自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

對同學出刀, 不踢出校咩,
上次,班白人家長投訴到一定要踢,
學期中途插班, 找學校好難.

私校更不敢收出刀的學生,
校長會打電話/email去以前學校查詢退學原因. 唔係有錢就一定收生.

翡翠宮

polliebb 發表於 23-7-23 08:40
之前有人出post講佢移英兩年回流,小朋友喺英國轉左3次學校,以為好易轉添
...

我係講緊上次發生此事時,眾人用拳頭,hker自己出刀自衛,點都係理虧,因此被白人家長們逼校長踢佢出校.
被踢出校的同學很難找好的學校,醜事傳千里,那些學校敢收出刀的學生 ,PTA/白人家長咁'包容'(反對原因:危害子女每曰返學安全)...只有覺得出刀係好小事,係家常小菜的學校收,但HKer家長敢俾子女入爛仔校嗎?

我不是講所有移英學生難轉學校

翡翠宮

回覆樓主:

以前, 我在bk說去外國讀書的小童會被土生土長的非亞裔同學蝦,
有會員仲話我好“out”,
現在唔同廿年前我親戚細路(女仔),
入學俾同學打的年代...well ?
I rest my case

翡翠宮

iLoveBBW 發表於 23-7-24 08:24
我幾十年前響外國番學,全校得兩個唔係白人,都冇比人蝦,有D同學仲好好,見我唔明唔識會幫手.

比同學蝦 ...

同意港校也有惡霸、童黨

我不是說所有華裔新學生都會俾外國學校的白/黑人蝦, 但在白/黑人多的中小學, 亞裔被人蝦絕不是個別事件

這兒有會員, 在南半球住,兒子都被白人玩

對白人, 人多蝦人少只是遊戲, 但華裔生會好驚

我C6是以前, 中學去英國私校寄宿,
全宿舍只有2個華人, 其他全是白人.
晚上男舍監巡完房, 他被班白人同學剝光豬掉了入學校水池

以後, 玩完pranks一兩個月,他係同白人做了朋友,
但對佢最好的仍是華人同學

你的學校冇人蝦你, 是你好彩,
不是人人咁好彩架

我表姨甥女, 在加國又係俾白人同學圍玩打架. 但只要她敢還拖, 打到令對方也痛, 慢慢就冇人敢打她

越退縮只會被更多人蝦

翡翠宮

KOKOMAN 發表於 23-7-24 09:34
早排有個香港留學生頭部遇襲,都係讀私校㗎。

我記得個單,係玖瑰x,用原子筆插人

band3 私校

翡翠宮

3333 發表於 23-7-24 15:22
我而家就身處UK,唔係喺大城市,大麻合法化見到佢哋真係食大麻隊草平常到食煙咁。我哋喺河邊公園睇小朋友 ...

在古代, 英國運毒品(鴉片)外銷, 害外國人民, 但不可在自己國家內出售.

現在, 英國將大麻(也是毒品, 食得多壞腦)合法化, 仲平過烟, 屠毒自己的子民,
令無錢買烟的人去吸大麻,
係咩玩法?

翡翠宮

回覆樓主:

我住外國時(97前), 有在當地進修過,
同學請(免費)我食大麻, 我婉拒.
我仲問佢: 你唔怕腦生草呀?

食很密,腦部功能會衰退

當年未合法化, 已很多中學及大學生“隊”草. 開P(我冇參加毒品P)仲可能有可x因.當年未有丸仔park

my point is:
毒品在外國未合法化之前,
在中學及大學已流行了幾十年.

我不是說每位學生都有食.但如果子女冇家長看管, 自己去留學就要有自制力, 不要為識朋友/埋堆而染上毒癮.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊