自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

晴雯 發表於 19-3-21 11:31
唔知點解係香港除了讀醫,好似大多數都叫水泡科乞食科,好奇怪嘅思維,其實有能力讀到書,任何科目都有佢嘅 ...

講得太好!!

大宅

love_dreaming 發表於 19-3-21 14:05
同意你嘅睇法,就係因為個細路讀書堅係叻,怕佢選擇錯誤耽誤咗,所以想搵人問多啲了解清楚。錢,雖然唔係 ...

我係有牌嘅工程師,有幸在全港打工仔最想入的10大公司中做過兩間,亦响全球最top之一的工程公司做過,我可以講如果我細路將來要讀工程,我絶不會反對,如果有你姨甥咁叻仔去Cambridge/Imperial讀,我甚至瞓身支持!

哩到回覆有好多「都市傳說」,睇完得啖笑只有少部分係行內人,唯一我同意係工程師的社會地位較低。

如你真有興趣知工程多點,可PM我

knifesheep    發表於 19-3-21 16:34

大宅

jumphigh 發表於 19-3-21 14:46
社會地位低,某程度係因為太多所謂嘅工程師存在, 阿貓、阿狗、做裝修嘅都可以話自己係工程師 ...

同意!!

大宅

1mocha 發表於 19-3-22 04:57

其實係咪除咗civil係要有牌,其他的如mech, chem, comp, ele ...

當然唔係啦!
大致上所有bachelor degree in engineering 都有牌可考,至於考唔考牌,就個人選擇啦.
仲有,大衆最認識嘅工程範疇,除了civil外,仲有Structural Eng, 兩個係不一樣專業

大宅

jumphigh 發表於 19-3-22 22:06

你講嘅唔係社會地位 , 係薪酬水平 .

你唔可以講事實,好多人唔知/唔信,醫生同工程師在政府係同一salary level, 工程師點配有呢! 不過公平啲,醫生係一畢業即可到point, 如果讀工程畢業,一般disciplines至少3-4年先可考牌,係慢醫生幾年。

你講開用到爛,點都唔夠嗰個咩專業驗樓師勁,仲自創個「香港專業驗樓學會」!正所謂唔識就嚇死,識就笑死!!

大宅

Amy1974 發表於 19-3-22 22:46
你唔好老點人哋啦,有幾多人可以入到政府工作? 政府薪酬一般都係高過市場價嘅。

社會地位,當然係同薪酬 ...

如果你真係「前輩」,應該知工程界一向咁講:做工程你唔好諗住大富大貴,但一定有飯開,高有高做,低有低做,總之就有得做!

當然啦,同大家想像嘅神科比較,咁一定係乞食嘅

大宅

Monstereasy 發表於 19-3-22 23:13
餓你唔死,但發達無份。

又咁講,則師又比工程師好

首頁

尾頁

跳至