家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

謝謝資料
名單中我有十隻等緊股息收

SanSan8845    發表於 21-5-28 18:26
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

男爵府

babe13E 發表於 21-5-29 08:57
仲有914海螺水泥,6月1日除淨,6月24日派rmb 2.12

早晨13E 我記得你有抽京東物流
你有抽中嗎?

男爵府

babe13E 發表於 21-5-29 10:04
早晨Irene,孖展抽中2手,真係唔抽好過抽,開市冇放,而家等運到。睇下遲啲有冇機會炒返上去再放。
...

2手都好,唔急放就等升多D先放嘞

男爵府

babe13E 發表於 21-5-29 10:31
諗住契媽都建倉,星期四暗盤又上過$5x諗住都ok卦,可惜keep 唔住個勢,惟有再等下。睇下有冇機會入乜乜物 ...

因我已有京東同京健,我冇抽京物都以為走寶
呢排京東系列都係呆呆滯滯,希望之後追返上去

男爵府

babe13E 發表於 21-5-29 12:14
連700都係咁,悶到呢!
好彩呢排有其他細藝打發下時間。
$602入嘅騰訊早幾日都沽左,睇下有冇機會$600樓下 ...

我估到你啲細藝係乜乜
調和下股票買賣嘅緊張係好事

咁快沽出騰訊……我最近呢次買入騰訊都係595
所以我唔會咁快短炒走人,等下先
希望呢啲科技股嘅威勢快D再振雄風

男爵府

babe13E 發表於 21-5-29 13:13
叻女!我而家睇片睇到連股票都少左理。魔力好大!

沽左係諗住更低位再入過,坐得安心啲。我高位仲有貨呢 ...

你仲有貨嘅騰訊高位係幾多銀呢?
如果未來呢幾月可以升返今年2月高位755……咁就正正正

男爵府

babe13E 發表於 21-5-29 16:25
$63x呀!3月入嘅。之前上過$64x,諗住仲有得升,冇放,結果升升跌跌得個桔。而家仲坐埋艇。

所以溝貨呢注 ...

科技股真係好難計算及部署
一有消息或業績出來,股價係升係跌……我們這些小股民不易運算到
我前排最近都入一些科技股,有啲都坐緊艇

男爵府

babe13E 發表於 21-5-29 20:36
係啦!業績差跌就預咗,業績符合預期又跌,邊可能下下賺多幾倍呀。不過好彩我新經濟股比例唔算多,舊經濟 ...

煲咁耐仲未煲完?
你係咪睇完又再翻睇?
日煲夜煲?

男爵府

木土土 發表於 21-5-29 23:51
舊經濟股近排好番啲,可以幫補下倉內科技股呢輪跌勢

我佔最大比率係匯豐,其二就係恆生
另仲有渣打、中銀香港、建設
所以好希望尤其銀行股升多啲多啲
Go Go Go!!

男爵府

木土土 發表於 21-5-30 09:14
我都係最多係匯豐,可能$55-60會放出部份,先賺咗去年做option買入果d。

假如有一日5號仔升到$60,而如果你有貨由$35-$67
你入file記錄,你會編排先沽最低嘅$35?$55? $61-$67?哪一批先呢?

男爵府

babe13E 發表於 21-5-30 11:18
唉!唔係我財唔入我袋!
當初5、11同3988入貨價其實算低,點知低處未算低,所以一直揸得唔安心,有得返家 ...

其實恒生同中銀都係高息優質股,有信心會升上正常軌跡,既然靚價,我不會換馬
滙豐就會放一部分,保留一部分

688及941都係好嘢值得入及保留,長短皆宜

男爵府

babe13E 發表於 21-5-30 15:23
其實我舊年喺$12x~$13x呢個區間買賣,當初每次都只係賺10蚊8塊就走,但試過有一、兩次放早左,賺少好多, ...

你對股價及數字記憶好犀利,每次講述得好入神
我幾次睇你記憶返之前你嘅買賣,我都好肉緊,想像到你當時的緊張刺激

男爵府

木土土 發表於 21-5-30 16:24

咁你最後幾錢放晒#11?

謝謝你間中引述返你部署嘅初心

我一直覺得銀行股不但係百業之母,而且股息又好,再加上經濟穩定之下,會有返上升軌道
所以健全又實力嘅銀行股,我會攞嚟做膽

最希望我們能夠低價入到貨,高價放下一部分嫌下開心下

男爵府

babe13E 發表於 21-5-30 14:10
其實入左嘅11如果唔理佢,到今日賺超過6位數字(未計收息) ,再加埋5同3988......... 都唔知自己搞乜鬼,總 ...

我都試過好多次呢啲早沽賺少好多嘅狀況
不過自己安慰下自己: 只要有資本,賺錢機會仍然有
不過運氣及部署又好緊要,到時你亦會有好多賺錢時機

男爵府

木土土 發表於 21-5-30 16:53
我怕自己信念唔夠強,在股海迷失,所以間中就再講一次去提醒自己,強化信念
...

我十年前啱啱識買股票嘅頭一兩年,就係因為短炒經常賺錢,之後開始迷失……
又遇上急錢用要放盡用錢買樓,所以就蝕咗一大筆資本

雖然交咗學費,但改變咗我嘅投資態度
加上樓價都升咗好多,所以我又將我啲阿Q精神帶出嚟,安撫下自己

之後我又開始反思自己嘅投資心態及部署
小部分投機,大部分真係要穩健投資
為的係將來,所以更加追求穩健及自己熟悉嘅股票

cococheng88    發表於 21-5-31 15:18

男爵府

babe13E 發表於 21-5-30 17:58
我而家冇咁上心,嬲自己一陣就算了。
我買股票嘅原意係唔甘心銀行定期太低息,諗住買股票應該會賺多過銀 ...

真係多謝阿乜乜幫你分散短炒癮
如果煲哂不再翻煲,告訴我吧

我會推介一些國際水平嘅韓國代表俾你
佢哋背後資金雄厚,歌曲質素、MV製作、編舞排舞、Styling等等,極具國際級數
利申: 我以前做過經理人公司、唱片公司、音樂雜誌,我老公係資深樂評人

男爵府

木土土 發表於 21-5-30 18:03
曾坐過深海潛艇,心理陰影係好大,當浮到上水面返到家鄉,自然好想脫苦海。
我識幾個fd 97前高位買樓,之 ...

就係因為大家都冇水晶球,而且佢哋好迷茫,所以有時會有咁嘅決定及計劃
我間中也遇到一些時不如我嘅投資狀況

男爵府

babe13E 發表於 21-5-30 18:11
我啱啱同你相反,買股票已經係好多年前剛剛出來做野,有朋友做股票經紀,就經朋友買,玩過一陣就冇再玩, ...

我第一層樓在1998年買入,跟住就八萬五政策樓價大跌
而阿仔出世要多一個房要去租樓,租咗三年之後儲到首期,先再買樓

所以之前因樓價大瀉,加上三年租金,又再有兩次冒險創業失敗,前後蝕咗好多血汗錢

你的時機很好呢,在股市低價時開始入市,是好事
我反而在2015年,冇乜理啲股票就幾輕易賺了一些股票錢,公司小生意也是最高峰的

所以我成日講: 彩數及運氣,有時真係不請會自來
但黑起來之時也會倒退多幾步

男爵府

babe13E 發表於 21-5-30 23:43
強呀!租左幾年樓,又創業失敗都仲儲到首期買多層樓,呢啲真係實力雄厚!

我2012有打算再入市,可惜老公 ...

2009年你已做包租婆,2012年仲可買第三層樓,三宅一生啊
不過過去十幾年樓價升到癲,真心覺得好貴!

嗰陣你老公真係難預見未來,也難怪他
我識人做銀行新婚不久同父母住,八、九年前見兩房要近三百萬,就等二百多萬先上車……點知……依家仍租樓中

男爵府

babe13E 發表於 21-5-31 10:26
十年前啲樓其實平嘅,我都相信好多人買得起,只係敢唔敢買咁解,始終由03年谷底反彈左咁多,個個都驚一買 ...

今日輪到科技股肯升下

首頁

尾頁

跳至