自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

超長篇,大家請真係睇完成件事先comment,姐姐好時當然我續約,變差時當然不能留

呢個姐姐,係我大肚時無經agent請返黎嘅,當時成本價只係$700幾港紙,用咗3年,即係完成一張約+一年,其實好抵,所以係BK家用版做下功課,請工人唔使靠agent,可以慳好多。

首先講下個姐姐有乜好

個姐姐係我大肚時請,坐月都係佢幫我坐,算係坐得唔錯。一黎滿月前我拒絕4大長老黎探訪(我呀媽係公主癌末期病患,6299唔係香港,既然係咁不如遲多少少黎),耳根好清靜;二黎我一早比曬食譜同準備好坐月材料姐姐,都教過佢幾次,食嘢清單為主,反而對身體幾好(我清曬惡露後都有進補),坐月坐足100日

水晶宮

回覆樓主:

我屋企用嘢細緻,呢個姐姐幾乎無整爛過任何嘢,打爛嘢試過,但我覺得呢個正常,因為我自己都會間中打爛嘢。

姐姐不太計較,星期日都會清下廚房,掉下垃圾,無不良嗜好,放假多數準時返黎,工作時唔用電話,無黑面

仲有,手腳乾淨,呢點好重要呀,因為我屋企從來無落過鎖,呢方面我真係算好放心。

當然,仲有對小朋友。我同老公都好放心,放心到我地完全唔會check cam,個cam真係for我地係出面望下小朋友。可能因為我仔佢由NB睇到3歲,再加埋我小朋友同佢其中一個子女係同月同月出生,感覺真係有d緣分,我甚至覺得姐姐會對小朋友太心軟,縱咗d,畢竟小朋友越大越精,會蝦好淋嗰個

水晶宮

回覆樓主:

雖然工人係因為我有bb請嘅,但係由NB起到佢離開時,佢一次都無係10點後要起身餵奶換片或者un瞓,因為我仔係全人奶b,半夜全部係我同老公搞掟,我覺得好fair,工人係需要係夜晚休息,日頭工作。

BB一歲前,工人只係幫BB係日頭換下片,夜晚沖涼,我行開行埋睇住BB,零餵食(好間中餵奶,歲幾後我仔自己揸杯飲奶),BB加固後都係我煮,零un瞓教or瞓瞓,呀B 5M後已經自己一間房瞓天光,到依家3歲都係一樣,如果係半夜病/醒,都係我同老公handle嘅。

我地食乜工人食乜,我地都好尊重佢,唔係洗人唔使本嗰類雇主

水晶宮

回覆樓主:

講真,對於呢個姐姐,真係無諗過會炒,有諗過係第二張約完之後未必續約,再搵個後生dd嘅(呢個姐姐今年47),但真係估唔到我會怒炒佢,然後我會寧願無姐姐用,乜都自己做曬,都無打算"用住先",可想而知我真係嬲到一個點。

數姐姐時間開始

1. 我仔個頭由細到大我操刀,有一次見呀b前面d陰齊咗,原來係工人自己剪咗,因為覺得長咗整到眼仔,但係無問過我就動手,我非常嬲,剪到係咪佢負責?

2. 呀B 8個月大,自把自為比咗一個牛油果佢食,我當時叫佢比半個,知道後我就係好嬲,想食滯呀b咩

3. 因為電話唔跟身?所以成日搵唔到佢,佢出去真係就算有急事,都搵唔到人

續post#47

水晶宮

jumphigh 發表於 18-12-10 09:18
點解唔寫好曬先開舖呢

因為尋日好忙
但係係怒炒姐姐一個月,所以要開定個post

水晶宮

回覆樓主:

繼續數

姐姐同我地搬過2次屋,講真係幾幫得手。7月尾入伙新屋後,我開始發覺有小小奇怪嘢

1. 搬屋時(1年前)我叫佢pack好調味料樽仔(粉紅色LC我好鍾意嘅)跟住入倉,當時我叫佢清曬入面d鹽,點知到新居後(emoji)嘢,入面d鹽原來無清過,我當時即刻叫佢清曬佢,跟住洗+掠乾,跟住呢個樽仔,就從此消失於天地,佢話搵唔返

2 好幾次,幫我仔換完尿片,冇幫佢著返尿片就幫佢著褲,係呀仔同我講佢無尿片,令我覺得工人變得好容易忘記嘢

3 捉到佢冇關雪櫃門,仲要唔認,但當時明明得佢一個入過廚房,跟住個雪櫃咇咇咇,佢仲話自己關咗,然後仲要sorry都無,我覺得佢態度有問題

333s    發表於 18-12-12 11:01

水晶宮

回覆樓主:

4 買餸剩錢唔會主動攞返出黎。我新居裝修時,好多野搞,頭家"比佢打理 "比以前多咗,最近有一次,佢直頭skip咗我,直接問我老公,話屋企無乜無乜要買。

5 我湊小朋友返學,基本由8am前出門口,最早都12:30 反黎,返到嚟,佢竟然仲做緊家務,拖緊地,咁樣之前呢4.5個鐘,佢係度做乜呢?我見佢係咁,開始多咗叫佢同我一齊送返學,跟住幫我拎d買餸嘢,呢個時候,我會同佢食早餐,當然我比啦,唔會係我食佢睇only。其實係呢個時候,要叫佢同我一齊出去,我係覺得佢唔鍾意

各位JM我依家全職湊仔,無得一氣呵成,麻煩比d耐性

水晶宮

回覆樓主:

6 比姐姐去上過煤氣公司d煮食course,但佢煮黎煮去,仍然係黎我度頭半年嘅菜式,唔係唔識整,係無心機整/懶,講過10次以上,依然無改善,有d搏佢煮得差,我煮佢就可以懢功夫。

7 平時叫佢落樓幫我拎嘢,結果無係落車個位等我,而係自己喱係有冷氣嘅lobby。如果我要佢幫手坽嘢,個情況一定係:我個14KG仔係車上瞓咗,我要抱佢,拎自己手袋,佢書包+我買咗d 餸,呢個情況我真係好需要人幫我開門幫輕下。一係,佢就係無回覆我message,或者無聽我電話,但我上樓後,有聽到佢d fb message係咁響

續#114 post

水晶宮

回覆樓主:

8 有意無意間講隔離鄰舍有3個工人+ 1個司機,我當然醒水,即係話梗係啦,人地屋大過我地一倍,有3個小朋友+ 2隻超巨型狗,work load多d係需要多人幫手。事後同老公講番,我老公話工人係佢面前講過,好羨慕鄰居d狗,有專人照顧,如果做佢地隻狗就好啦(有人好好照顧)。我覺得出出入入佢自己要搭shuttle再轉車,佢有嫌棄,因為佢係我面前講過,覺得我地屋企需要一個司機

水晶宮

回覆樓主:

9 以前突然做開/識做嘅嘢,最近變得唔識做。eg,小朋友細個食提子要橫切,唔可以直切,因為提子size同氣管好似,而且好硬,萬一小朋友食得唔好,真係會梗死,就好似之前單小朋友食魚蛋哽死但意外咁。切提子呢單嘢,由我小朋友1歲幾開始做,到依家就3歲,竟然可以突然做錯。佢工作時,好多事掛住唱歌,有時候唱到忘曬型。

10 以前放假會幫下手,最近真係0出現,有d特別避開我地,呢樣我地唔會出聲,因為幫係人情,唔幫係道理,但同以前相比,佢整體工作態度係差咗好多。

水晶宮

回覆樓主:

11. 最近有意無意係我地去買嘢期間表示佢鍾意呢樣嘢,嗰樣嘢,我對住佢3年,佢以前從來唔係咁厚面皮嘅人,最近我直覺佢係想要我買嘢比佢,令我有d擔心佢會唔會多有咗貪念,怕佢手腳無咁乾淨

續#120

水晶宮

好啦,導火線:
事情係咁,有日我打算招呼朋友黎我度食大閘蟹,接完放學小朋友同d朋友分兩架車返屋企,因為我車度有另外一個媽咪叫小朋友,大家都多嘢 (有生日蛋糕同其他雜物),我小朋友瞓咗,於是我send message比工人姐姐:Pls come down stairs 5 mins later

咁我到咗,樓下完全無人,當時我真係覺得難以理解,我只係想要個姐姐幫我地拎下嘢開下門,點解會無人係度呢?

跟住我地螞蟻搬家咁陸續搬曬6大袋嘢後,我收到姐姐message,話佢帶咗我d朋友們上樓(姐姐以前見過d朋友),跟住我叫佢即刻落黎

水晶宮

回覆樓主:

當然我好嬲!
1. 我只係叫佢落樓,無叫佢帶人上去,屋企無主人,佢地又唔係我地雙方父母,無可能自己可以話事可以帶佢地上去,就算要帶,係咪應該問咗我先呢?

2. 我只係想佢幫我拎嘢,但佢自己 "覺得/決定"帶我朋友上去,跟本overwrite咗我本意,去樓下等我。我請嘅係一個工人姐姐,希望我跟我指示完成我比佢嘅task,而唔係佢自己決定去做d乜,而忽略指示

水晶宮

回覆樓主:

反到屋企,當然比我照肺

我份人,從來唔係對人,只會對事,唔會人生攻擊,只係攞件事出黎講

返到屋企工人係廚房喊,我比咗d時間佢,跟住我問佢,你想繼續喊,定係繼續做嘢?佢望一望我無出聲,擰轉面,跟住我問多2次,佢都係無望/睬過我。於是我就話,如果你想繼續喊,就離開廚房喊,唔好係廚房喊,一係就去你房度喊,於是佢立刻拎咗自己d物件離開我屋企大門,去自己間房。(我地係同一單位住,但工人房有另外入口,要係後門入,所以一定要離開我家大門先去到)

如是者,下午1點開始,當日工人就無出現過。

當然8個客人我全程自己招呼

水晶宮

水晶宮

水晶宮

水晶宮

Conybrownbb 發表於 18-12-10 14:44
好小事乍喎,唔明點解咁嬲

因為都未寫完

水晶宮

無話可說 發表於 18-12-10 15:02
$700個月咁平 大把工人借錢走佬添啦

無請過工人嘅,真係可以天真到覺得$700可以請工人?

仲有,我姐姐都有用我地址借錢,呢件事都照過佢肺

水晶宮

永然 發表於 18-12-10 08:57
留位到今朝都唔黎坐

湊仔忙呀嘛

首頁
12345...7

尾頁

跳至