自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

judycyk 發表於 21-5-9 10:00
真心覺得好後悔,又勞心又勞力。10幾年過去,肚紋無減退,抱得多有媽媽手,阿仔細個係街訓咗又要抱返屋企, ...

jm,
我同你差不多, 今日同我講母親節快樂的, 都是親友的whatsapp/wechat. C6出了街好夜才回家, 個仔由朝到晚打機, 懶理有冇功課交亦唔温書. Sen 仔冇同理心.昨日提左佢母親節, 佢今日一句說話都冇同我講過.

兩個都冇手尾, 七國咁亂,好在有工人姐姐, 但連工人姐姐都對我黑面,駁嘴,唔聽指示做.

我自小體弱多病. 大病不死,後遺症之一係有痛症, 做唔倒家務.zoom 時追住個仔約一年,因為係上堂落堂點名及老師叫佢名答問題時, 要周屋走直止追倒佢為止, 痛症急劇惡化,有做物理治療

家家有本難念的經, 不要為别人而活, 不要期望親友會對你好(才能令你快樂). 冇期望就冇失望

惜珍及善待自己, 尋找個人興趣

翡翠宮

ahjoechan 發表於 21-5-9 10:28
樓主,you are not alone. 我情況仲慘過你,老公從未叫過我一聲老婆,家教下,連個仔大咗也唔叫媽咪或媽媽 ...

咁個仔叫你甚麼, 叫你名字?

翡翠宮

florapang0426 發表於 21-5-9 11:17
你搵日離家兩日,等佢地自己搞掂哂啲野,到你返嚟時佢地可能會唔同哂
...

兩日唔夠多, 食物零食都未清晒, 未要入貨. 况且佢有工人姐姐可以去買,
但要佢C6 出錢買餸及零食一定肉赤 .

至少在外面住半個月,仲要將轉走聯名户的錢, 逼佢C6 用私己俾半个月家用

翡翠宮

judycyk 發表於 21-5-9 12:54
無錯,所以好心淡,我收咗聲好耐

covid後, 如工人姐姐續約前回鄉放假兩三週, 你靜靜地步處好: make sure家中冇乜食物零食飲品存貨剩, 你一早安排好地方住, 你和工人姐姐同一時段放假三週, 唔好開手機(或只不接佢地3人的電話).

但回家時, 你預左俾班冇心肝的人鬧你做逃兵, 冇照顧好3位少爺. 全屋打過仗咁亂、满地垃圾、冇人洗碗、小强入住.你千萬唔好執或洗, 叫佢地3位自己分配工作執好洗好, 告訴他們你不是阿四.

ps.買定蟑螂藥餌, 但執乾淨先好用

翡翠宮

judycyk 發表於 21-5-9 14:30
頭先我頂唔順出咗聲叫佢哋拎走,現在成堆亂哂係窗台

由得衣物堆到山咁高 , 你同工人都唔好執.佢地冇衫褲著就自己在衣山中找.

以亂鬥亂, 睇下邊個唔忍得就執好自己個份回房放好.

翡翠宮

judycyk 發表於 21-5-9 20:27
佢俾供樓無俾家用

供樓有固定銀錢碼同年期, 不會隨通脹上升, 也有供满的一日. 供满之後, 佢會分擔家用嗎
相反地, 你負責家用會隨通脹上升, 直至叮當那日

如步處離婚前静靜搬私己走(佢可追
塑幾年月結單, 趁早做), 不是只係你自己, 你爸爸的錢(如佢富有, 遺產又歸你, c6一樣會想分)也大部份(留小部分)要去他不知道的銀行. 月結單絕對不可寄回家, 用e statement 或開個PO Box 收.

留少部分不搬只是幌子, 你俩完全冇財產係冇可能, 判離婚分財產的官員都唔會信. 到C6 離婚時challenge或兒子將來要錢擺酒/買樓, 話你無理由得咁少, 賭錢輸,借俾朋友但佢走佬唔還,自己玩margin輸剩好少錢,到時任你講姐.

記住趁早做,可追塑幾年

翡翠宮

回覆樓主:

我記得有jm的C6, 在離婚前搬走大部份錢,剩40萬資產,成功申請法援同她爭細路的撫養權.Jm多過50萬資產,但冇錢請律師打官師,好似係多年FTM冇收入.

但你兩個仔咁對你,如我係你就唔會爭撫養權,等C6負上做父親的責任(煩惱),又可以俾兒子睇下(冇左你的家)他的真面目.

翡翠宮

回覆樓主:

你間收租樓是婚前定婚後買, 可能影響分身家, 你不妨問下律師, 各區民政處和某些議員有免費律師俾意見, 當然有條長隊排

翡翠宮

judycyk 發表於 21-5-9 21:14

慘就慘在得我同爸爸兩個人

唔係呀,
你可以立平安紙, 財產只俾兒子.
將來如兒子對你太凉薄, 只係要錢時對你殷勤, 你可以寫將財產全部捐晒出去.

有些人就同孫兒買份大額儲蓄保險, 有錢都唔留俾不孝子.

翡翠宮

judycyk 發表於 21-5-9 21:37
我阿爸得我一個,我又得佢哋三個,其實錢銀我唔計較,我只係覺得唔值得,朝朝早起身整早餐,一星期7日唔同 ...

既然冇人珍惜,咁就唔好為他們浪費心機整特色早餐, 叫工人整或佢地自己整.

他們寵壞了, 要失去才懂得珍惜. 如他們問點解, 就和氣地解釋人際關係應是雙向的, 不是單向的付出.佢地當你係工人, 又唔幫手做家務令你好心淡....決定自己唔再做佢地工人,叫佢地自己照顧自己.

你改變唔倒老公,但仍有機會教番兩個兒子珍惜及孝順你.

我個仔係自私、冇愛心或同理心的SEN,我儘力教到佢18歲,一早講明要佢18歲自立.我對住佢,既激心又心寒.

親友話我唔識教仔, 要教我點教仔, 真係有d嬲.我唔係冇教, 係個sen仔不受教.

互勉 !

首頁

尾頁

跳至