自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bibiwuwu2 發表於 18-4-13 10:33
第一次去日本想問去東京打算租民宿,想行吓街和去吓景點,應選擇新宿定池袋方便出發,我和老公及阿女3個成 ...

你會唔會帶BB 車去? 幾點機番香港?
新宿坐NEX 去機場都要成個半鐘。未計排隊換飛(可以提早換定)。
如果上晝或下午4 點機番香港,住上野可以偷多半日玩,新宿會兩頭唔到岸。

早為上野坐SKYLINER 到機場唔洗1 粒鐘。

同埋你會唔會去近郊玩?
如果會,住新宿池袋會比住上野方便。
因為好多近郊既交通係係新宿/ 池袋出發。

樓上有人推哥斯拉,我住過,係幾好住的 (每日8-10 點有COUNTER 可以托運行李到機場,今發明日機場取)。
不過如果有BB 車,就唔推薦了,JR 上地面無電梯的。

至於去處,你不如講下你鐘意D 咩(e.g. 小朋友為主/ 風景為主: 註名景點?美術館? 當地生活? / 購物為主),咁大家先可以推薦。

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-4-13 13:30
新宿JR有電梯的(經百貨公司),不過勁多人有時等幾轉都入唔到 (傳說中日本人有lift唔搭留俾有需要人士, ...
嗯,我知可以經 LUMINE EST上地面,不過要等百貨公司開門時間先有得用,而且我上次去,仲壞左TIM呀,所以我覺得唔好 EXPECT 一定可以搭到囉。 =)

子爵府

bibiwuwu2 發表於 18-4-13 13:09

冇小朋友,來回都在成田機場,想去購物區和特式出名既景 ...
咁都係去番大路地方,
東京鐵塔、台場、SKYTREE、淺草雷門、東京迪士尼、築地市場、三鷹美術館(去的話記得要提早訂門票)

購物可以去

中價/ 新潮: 新宿、原宿、澀谷
偏高價: 銀座、表參道、六本木
相較平民: 上野 (阿美橫町) <- 不過近年太旺,人太多,而且物價貴左好多,變得唔太好行了。

如果你女女對動漫文化有興趣,可以行秋葉原,而且秋葉原可以買到最新款既電器。

另外推薦行過GAME STATION 可以玩夾公仔機。如果夾幾次,夾到D 位唔太好夾,可以叫店員幫你移位,而且會教你點夾TIM 架。

6 月有文京繡球花祭你可以睇下夾唔夾到時間

另外推薦以下網頁。

[日本東京自由行]5天4夜行程懶人規劃版

【合作】日本東京-五天四夜行程懶人包

背包客棧

首頁

尾頁

跳至