親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chr 發表於 17-10-21 14:28
有人計劃年尾到高雄台南嗎?一齊share下行程

我們2大2小(2和5歲男孩)計劃住一晚台南,三晚高雄
我呀! 打個招呼先
台南真係好多景點, 但2&5歲小朋友, 大部分景點都唔太適合, 怕佢地會悶.

今次我第三次去台南, 打算住2晚台南.

另外, 高雄2晚, 嘉義2晚, 阿里山1晚.

珍珠宮

ninayuan 發表於 17-10-21 16:14
打算去高雄2晚,台中清境,你哋訂左機票未?貴嗎?
你打算幾多日,高雄+清境,唔順路。我21號出發,8月尾訂,都少少貴,$1700

珍珠宮

chr 發表於 17-10-21 19:13
你好~台南你去左幾次有無推介景點呢?我地第一次去咋
我地book了台南和逸,小朋友一定可以係酒店玩到夠, ...
台南你唔訂親子民宿,房間有滑梯嗰d?之前兩次,一次住香格里拉,一次住台糖長榮,今次就揀住安平的民宿,方便我踩單車。
台南我主要睇風景,你喜歡嗎?如果喜歡風景,我遲d post 相比你睇下。

珍珠宮

chr 發表於 17-10-21 23:15
去啊,高雄book了宮藝
我最後一晚, 都訂左呢間的總統套房, 個名好似好勁

珍珠宮

kaka-bb 發表於 17-10-23 15:53
邊度book咁平?
我見之前promo,20號之前或27號之後出發,都有平

珍珠宮

chr 發表於 17-10-21 21:27
都有諗過台南住民宿,但怕4晚住3間酒店轉得太多,因台南和逸必住,兩個小男孩都好鍾意車,高雄又需要住
風 ...

終於得閒睇返D台南旅行相, 比你參考下. 以下既相係我比較鍾意既景點, 仲有另外一D著名景點, 例如七股鹽山同埋一D古蹟, 我一般鍾意, 所以唔UPLOAD 喇.

珍珠宮

bestwish 發表於 17-10-26 09:55
想問下高空橋是那裡? 食生蠔又係邊到? 龍猫又在那裡?

報到 ! 我11月中出發喇 ! 其中一日都會包車去台南 ...
係東山的玻璃橋,龍貓係大內。唔係食生蠔,係烤蚵仔,參加生態遊免費送的。
買卡我會喺高雄機場買。

珍珠宮

chr 發表於 17-10-25 13:40
回覆 MissMaMa 的帖子

呢D地方都好正請問遊河係咪要預先買定票定WALK-IN?預幾多時間?
遊船河walk in買票,預1小時左右(我去2次都要排隊)
至於奇美博物館,一場去到應該都要入去參觀一下。

珍珠宮

chr 發表於 17-10-26 18:52
一小時你指排隊買票嗎?
是指買票+坐船

珍珠宮

回覆 paramount1980 的帖子

安平樹屋,觀夕平台,四草綠色隧道

珍珠宮

paramount1980 發表於 17-11-7 10:02
回覆 MissMaMa 的帖子

did you join local tour or go by yourself?

We didn't join the local tour. Some places, such as 安平樹屋, can be easily accessed so we went there by bus. However, we went to most of the scenic spots by charter. I think it is the most convenient way to go sightseeing in Tainan.

首頁

尾頁

跳至