自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主

係⋯細個個時好開心架⋯因爲可以放假。但依幾年大左知原來打風落大雨啲流浪貓狗好危險我十萬個唔情願打風⋯天佑浪浪

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主

唔可以一概而論呢度啲人係鍵盤人only!我唔知其他人,在我黎講餵開浪浪,到打完風唔見左佢地個下,係真係會擔心⋯呢啲感覺我深信你都唔明白。

子爵府

fishfish121 發表於 17-6-12 12:40
一打風帶佢返屋企丫嘛。打完放返出街又唔洗長養, 咁先叫大愛

養動物係一生一世架⋯唔係鍾意做拎走,唔鍾意就放返。我唔會做啲咁唔負責任既行為

子爵府

fishfish121 發表於 17-6-12 14:28
你誤會我意思, 係打風就帶佢返家當比個避雨地方佢, 唔係叫你養佢你講到1打風就怕啲小動物又 ...

從來我無諗過自己係大愛,只係我覺得我做到既我去做⋯我做唔到既唔會勉強去做⋯從來大家都係講想講既野,無人話要認大愛

子爵府

fishfish121 發表於 17-6-12 15:08
咁冇辦法啦。又係得把口唔會實際行動, 不過得把口唔緊要, 唔好講到又有幾擔心然後咩都唔做跟住話人 ...

你真係唔明⋯因爲你唔做你唔知。當屋企未有準備時,你帶佢返屋企,萬一有意外害左個生命,咁請問邊個負責?又或者你諗下,就算比你帶左佢返屋企避雨,貓貓慣左屋企舒適既環境,但你要帶返佢出街,咁真係對佢係好事呢度都係大家傾下計姐,大家都有言論自由⋯無需要講邊個大愛、邊個得個講字既?呢啲野都與我無關

子爵府

Caleung 發表於 17-6-12 15:37
我明你意思呀,我都養狗,所以明白你的心態
但只係不斷擔心係無意思,何不想想點可以實際幫助,有錢出錢有 ...

我梗係有做過野啦⋯⋯餵開幾隻浪浪連摸都摸唔到,依家只可以陪養佢既信任再作打算。唔係好似個啲「話人鍵盤戰士、講到帶佢返屋企一晚再放返出街」既人咁講咁易不過同佢地再講都真係多舊魚,所以同你講實際啲我有呀⋯⋯自問錢唔多,但見到有需要幫助既捐錢都會出分力。之前都有做過義工,不過湊住個仔,始終時間唔太多。我餵開個幾隻浪浪一直都有個女仔餵開,佢話都餵左年幾都摸唔到,我地唯一可以做到既就係比兩餐佢食,同佢地杜蟲個啲。好彩佢住個度我地眼見都安全。希望唔會有啲變態人搞佢地就好

子爵府

Caleung 發表於 17-6-12 15:37
我明你意思呀,我都養狗,所以明白你的心態
但只係不斷擔心係無意思,何不想想點可以實際幫助,有錢出錢有 ...

對牛彈琴真係好辛苦好彩仲有明事理既人

子爵府

Caleung 發表於 17-6-12 16:41
變態嘅人比颱風更可怕

係⋯無論網上?定現實世界?變態既人多的是

首頁

尾頁

跳至