自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一次過打3針

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:09
回覆 littledot 的帖子

咁其實唔打針,都未必有重症同死亡架

其實宜家睇, 冇打針既死亡個案仲低

聽政府話既: 打針同未打針都係 一半半

翡翠宮

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:17
回覆 jasonhon88 的帖子

不如你拎數據出黎證明打針有用先啦,本身話打針防感染,防唔到感染話防重症,防唔 ...

文匯報(中資)都講左 有個表, 證據擺在眼前 其實都冇得反駁

點解仲有人會咁問?

不反對打針, 已2針 非反疫苗, 但有存疑都正常

我覺得大胆假設, 小心求證...先有進步
唔係一面倒走出黎撐係好事

翡翠宮

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:25
回覆 jasonhon88 的帖子

樓主咪拎左打2針都係廢既,防唔到重症同死亡既數據出黎囉,你有無睇嫁定真係無腦 ...

係呢, 我都以為自己搞錯, 仲睇左幾次

翡翠宮

echoo 發表於 22-2-10 11:34
點樣早啲接種 ?今天幫長老book打針,科興要去到3月10號先有位,打去私家診所,又係3月17號先至有位。政府 ...

成日話盡快接種, 但又唔知市面情況緊張..離地同平民既分別

翡翠宮

Choochootrain 發表於 22-2-10 11:42
其實佢咁想人打點解唔比多啲地方有得打?下下都要book! 你估個個咁得閒坐係度等打針!要谷不如上門一個個 ...

呢個提議唔錯, 反正圍封都繼戶派飯啦
市民每座樓下打針都好呀, 當然唔係全屋苑齊齊排

翡翠宮

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:53
回覆 selinako^^ 的帖子

我自己都一早打左2針,當初都有d信疫苗,想疫情快d過所以去打,但去到呢個地步, ...

我都係
係細路打(中學), 我地一齊叫做一家人 共同進退

翡翠宮

moto1357 發表於 22-2-10 13:01
誰說無打針嘅死亡個案低,難道你忘記了去年老人院大爆發?

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6% ...

去年?第幾波?
宜家係2022年喎 第五波 omicorn喎仲有, 我覺得香港還香港, 唔係cold埋晒 香港以外既新聞, 水蛇春咁長..我 望一眼就skip 晒
再講, 如果要攞大陸同香港黎講 宜家每日確診數字 應該係幾宗, 唔係近千宗

翡翠宮

moto1357 發表於 22-2-10 13:41
咁都係新冠喎,只不過毒株不同,咪以為omicron死亡率低,高感染率,變相都係死亡率高

https://www.litene ...

你仲好笑啦,話左唔睇仲cold
你唔好為左要我睇你 cold 乜 就屈我反疫苗呀!
係你話死都唔打加強劑,我乜都冇講過呀!唔好將你想講既野 屈成係我講

你想賊贓嫁禍呀?
你仲咁唔愛國,阿爺咁有心幫香港抗疫,你就叫大陸班專家唔好落黎

翡翠宮

moto1357 發表於 22-2-10 14:09
我知你打咗兩針,但就鼓吹再打無意思(不斷留言),但唔打加強劑老弱婦孺原先打原病毒株疫苗就追唔上變種毒 ...

你問我有冇更好方法
我月薪幾萬,人地月薪幾十萬..佢地唔諗要我諗呀? 佢係官 我係市民呀!你大方d 你諗啦!
我冇鼓吹唔打疫苗,你再屈我(反疫苗)我就舉報你,呢個係嚴重指控

翡翠宮

moto1357 發表於 22-2-10 14:24
我一直都無講你反疫苗,難道你有閱障?

我都諗唔到所以都係學專家講打針打針打針,洗手洗手洗手,戴口罩 ...

咁你應該自己唔知自己講乜, 幾十萬到野咪唔會比人鬧囉..有冇人鬧過鄧炳強呀?

okok 以後我同人講: 打左疫苗人又靚左, 眼又大到好似香香咁, 鼻又高到好似楊怡咁, 皮膚靚到好似bb咁, 身材玲瓏浮凸 好似 chiling 咁, c6 人工左多左幾個 triple, 抵抗力仲勁左 ..得未

翡翠宮

chingnc 發表於 22-2-10 14:26
X2 個個都叫佢嚴外防啦,佢聽唔聽?

就係, 就算比意見都唔聽啦, 講左又問人有冇意見

首頁

尾頁

跳至