自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

無話可說 發表於 18-12-10 15:15
所以我唔信$700請到囉,朋友請新移民做工人都$2000!

$700係工人證件費用,用agent起碼要1萬,自己請唔用agent就$700

每月人工係跟法定銀碼,依家好似係$4510,我地一般比多小小佢

水晶宮

littlecar 發表於 18-12-10 15:31
你應該係一個精打細算既人,慳咗錢就用係高質素既野上面,做你工人會有壓力,你鄰居就唔同喇有錢就請多個 ...

我鄰居有3個小朋友+2隻超大狗,屋企size大我一倍

我屋企只係得我地一家三口,無寵物,work load真係唔算大

水晶宮

是是但但 發表於 18-12-10 15:31
唔知樓主係咪未寫哂, 暫時睇哂所有罪行, 都係比較小事, 明白樓主, 好多野拎時, 叫個工人出現, 又NO SHOW, ...

其實係火,我出門口前有提佢今日電話要經常留意,因為我會搵佢

同埋以前d野積分埋積埋,所以一次過爆咗

佢之前有問財仔借錢,我地都有機會比佢,無炒佢,當時佢工作態度ok的

水晶宮

nanakobe0066 發表於 18-12-10 15:30
叫工人姐姐落樓攞嘢依個事件, 其實好難期望別人每分每秒在check手機, 倒不如直接D, 直接打電話落指示, 可 ...

嗰日事先講過叫佢check電話

同埋,佢個問題係打電話都成日搵唔到佢

有次叫佢去一個地方,明明來回1.5小時

結果2個幾小時完全完全失蹤,當時我大住個8個月肚,係無冷氣嘅馬路/車站等足佢45分鐘,打N次電話無聽,message無回覆

佢話佢等lift等30分鐘,d lift full

水晶宮

littlecar 發表於 18-12-10 15:42
工人又點會咁諗,佢見做狗仔都好過做你工人,條氣已經唔順,之後佢自己態度唔好俾你捉出去一齊送返學,佢 ...

JM你挑通眼眉 其實我地無變,係佢自己心態變咗,比較多咗,所以變得不安份,係我地度做得唔gur啦

佢個心變咗,留係度完份約,分分鍾走時順手牽羊

水晶宮

circleda 發表於 18-12-10 15:45
你send " Pls come down stairs 5 mins later"

咁佢鬼知你係要佢拎野咩,見到你D朋友到咗,帶人上樓係咪好 ...

我只係需要佢跟指示做嘢

因為佢根本唔適合自己做決定,呢類問題我同老公同佢講過好多次 (10次以上),叫工人如有不清楚,請再問我

佢問我嘢,我從來唔會唔耐煩,但係自己亂做決定,我就一定唔滿意

我請姐姐有自己要求,有咩問題

同埋,主人家唔係度,無可能帶人上去,加上跟住佢落黎,屋企完全只得朋友係度

呢樣我覺得不可接受

水晶宮

bbbbb001 發表於 18-12-10 15:54
樓主我明白你的積怨
我都係用左就快兩年,由好鍾意姐姐到依家唔會再對佢extra好(e.g. 特登買佢鍾意既野比 ...

係呀,終於有JM明白,唔係一味話姐姐好

呢幾年黎姐姐跟我地食,我地食鮑魚和牛,一樣會比佢

咖啡/餅乾我會買比佢,餅乾我從愛唔買d平價超市嘢,一定係買馬莎、日本牌子,因為知佢鍾意食。我地連叫外面奶茶,都會預埋佢

水晶宮

bkteapot 發表於 18-12-10 16:04
我都覺得佢自把自為呢樣唔岩, 呢個我撐你。

yes
其實問題係自把自為

自己話事幫呀B剪頭髮

自己突然落街買M巾(完全無支會過我地,當時我地係屋企)

自己幫自己買coffee/餅,事前事後完全無出聲,我見張單先講,其實買之前問我洗應該要做,因為d錢係我嘅錢,唔係佢自己d錢

仲有好多瑣碎事佢鍾意自己做決定⋯⋯ 但係係我角度,佢根本唔適合去做決定,尤其係當佢可以打電話問,但佢選擇完全唔問

水晶宮

tester5 發表於 18-12-10 16:09
如果呢個係導火線,我覺得你好似激左小小。
咁佢都解釋左,佢只係帶你朋友上樓啫,我係你會叫佢立即下樓, ...

唔使講風流說話

姐姐我會繼續請,我地屋企係需要一個姐姐去做家務的,倒垃圾,清潔各項

每人要求唔同,頭兩年我屋企一樣係咁嘅情況,佢表現可以,所以我地續約,完約都會比獎金佢

最近佢表現的確越黎越差,唔需要一味懷念佢以前嘅好

我只係想唔係佢變到最差時先唔炒佢(eg偷嘢、對小朋友做d壞事),等到情況最差先炒,有可能已經太遲

水晶宮

spikenard 發表於 18-12-10 16:06
切提子小家到無得再小的問題……

帶你朋友上去,唔帶一陣比你話無嚟醒目,帶又比你話

覺得提子係小事,可能因為你無小朋友或者安全意識好低

https://topick.hket.com/article/2022968/兩歲女童食提子鯁死%E3%80%80專家教提子餵食最安全方法%E3%80%80%E3%80%80

水晶宮

babytwinstar 發表於 18-12-10 16:14
暫時睇未算最差,不過再睇埋你寫先

我個除左唔聽指示,可能佢唔明,仲成日瞓覺,但手腳乾淨都算錫b,所以 ...

手腳乾淨錫b其實好重要

可以續約,最多情況變差可能要中途炒

不過續約,可能佢會變差咗

水晶宮

bbbbb001 發表於 18-12-10 16:25
Exact7ly 不過呢度好一言堂,係人地身上d人又話小事,但如果佢地姐姐/99咁做咪又係會呻

我都係自己食咩姐 ...

呢d真係針唔拮到肉唔知痛

或者無用過工人嘅JM,先至可以係度講風涼說話

有個話我用$700請個工人返黎,仲話我係咪人,我都廢事答

水晶宮

littlecar 發表於 18-12-10 16:28
呢樣我又明你既擔心,不過呢D野唔係經常做係會有時做錯,日日做既都錯就抵打。

...

我仔好鍾意食提子

一星期一定有幾日食,反而蘋果橙少食d。一歲幾食到三歲,但係最近嗰個次突然切錯,我一見到真係嬲到震,佢係咪有心特登呢?點可能會突然間做錯呢

水晶宮

cattz288 發表於 18-12-10 16:23
可能你搬大屋變導火線! 佢覺得多野做左! 錢又無多到, 加埋鄰居比較!
比我會捱到佢完約! 唔駛自己咁辛苦! ...

JM
你誤會咗,我係大屋搬細屋,新居比舊居足足細40%

舊屋狗仔無埋(傷心事),小朋友又開始返學,其實應該係越黎越輕鬆

水晶宮

littlecar 發表於 18-12-10 16:36
咁又真係算食得密,我估佢唔明直切同橫切分別,就算明佢見好多小朋友原粒食都無問題,一定好難上心

...

以前切一路ok
因為提子呢樣嘢我一路都會提佢

水晶宮

瑤瑤~ 發表於 18-12-10 16:39
呢度係討論區,一定有正反不同意見架啦
如果你只係歡迎支持者留言互相取暖既你咪一早講明囉
唔使喺度單單 ...

有工人有好有壞一齊交流下好正常

有post話我$700請個工人唔係人,妳覺得呢d係意見?

水晶宮

MAN_KMY 發表於 18-12-10 16:40
其實係切錯一次提子, 或是切錯幾次呀
一次可能係一時唔留心

切過好多好多次,以前從來無問題

搬新屋後突然切錯

水晶宮

cinda72. 發表於 18-12-10 16:45
長期第一時間就聽電話,多數都係成日玩電話先做到

同意

所以有重要事時我會特登叫姐姐手機傍身

水晶宮

hnh_mami 發表於 18-12-10 16:53
我明你,俾我都炒,貼錢買難受咩。

對佢好,但個心唔足做咩都無用,已經練精學懶,仲留黎做咩。

變60分都算,比人話完後仲要曠埋課,之後書都唔再默

水晶宮

littlecar 發表於 18-12-10 16:43
工人係咁,但你唔好諗佢有心喇,咁樣自己會唔開心,當佢一時大意啦

...

依家人都走咗一個月
我都係開個post慶祝自己搞得掟啫

講真依家真係比以前辛苦好多,擔心無人再激我,心情反而好輕鬆

姐姐我會慢慢搵,最緊要搵到一個啱心水嘅

首頁
12345...7

尾頁

跳至