跳至

首頁

尾頁

大宅

放學後又不用上興趣班,小朋友會做甚麼?
見佢好似好悶

男爵府

其實係無野做, 最多都係玩玩具/去公園玩/睇TV...所以我都俾佢去上興趣班, 好過係屋企.

男爵府

enoch still take afternoon nap after lunch... so, he wakes up around 4:30pm to have snack & milk.. then will play a while... then do homework / colouring / worksheets at 6pm.. then dinner at 7pm....

興趣班... will want to see what kind of 興趣班 first... don't want to enroll him into too many classes. I remembered when we were a child, we enjoy playing our toys at home, too mar

大宅

係囉, 都係響屋玩下玩具、睇下電視咁啦~~

@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

畀面勳章

做功課、睇電視、砌lego、睇書、午睡....
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

大宅

回覆 Tata1668 的帖子

你地俾o羊tv佢地睇?

大宅

普通卡通0乍...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

畀面勳章

Playhouse Disney Channel (in Cantonese/English)
我個仔鍾意d 較bb既卡通片, 唔多鍾意大個d (不過最近開始對「超人」有d興趣, 因為同學仔成日都講)

不過砌 lego 真係好好玩, 手眼協調、專注力、觀察力、耐性等等都有幫助. 自由創作唔係我仔既強項, 佢鍾意跟 instruction 一件一件咁砌. 我個仔成日都期望快d完成功課就可以繼續完成佢d lego (因為要砌好一件作品, 至少要幾個小時! 所以一件模型要分幾日砌)
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

大宅

好媽媽勳章

做功課、睇電視Playhouse Disney Channel (in English),特別鐘意Pororo、Dibo the gift dragon、Word world,睇DVD (鐘意睇花木蘭、kung fu panda呢類有中國功夫既片種)、砌lego、畫畫、睇書、午睡、去公園....

加學游水(Mon)、Enopi Maths(Wed)

大宅

好媽媽勳章

回覆 Tata1668 的帖子

我只係俾Isaac睇過一次超人dvd(去camp朋友帶埋去播),加埋身邊同學、朋友仔薰陶,已經日日超人上身咁.......

大宅

Tata1668 發表於 11-5-13 23:10
Playhouse Disney Channel (in Cantonese/English)
我個仔鍾意d 較bb既卡通片, 唔多鍾意大個d (不過最近開 ...

我個仔都好鍾意砌積木,我只有一套台灣出的積木,沒有lego,可否建議我買邊套?
我個仔鍾意自己創作,其實睇instruction都有好處,訓練觀察力

大宅

畀面勳章

回覆 TaTa83 的帖子

阿仔之前都鍾意睇 playhouse disney 例如 word world, jungle junction, animal mechinal chunggington etc. 但係睇左3個月度開始不斷重複, 佢唔多有興緻去睇 lor...

差d唔記得, 係屋企仲有好野阿仔可以做: 做家務啦 (洗菜、切手果、洗米...), 做蛋糕啦, 又或者去圖書館、去超市、去街市、去同學屋企玩...

大宅

畀面勳章

想按「讚好」.... @_@

大宅

好媽媽勳章

Tata1668 發表於 11-5-17 01:53

阿仔之前都鍾意睇 playhouse disney 例如 word world, jungle junction, animal mechi ...

講中哂,d節目重複又重複,最近阿仔都明顯睇少左.....

差d唔記得, 係屋企仲有好野阿仔可以做: 做家務啦 (洗菜、切手果、洗米...), 做蛋糕啦, 又或者去圖書館、去超市、去街市、去同學屋企玩... ---->你就好啦,我平日無咁多時間玩呢d,要留返放假至有得玩......

伯爵府

好媽媽勳章

有機會 hea下,其實也很好,很有益呀
讀小學就開始忙碌

我下班之後,還有sat 和 sun 都會盡量帶小朋友都外面活動
去博物館,圖書館,踩單車,去公園
在家就看書,整野食,說故事,玩玩具
很好玩,很充實

首頁

尾頁

跳至