想生BB

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Re: 請問第一次睇董醫生有什麼要預備?

你有冇以前d驗血報告証明你不育?有就帶晒去囉,有用既話佢會copy低。
佢診金第一次$400藥物另計 (連照ultrasound),多數幫你做個簡單檢查,check你個陰道,子宮,同埋ultrasound照下個卵巢。
如果你有時間,咪兩邊睇左先囉。不過,如果你好想生bb,董醫生會即刻開藥比你開始有關treatment.

大宅

好媽媽勳章

你睇睇醫生有冇要求,不過一年前,應該ok掛。
佢都係叫你將樣本拎去化驗所,佢診所冇得驗老公d野o家。

如果你老公想去都可以同佢一起去,我老公都同我上左2次噤大把。

大宅

好媽媽勳章

軒軒BB,
你試下3間診所都book,我第一次既時候等tst 都要成4個月,之後我book 仁安同沙田都係等2個月。最終去左沙田睇左2次之後轉左出tst 睇,連個file 都轉埋出tst。

睇下個別情況啦,董醫生多數會叫你幾時返去覆診。我試過1星期去睇兩次都book到。不過都要等呀。

大宅

好媽媽勳章

高齡產婦,
一般化驗所都有得驗老公d精。董醫生refer個間係佐敦(裕華隔離o個橦,好多醫生o家呢,我吾得大廈名。)
化驗所叫"高怡"。旺角銀行中心有間叫化驗寶都有得驗。

ilapril,
我上年都有照輸卵管,好痛o家。照完之後,雙腳冇力,好慘呀。再加上我o個個係男醫生(no choice) 係之前個醫生refer 的。上次我的收費是$1300 有detail report同埋影片比番。如果你吾介意我大約話你知個過程。等你有個心理準備。好嗎?

大宅

好媽媽勳章

其實好似婦科檢查噤,用鴨咀張開,之後消毒,之後放了管入去,set好位之後打做影劑。類似x-ray的機放在肚皮上,照兩邊既時候要打側小小身先照到。

其實照就好快,係之前的消毒,set位會令你好痛。一痛就會收縮,但收縮後又整吾到。不過,我就未至於要食止痛藥。不過照完會好疲倦,同埋之後可能有小小心理影響 (明o家啦...),dodo時有些小問題。我要成幾個星期先可以dodo時吾諗咋。

仲有,一定要帶護墊,因為在set位途中,一定會整損,之後會有血 (有小小似mm,當然冇噤多啦...)

report 應該個多星期就有啦。如果你係董醫生refer你,你之後記得問佢

大宅

好媽媽勳章

ilapril 寫道:
叨唉...年紀真係一個好大既問題,董醫生話以我既年紀自然受孕率得3-4%咋 :-( 點算呀 :-(

ilapril,
噤董醫生有見意你做咩treatment,如: ivf / iui? 佢上次同我講就算正常有排卵的人平均都係得25%自然受孕。吾好噤擔心,順其自然啦。我有多囊卵巢,咪仲煩, :-( 我都成日都係噤同自己講。

大宅

好媽媽勳章

我記得之前有姊妹係度講過話如果照輸卵管時feel到d做影劑打入去,即係應該冇塞。
我上次去照,個醫生話打做影劑時會有小小好急大便噤。我又真係有呢個feel。我諗應該打做影劑時你自己都feel到有冇塞。

大宅

好媽媽勳章

董醫生驗過柏氏末片 $250 化驗費,另計診金。
我下次覆診都想做埋,如果有左就吾好做喇!

大宅

好媽媽勳章

我老公都吾想做iui/ivf,因為佢冇問題,而醫生又話可以自己來,老公更加吾想做啦。不過,再過多幾個cycle都係吾掂就可能要考慮下啦。

今個cycle已經係第4次食排卵藥,只有一之卵子成功長大。今次都吾得,董醫生比左3支針我,睇下有冇幫助。如果吾得,下個cycle可能要打14針。唉,成日噤去見醫生,打針,食藥,比錢,好大壓力呀。

好在,董醫生收費吾係貴,如果吾係都好大鑊呀。

大宅

好媽媽勳章

我尋日都去左董醫生到,真係好多人,好多大肚婆。
今次cycle 食排卵丸加打針,醫生話噤會冇噤貴。加上支針對的好有效,只係打左5日最低份量 (75iu/針) 就有兩粒卵子夠大。所以佢話,今次都係吾得,下次都係食藥再加針。

佢都有同我講做iui,但我同佢講我老公吾肯,佢都明,多數先生都吾肯。不過,佢都叫我自己試下先,因為有兩粒,機會又會大小小。

大宅

好媽媽勳章

董醫生個度有輔助槍租用,打gonal f 好方便,溝好d藥蒼落支針到,放入支輔助槍到,將支槍'痴"住肚皮,"ba"一聲等幾秒,d藥入晒去就ok喇!

大宅

好媽媽勳章

冬蝶,我建議你約下董醫生,因為佢新証要等好耐,加上佢8-9月放假,可能更耐。

高齡產婦,祝你成功,我早你一星期知結果。但我係食藥+打針+自己來。董醫生上次話有機會中孖, 佢仲好像好開心噤。唉,我聽完就算,我吾想希望太大,到時.... 就吾開心。

大宅

好媽媽勳章

高齡產婦,我上次照1粒14mm,一粒12mm。醫生再比多兩支針。我冇咩所謂,最緊要中,係咪孖都冇咩所謂。因為我係多囊卵巢,d 卵會冇噤靚。我剩係想佢穩定d就ok 喇!

我d幾日兩邊胸都好痛,同埋好似比起平時漲左小小,不過真係好小。個胸掂下都好痛。我個朋友之前有左時佢就冇呢d徵狀,佢剩係好疲倦,日間要小睡兩次,噤我又冇呀!

不過,我當正自己失敗先喇!我吾想到時check到吾開心呀。

大宅

好媽媽勳章

高齡產婦,我29號打催卵針+16日就知。我相信最遲應該18/7就知。

大宅

好媽媽勳章

高齡產婦& sisters,

本來我星期日check 有冇bingo, 但我諗都吾洗check。因為尋晚開始有d 啡色的分秘物,我想過多一兩日m小姐會來搵我。噤,我就要開始第二次食藥加打針喇!

有d失望呀 :-( ,之前照過有兩粒ga ma,都吾中。下次董醫生又會叫我做iui喇,不過我老公吾肯。

希望妳地各姊妹早日bingo啦!

大宅

好媽媽勳章

ORANGEBANANA & 高齡產婦,

多謝妳地的支持,我上星期都有肚漲,胸痛但冇肚痛囉。個陣仲諗會吾會成功呢,因為之前黎m都冇呢d情況。唉,唯有下個cycle再努力。下次我會自己打針,可以臨瞓之前打,希望好d啦!

你地知吾知排卵針最多可以試幾多個cycle先,我知食排卵藥最多12個cycle,下個已經第5個喇

大宅

好媽媽勳章

高齡產婦,我今個星期六返去覆診。我諗都係打針咯。
記得有咩好消息即刻公佈呀,都好想你成功。

大宅

好媽媽勳章

高齡產婦,
係呀而家食緊排卵藥,d 排卵藥係上星期6拎既,上星期五發現有流啡咪call定去診所拎藥囉。
sat 係d8,我book左tst,不過要久等,姑娘話要等1-2個鐘。
hehe, 以我估計,應該下星期尾開工囉。

原文章由 高齡產婦 於 07-7-17 16:03 發表
wuws,
咁妳宜家係唔係食緊排卵藥呀? 咁d排卵藥係醫生幾時比妳咖? 星期六返仁安覆診? 咁到時係day幾呀? 咁差唔多下星期便再開工囉 . 要加油呀

大宅

好媽媽勳章

高齡產婦,

係吾好噤緊張呀,會影響o家。

我上星期五打去診所,同姑娘講要配藥,姑娘話要問醫生,噤過了一陣姑娘打比我,佢話醫生簽左藥方叫我隨時上去拎藥。上到去拎藥既時候,醫生都寫低左幾時返去覆診。 :-P

[quote]原文章由 高齡產婦 於 07-7-18 11:17 發表
wuws,

咁上星期六係唔係只係

大宅

好媽媽勳章

orangebanana, 你是自己dodo定係iui呀。我上次自己dodo都失敗左呀。明天去見董醫生,又開始打針喇。:-( 希望下次得啦,我同老公暫時都吾想做iui,更吾想做ivf。.....

[quote]原文章由 ORANGEBANANA 於 07-7-20 10:29 發表

高齡產婦,

我今個月失敗

首頁
12345...8

尾頁

跳至