自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

spikenard 發表於 23-3-1 23:48
好輕微是不需要食藥 ,正常排政府要2年左右,都有人1年,但好少。

你問得,實在覺得細路讀書太遊雲吧,

ADHD都可以專注地打機兩小時,都可以睇佢喜歡嘅書3小時。

珍珠宮

timmybb 發表於 23-3-1 23:19
小朋友小三,之前評估係專注力不足輕微,請問是否都需要食藥?
請問排政府精神科一般要多久?流程是如果做?
...

因為排政府大概都要兩年時間,會錯過咗學習嘅黃金時期(唔止係讀書,社交都會有影響),所以都多人會先睇私家精神科,精神科醫生可以寫轉介信排政府。
如果私家精神科診所,你預計每個月二三千,開頭因為要食藥會複診密啲。

珍珠宮

fasola 發表於 23-3-2 10:24
其實評估有部份都係靠家長自己提供資料. 始終佢點上堂, 都係家長同老師至知, 有無需要食藥, 都係你意見為主 ...

其實係好現實,支援亦各校有異,所以都要自己衡量好多野。包括係咪需要學校調適支援、或學校SEN支援足夠(好多只係表面有)
我睇開嘅私家精神科醫生,佢話現實中有教職反客為主,知道學生有食藥後,覺得未夠專心時,同家長講搵醫生加藥。其實老師角色只可提供校內小朋友情況作參考,用唔用藥/點用藥真係唔應該俾意見。呢d家長都要留意。

珍珠宮

JoannaD 發表於 23-3-2 08:34
路過一下
我仔從細到大都係發夢、遊雲,小二署假前我帶了佢去社區健康中心做評估(3仟幾蚊), 拎左封信比學校 ...

請問介唔介意講邊位醫生?如果唔方便公開可pm我。
我小朋友都係睇緊私家,而家每個月$2xxx,雖然有排緊政府,但其實我可能都未必到時跟政府,一來佢book時間撞返學時間,二來總覺得政府資源分配有限,我擔心跟得冇私家咁足。至少我有乜懷疑可以即打電話去診所問。

珍珠宮

JoannaD 發表於 23-3-3 09:46
要拎醫生紙去排期

thx,原來喺天水圍,我又太遠。我以為你去開私家診所(易book),btw thanks so much

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊