自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

lingw. 發表於 19-9-20 08:57
我大概5年前睇BK, 先開始我的獨遊之旅, 去過D熱門國家, 日韓台泰...等等
只有BK才會講獨遊係 "型"

所以獨遊女士係女易比人認出

話説七月獨遊立山黑部,今次自己行埋山,行到尾聲,因積雪深,無咗原本條路,當自己諗緊點做嘅時候,就有一對日本男女在我後方出現,我話條路好難行落去(似滑雪道由山腰向下有100-200米),男士話,之前在山頂見過我,但我全無印象 ,最後。。。
男士比咗條雨衭我穿,佢自己坐著先行滑下,而我和他的女伴,之後一同滑下,過程非常刺激 ,我諗成世人未試過 ,獨遊真係好正

伯爵府

萍pig 發表於 19-9-20 12:45
人生最難忙,就是住大空倉。超好玩!

最緊要戴耳塞

伯爵府

199707100304 發表於 19-9-21 06:47
嘩,咁你好彩喎,如果撞唔到佢地,你會點?一個人行雪地,好危險。

算是好彩 我有估計到某段是有積雪(平路),但有一樣嘢,係事前無預計的,就是行上雄山時,正常我係行返回頭路,不過咁啱係神社內見到有一個簡單嘅地圖,可以係另一條路下山,而且仲幾近我住宿地方,見時間尚早(正午),我就ws我c6同佢講,於是就行。

當然我有少少準備既,例如食物,衣物等。。。我就係諗如時間尚早,可以行返回頭路 。。。(但係去到那刻,我唔會行回頭路,因為天氣都變得麻麻地,勁大霧,我估我自己最後可能都係慢慢碌落山

伯爵府

199707100304 發表於 19-9-21 07:53
好危險,諗起之前個男仔就係咁,雪地裡失蹤... 最後 。你下次都唔好喇!
...

呢樣係估計唔到的 翌日我再去番室堂站入山資訊,原來有寫那段路有積雪,可惜我出發時唔經資訊站(包括那對日本男女)

如果你問我會否再試,我會話我會帶定更多適合裝備,同埋預埋c6一齊去。 (立山~我同c6試過上年10尾去過,都係打算行雄山,但又大雪又深,最後也取消了)

伯爵府

199707100304 發表於 19-9-21 08:54
同埋c6去都好啲,同埋真係要搵多啲裝備同資訊。

首頁

尾頁

跳至