
haha。10m都好快過呀 所以珍惜了要

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 carmenyan206 於 14-05-15 發

多謝你嘅分享!我想佢自己瞓不過佢好鍾意同我哋瞓,其實好sweet.我老公反對再試train BB, 佢好似你咁講,到 ...
難得你老公肯support你 拒真係好錫你同小朋友呀 我老公係半逼我train拒既。其實咁係同train potty同一道理 拒地有認知之後就唔好嚇親拒地 嚇親拒地會更加無信心去做。

我試過10m逼拒自己訓 後來拒半夜晚晚爬起身 又試過發惡夢 所以我唔想拒連訓教都有壓力。你都唔使急 我覺得返學前戒到已經係好事

珊瑚宮

原帖由 滑蛋河 於 14-05-15 發表
我都係咁咖,bb細時一哭我就抱,日抱夜抱。到一路大我都服侍周到,日錫夜錫,晚晚陪睡。我同老公都覺得小朋 ...
呢度真係好知音人

我多數都比人批評多過讚同架。好多人都話唔應該點點點 我抱到個仔大又點呢?我個仔宜家18m一樣可以獨立 所以唔好再話我咁咁咁係唔得囉

cffw  原來18M:)  發表於 14-5-15 20:50
cffw  讚呀!  發表於 14-5-15 20:50

珊瑚宮

真係好多謝你鼓勵!好彩老公都對幼兒有知識同埋佢好為個BB著想,所以冇逼我。佢一直提我唔好因為身邊批評而 ...
hands on experience呀嘛 實戰同書本就係兩回事 紙上談兵講research就易 我自己做researches果時都真係覺得自己廢up緊呀

珊瑚宮

原帖由 滑蛋河 於 14-05-15 發表
係吖。我想話我係完全無train個仔咖,所有野都係佢自己到個階段自己做,除左toilet train。我仔宜家都同我 ...
癡身都幾sweet呀 我個仔由細到大都唔癡人 我餵左拒年幾奶 拒係宜家知道我係媽咪

人多點講咪由拒囉 你方拒大個唔會飛咩 到時你都仲有好多好美好既回憶呀

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cffw 於 14-05-15 發表我以前

原帖由 KT0603 於 14-05-16 發表
我仔都由兩位「育兒專家」揍大,就係我呀媽和爸爸!我仔係喊佰蘿,我媽話我細個都係咁,喊到聲沙足 ...
好感動 我又喊左

真係生完先知媽媽係可以咁偉大咁無私

珊瑚宮

引用:樓主,我支持妳,抱多d,還要常傾俏俏話。我

原帖由 KT0603 於 14-05-16 發表
樓主,我支持妳,抱多d,還要常傾俏俏話。我媽常說,抱住大的b最聽話,因為心貼心照顧,會心有靈犀一點通:il ...
我係湊仔方面都既有主見架 我亦都好少理人地批評我點教仔。我覺得岩聽既咪坐埋一齊傾下囉 我有我湊法你唔同意最多唔好跟 但係唔好話:唔使咁寶貝個小朋友架 唔係第時你個仔會xxxx。我個仔會唔會咁 大個先知啦下話。

我真係錫到拒不得了 但係我唔會縱拒囉 d人即管話我係怪獸家長 我唔多理架 so far我個仔各方面都幾好 我覺得我咁錫拒咁呵護拒係無問題

珊瑚宮

KT0603 發表於 14-5-16 09:00
他們兩婆孫,有感動時刻亦有笑位,我媽5呎差兩寸高,我仔13歲已經158cm高,隻仔牛高馬大,至今還會拖住婆婆 ...
13歲都肯拖住個老人家去街真係好難得架了

你個仔真係好乖好生性 好登你地一家開心

首頁

尾頁

跳至