2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:有無2014 5月馬B報到

報到

大宅

我都是新手, 好多嘢都唔識...
只有3w, 仲要是ivf, 所以更加擔心, 擔心唔知會唔會長大, 擔心會唔會有心跳, 只是知道仲有好多關要過, 唔敢有太多期望.

大宅

回覆:有無2014 5月馬B報到

想請問,是不是不可以食月餅呀?

大宅

唉, 公司好多病菌吖!
四周都聽到咳同傷風的聲, 仲要個個都無公德心, 唔帶口罩...我好驚呀, 已經即刻自己帶返個口罩先, 但都好似中中地, 好似開始有d喉嚨唔舒服....點算呀?!?!?!?

大宅

唉, 胃口勁差, 胃頂想嘔的感覺越來越嚴重.
完全唔可以聞到魚味, 嘔!!!
腸胃差咗, 又成日口淡淡, 什麼都唔想食.
食的份量仲少過未有的時候...
而家至6w, 聽聞到8w-12w會更加嚴重, 都唔知點算!

大宅

laimw 發表於 13-9-23 12:02
而家6w2d, 成日都好眼瞓,頻頻想去廁所,企得耐會暈暈哋,又容易肚餓,以前好食得濃味嘢,但而家食親又覺得 ...

yes, 呢幾日仲要開始頭暈暈 @.@
真的勁唔想返工呀!
請病假都請唔到咁多日的, 唔知點算...

大宅

bookge 發表於 13-9-23 17:58
5 好擔心啦, 我見好多 JM 都係 8 weeks 先照到
加油 !!
請問你幾時放胎 ?

我15/8放胎的.
上星期返qm覆診, 照到閃閃.
同你一樣, 醫生淨係話大約6w(5w多少少), 進展良好. 無其他details, 亦無講EDD, 更加無比任何醫生証明...

大宅

chaudalkis 發表於 13-9-24 11:31
報導,我而家7weeks,找方敏豪醫生接生,今胎第2胎,預產期5月5!

我都係搵方敏豪醫生呀! 你上一胎是不是都係搵佢的??
你諗住順產定開刀呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+Miko666+於+13-09-24+發表我

原帖由 chaudalkis 於 13-09-24 發表
係呀,我上一胎都係找佢呀,佢真係幾好,你第一胎?
Yes 第一胎,乜都唔識,聽人講方醫生好好,所以搵佢

大宅

chaudalkis 發表於 13-9-24 22:49
佢真係好好,你吾洗緊張呀,我第一胎好緊張,不過見方醫生成日笑騎騎講笑,仲同我講生仔過程好似開party,叫 ...
我的是ivf, 仍然要在QM不育科覆診至大約8W,醫院至會出信. 醫生亦未正式同我講是幾時EDD. 可能IVF太多變數, 要等最少8W至可以confirm.
我而家應該大約7w, 下星期返QM覆診, 同約咗第一次見方醫生.
未決定順產OR開刀, 都會想試下順產(無痛), 但我已差不多高0, 諗住聽下方醫生意見先.

大宅

gigichuen 發表於 13-9-25 11:24
請問甚麼是ivf?

人工受孕(In vitro fertilisation (IVF))

大宅

lily86 發表於 13-9-26 10:20
我而加6w 但係由4w開始食乜都痾 有冇人係咁情況 前2日問醫生只答我"奇怪" 又冇比藥我食 都唔知點好 次次1痾 ...

我由好早開始已經成日痾. 問過中醫, 佢話我們而家腸胃會好敏感, 少少油都可能會唔舒服. especially踏入5w, 小b要搶營養, 會影響到我們的消化系統變慢(讓小b有足夠時間吸收), 所以好容易胃痛or腸胃敏感. 中醫淨係叫我儘量食得清淡...

大宅

三眼怪 發表於 13-10-5 18:12
我都好懊惱!
星期三見啡,咁啱個日約左醫生第一次照超聲波,結果係聽唔到心跳,只照到一點仔,醫生話當日8 ...
加油呀! 要對自己同bb多些信心! bb都在努力中, 你都唔可以輕易放棄.
儘量多d休息, 休息同訓覺的時候, 個胎是長得最快的.
Good luck!!!

大宅

tantanc 發表於 13-10-6 12:01
我都好like St. Paul, 決定去果度生
我都是st. paul's, 搵方醫生.
方醫生真是好好, 好細心.
佢知我未決定政府定私家生, 但仍然好細心同我檢查和回答我的問題. 仲叫我唔洗咁早決定, 可以慢慢諗清楚.
不過, 搵方醫生的話, 要預咗每次覆診都要等最少2個小時(就算已預約)...

首頁

尾頁

跳至