自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

其實真心有,醫管局都有呢d post, clerk II max有3萬以上,clerk I 起薪點已經高過3萬
工作範疇當然比最低人工既文員多及有要求
亦要求有相關工作經驗,有小小supervision ,同埋要熟識部門運作
咁名義上佢都只係文員一名

goldpiglet    發表於 18-8-14 23:54

男爵府

jasmineoj 發表於 18-8-15 00:34
我有個中學同學都去咗做呢D
仲要有廿一日假...

呢類舊制既post一般做夠十年就有21日

跳到某個point以上有28日添,但不是每個post都到呢個point,我唔記得係point幾多

男爵府

回覆 Phyonafung 的帖子

其實真係名義上係CLERK文員, 做既工作絕對唔係只做data entry同filling呢類咁簡單既工作
下面肯定有幾個細既幫手, amind野唔少得, 政府工唔係個個manager都有秘書, 做得呢個位好多時有一定程度既湊老闆, 仲有就係department既野, 即使唔使你做, 但你都識做, 有人走resign你要頂得下, 新人黎你要教得下

男爵府

回覆 carwaichu 的帖子

每人際遇都唔同, 所以好難一概而論

但樓主所講既三萬或以上的文員的確係有, 雖然市場上唔係隨處可見, 但也不是神話

男爵府

回覆 vivibabyvivi 的帖子

係囉, 簡唔中就出架喇

我唔明有乜咁出奇, 明明真係大有人在

係咪真係井底蛙到一個點, 連人地講明話有, 佢自己都唔信有

男爵府

回覆 圓圓2017 的帖子

CLERK 2/3仲有請人的

不過街外人係好小見到, 一般係請INTERNAL既人

所以要由EA做起

首頁

尾頁