自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MKma 發表於 21-11-18 09:19
我係女人,但都覺得在公共交通車輛上,只要廹少少,有啲女士郁啲就jap人,反白眼,特登好用力fling個手袋撞 ...

用袋fing人.....
佢屋企人個個一定好打得,由細打到大
另一方面諗,呢d人屋企生活情況唔係會點好,慣左用暴力解決問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlepiggy_c 發表於 21-11-18 09:30
剛剛我都遇到類似情況,搭地鐵,坐喺我旁邊的後生女,她手上的一堆papers(notes)跌落地,我幫她執,她唔該 ...

就係呢d 人,搞到人...越黎越冇同情/同理心
其實呢個世界係圓,今日你咁,明日唔好怪人點解咁冇同情心唔幫你

學我媽話:學好3年,學壞3日...人偏向學壞多過學好

翡翠宮

哈比族 發表於 21-11-18 09:21
我試過幫位媽咪,佢抱住佢個仔,我執番佢仔隻鞋,因為佢媽唔知跌左,我追住比番佢,佢媽唔該都無聲,個樣目 ...

我都試過,從此唔會再幫任何人執野,只會同佢講 跌左野 指住比佢睇 等佢執返

tototoby214    發表於 21-11-18 12:07

翡翠宮

~香奈兒~ 發表於 21-11-18 10:58

我意思係幾乎每日都會遇到冇禮貌嘅人,例如踩到你sorry都 ...

宜家D女人唔怕蝕底, 男女都 唔怕有身體踫撞
男人就唔當你係女人/女仔, 照踫照撞, 你叫: 搏懵呀? 都冇人會幫你... 唔係行過, 就企埋一邊食花生
有D男人好似老馮咁, 見到岩目標, 直情衝埋黎

翡翠宮

我搭穿巴係大廈門口落車, 最初唔為意, 每次一推門...就有一班"貼身既人" 跟著入

我係度諗明明落車, 大家都有一段距離, 點解我推門時(不論男女) 後面果個人同我咁貼身呢?
好多時 後面果個仲要係男人,我成日都覺patpat位一樣野好接近, 拎轉頭睇差d咀埋去, 嚇得我

自此, 落車我就行得好慢, 再唔係等d人入晒先, 我先入去

翡翠宮

~香奈兒~ 發表於 21-11-18 11:23

而家啲人變成咁,令我好有壓迫感,加上我本身都有少少情 ...

通街d人都唔禮讓, 戰鬥格上身..出街當有壓迫感
我除左食野買餸, 都少左係街度行

我試過 電話響 dup低頭攞個電話, "岳" 返高個頭有個人正正企我前面 差d咀埋, 問題係果個人唔係望緊野, 唔係用緊手機, 佢係擺到明要撞你, 果d人男女老青...乜都有, 我心諗:佢都痴痴地 趁人唔為意 就想撞埋黎...想點?

翡翠宮

graceyung 發表於 21-11-18 12:20
其實而家啲人開開按lift係咪會死,其實我唔係好介意做的,但最憎人老奉 :sweatin ...

我果度有3部lift 可以上到去, d人見按左a 就唔會按b.....話之齊齊變沙甸魚, 都唔會按lift
入到去即企到最入, 發覺自己果層冇著燈, 又迫返出黎按

翡翠宮

康寶琦 發表於 21-11-18 14:31
係因為而家好多女人/女仔人逼時唔會護住胸部,坦蕩蕩咁餵埋嚟,雖然我係女性,但都唔係好鐘意其他女性的胸 ...

我d男性朋友話, 成日比女人被迫胸襲
不過, 你果句係真..唔明乜野心態

翡翠宮

~香奈兒~ 發表於 21-11-18 15:03
就係呢種感覺,同佢無仇無怨,掂行掂過都要冒犯下你,真係eq低啲都唔掂
...

其實我想問佢地 衝埋黎想點..., 但佢一定會唔出聲就咁走左去

你講得岩呀! 真係無仇無怨, 3547 掂行掂過冇搞到佢, 佢係中意搞下你先開心
有d見你行緊, 佢就發現目標鈄線撞埋黎, 係要頂一頂你先安樂

所以冇乜事, 我都唔中意出街

我又試過出西鐵去扶手電梯, 大家迎面宜來有眼神接觸
我有1米距離, 佢有1.5米距離, 我費事同佢地撞埋一齊就行快2步, 佢地就半跑半走..衝向我既方向, 係都要頂一頂, 阻一阻你先安樂...可惜最後都係我快d

翡翠宮

老翻太太 發表於 21-11-18 16:21
香港地近年出產多左好多縮骨男

係,男人尤其明顯

翡翠宮

breadcheung 發表於 21-11-18 17:24
好多女人都好鍾意行行吓街忽然停低搞電話,跟住你後面,或者同你迎面而來嘅人就被殺個措手不及停唔切,撞 ...

我都想知
應該係似討論區,有d 人中意挑機一樣
其實都唔知有乜野著數

首頁

尾頁

跳至