自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

qq媽媽咪 發表於 22-6-3 19:35
細個住大窩口七層徙置區,雖然廁所同沖涼都喺出邊,但我當時細個又冇乜嘢,因為多數有家姐陪,最記得個廚房 ...

另外有啲單位係會造成小食部,我哋就會去買零食~ 我以前住公屋 16層高 似麗景邨 果d(有9成似) 都係有小食部..試過管理處上去收租經過, 果個阿婆唔比我地走, 搵布com住佢d貨, 等佢地走左先比我地走

以前收租係上門, 佢地一邊行一邊叫: 收租...收租

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

love2talk 發表於 22-6-3 19:54
一到煮三餐時間

都幾熱鬧

都幾熱鬧, 借支豉油 / 鹽 都好方便

翡翠宮

love2talk 發表於 22-6-4 10:13
加多雙筷都可以

真係好開心, 諗返以熱熱鬧鬧, 所謂: 遠親不如近鄰 就係咁解

我以前住果度, 個個都 開木門, d人行過都裝入黎..有時鐵閘都唔閂 ...扯風 又方便d c9 傾偈

話時話: 琴日同c6 講 以前點點點...宜家公屋拆左起西鐵, 好多鄰居都搬走晒 各散東西
c6住村: 我住果度好多都唔係度啦, 我: 係咩? 唔係喎 ..得你表弟搬走左之麻

翡翠宮

baby1628 發表於 22-6-3 20:30
小朋友你當然覺得好玩,但係如果你幾十歲人住喺呢啲屋,簡單嚟講就係折墮
...

果個時候好多人住木屋, 鐵皮屋 生活環境比佢地更差, 學宜家d人有得上樓 真係可喜可賀既事
不過咁, 以前d人多數從事農業 蓄牧, 有d真係未必想上樓.. 小學時 有一半同學係住村

c6住開村第一次買樓 佢阿媽睇中..元朗公園果頭既 1x層高 對住水邊邨果d樓, 但c6 話 上得樓 當然想住高d 就買左天水圍
如果當年買元朗果度, 宜家

翡翠宮

bik1229 發表於 22-6-4 10:20
我冇住過七層。出世冇幾耐屋企上咗廉租屋,有廚廁,都係二百零呎住幾個人。

有得揀冇人會想住公屋,當時 ...

c6 都係咁講, 諗返就開心.. 要你宜家過返以前既日子就咪搞

翡翠宮

pooh仔 發表於 22-6-4 13:22
我都喺住16層廉租屋,何止小賣部,髮型屋都唔少
你講起房署上門收租,我回憶又番咗嚟
...

我果度 7 樓先開始有 lift 跟住 單數層 7, 9, 11, 13, 15
全棟樓得2架lift 1架 :7, 9, 11.. 另一架 9, 13, 15.... 可能記錯

翡翠宮

薯圈 發表於 22-6-4 12:21
咁而家都借到嘅,睇下你願唔願意開口。

陳c9 又黎借豉油

翡翠宮

pooh仔 發表於 22-6-4 14:53
我住低層,不用搭(emoji),印象都喺6、7樓開始先有(emoji),但不是隔層,都兩三層先到,要落番樓梯,其實 ...

你講一講,好似係2, 3層

首頁

尾頁

跳至