自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:移民回流

我回流澳洲就快三年了,不知幾開心,一生人最開心就係而家。

mandelicious428    發表於 15-12-13 02:38
我的人生意義:當一個好女兒,好老婆,好媽媽!

別墅

我覺得係因為香港近三十年物資太富裕,加上中國人思想「民以食為天」導致極為注重飲飲食食。加上傳媒影響同你洗腦,咩營養均衡,咩食物搭配⋯ 根本而家我地係處於營養過剩既時代,任你點求其食都唔會話唔夠營養!

講真,講緊阿爺阿嫲個代,邊有咁多古靈精怪野食去選擇,求求其其一餐,咪一樣快高長大?

我澳洲長大,小學同中學時代lunch time都係同其他西人同學一樣,每日食份隔夜三文治(或者canteen $2買隻熱狗食)加一個蘋果。快快手食完,就去同其他同學仔玩,做運動或學音樂— 呢個係main point。如果我爸媽俾盒有肉有菜粉麵飯我帶返學校,標奇立異之餘,怕壞,要搵地方加熱,食完仲要行返locker放好個飯盒!搞掂哂所有野,成個lunch time基本完哂!為左食呢個所謂既「營養午餐」,我就失去玩既時間,得不嚐失。

晚餐食番豐富d其實已經好OK。以後我有仔女,都係照番西人個套俾野佢地食。住得係呢度,就要入鄉隨俗,人人都係咁做,梗係有個原因。

別墅

唔好將自己諗法強加在小朋友身上,問下佢午餐真心想食乜

為人母親固然想俾最好既野仔女,但你眼中既最好,係咪同仔女眼中既最好一樣呢?

我見過中國同學仔將阿媽整既成盒飯倒哂落垃圾桶,然後跟我地成班人一齊開開心心飲可樂,嘆熱狗

別墅

至於咩二等公民

講真,有本事有真材實料怕咩搵唔到工?西人公司唔係開善堂,只要你幫公司搵到錢,話之你乜人種都請你!

難聽d講句,自己冇料就唔好賴人地歧視。

大學同好多公司為左equal opportunity同promote multiculturalism,申請者係女性及/或英語非母語,申請學位同職位仲有special comsideration添!幫你幫到出哂面

蕃茄薯仔湯    發表於 15-12-27 14:44
sugarmill    發表於 15-12-16 16:26
mandelicious428    發表於 15-12-13 13:18

別墅

每個人心中都有一把天砰
權衡輕重,香港同外國,邊度更適合自己就去邊度。
適合自己,就係天堂~

首頁

尾頁

跳至