自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fong2005 發表於 24-1-16 21:57
1x蚊張嘅膠凳仔
如果要扔
要貼個11蚊標籤去扔

即係叫你地唔好貪新忘舊,可以用好耐...一代傳一代
一個淘寶,一個垃圾徵費 玩死零售業
香港經濟差 真係唔好問點解

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

anpanmenbaby 發表於 24-1-16 21:59
我聽人講過,佢會用指定膠袋袋d垃圾去垃圾桶,再倒哂落垃圾桶,個膠袋就拎返去洗乾淨再用。
...

有良心啦 唔係掉落街/ 掉左廁所

翡翠宮

Skytree1000 發表於 24-1-16 22:40
認同。
覺得過咗1/4 號,
Hk 經濟會更惡化,

根本就係短視,如果唔係唔會為左垃圾袋犧牲零售 飲食業
佢以為膠袋可以為佢搵一筆,老實講 除左廚餘 我真係冇乜垃圾 最多係買野後既包裝,零食既袋 :魚蛋豬腸粉等,以後唯有買小d 食小d 雪糕都盡量小(最好戎埋佢), 垃圾袋就用小d, 撇除廚餘 應該可以2,3日一個垃圾袋,我想挑戰自己 1星期唔知得唔得
等佢個如意算盤打得咁響
終於明點解花c9 要質爆個垃圾膠袋

翡翠宮

meowmeow34 發表於 24-1-16 22:41
咁搞法,放幾多場煙花搞幾多個市集都冇用啦!

唔理啦!到時再諗 點刮d 錢出黎
到時可能話上得網多唔健康,要徵收上網費 等市民有紀律咁上網

翡翠宮

shop_baby 發表於 24-1-16 23:12
我有分類,垃圾一向好少,外賣我都盡量回收得既都洗乾淨,但廚餘真心唔留得幾日,特別蝦蟹既殼,隔夜就好 ...

蝦蟹先煩
睇下我地屋苑會唔會買廚餘機,如果唔買唯有自己買 c6 之前都有講過
對面屋邨就綠在區區有廚餘機,但要行2條街 仲要過馬路,再係行入屋邨入面,諗吓都幾麻煩

翡翠宮

jaycee_mami 發表於 24-1-16 23:15
現在是牽一髮而動全身,大家以後每次想掉大件少少的垃圾,簡單如掃把,就要付$11,所以不是某些網友所講, ...

講得呢d 說話既人先係最窮,我遇唔小
以為佢好有錢 點知一話比錢夾錢/去玩去食,第一個話唔得閒/閃左去,平時牙刷刷 話credit card 乜咭物咭 黑金咭,叫佢碌 唔係話冇帶 就話唔見左

翡翠宮

shop_baby 發表於 24-1-16 23:43
廚餘機唔知收唔收蟹殼,榴槤殼指明唔收,核唔知收唔收

到時買榴槤唔買殼啦,唔知點收費
煲湯豬肉唔豬骨,買鞋唔要盒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊