跳至

首頁
12345...61

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

Re: 彥媽與你 BB 讀書/學習交流站

hazelnut:

講 3rd round 之前, 先俾條 link 你睇 (關於宗教分) , 睇對你有冇用...~~

CLICK HERE

大宅

彥彥媽,
唔該你呀 等我打個電話俾學校問下先

別墅

彥彥媽咪,

睇完你既資料想問如果我想俾阿仔讀我讀過既小學, 即佢會有25分, 咁係咪一定入硬嫁, 會唔會有意外入唔到呢, 如果入硬咁我係唔係選邊間幼稚園都得呢?

子爵府

2024年龍年勳章

luilok

係架....25 分都多數入硬架喇...因為好少可以多得過 25 , 至多係大家都係 25 時去抽籤架唧....but 都係多數得....

如果入硬咁我係唔係選邊間幼稚園都得呢?
==> 係...嘻嘻...再" diu 鑽d講" 係唔讀都得架...因為學前教育唔係"必需"既...(in 阿公's eyes) ...so 嚴格嚟講一讀就讀小一都得架~~ :mrgreen: :mrgreen: (唔係講笑 , 法例上小朋友最遲要小一入學, 係咁定架...唔係一定要幼稚園入學架, 不過冇人會咁做之嘛~~:mrgreen:)

你就好喇....咁就唔駛為揀學校煩喇~~~

複式洋房

彥媽,

我係過來人,我都想比D意見你,我都係係培正中學畢業,我細佬都係,以前我差唔多所有親戚都想考培正,我都好贊成,因為佢地校風好、師資勁好,朋輩質素亦好好,運動音樂亦都唔差,但有D內部野,你可能唔知.....就係內部高層大混亂,爭權等等問題,令到好多好既老師都走哂,質素大跌,請左好多仲後生過我既人做老師(我都好後生家乍,哈哈),所以你真係諗下細彥同中彥日後點樣.......我本來都好鐘意我間學校,次次講出黎我都好自豪,但而家真係已經變到唔係你地想像中咁好囉......

彥彥媽咪 寫道:
cherry2ma:

大彥今年九月 P1 喇...中彥就 K1, 兩個都讀培正....細彥跟唔跟...我仲未決定...甚至中彥遲d考小一我今次想俾佢去搞珠...不過一切只係 brainstorming....未 finalised....要仔細度度個 strategy 先~~
[img align=right]http://img.mms.sohu.com/mms/1841/65/70065/p2.gif[/img]

別墅

彥彥媽咪,

Sorry呀, 報錯料tim, 阿仔會有20分(母親同校+適齡兒童), 懵左之前以為首名子女有多5分. 咁依家有20分, 情況會唔會唔同曬呢?

thanks

大宅

探長媽,
首名子女係有多5分呀... 普通人就只得這5分!

luilok 寫道:
彥彥媽咪,

Sorry呀, 報錯料tim, 阿仔會有20分(父母同校+適齡兒童), 懵左之前以為首名子女有多5分. 咁依家有20分, 情況會唔會唔同曬呢?

thanks

大宅

睇左探長媽呢個問題, 我又唔明添...

如父母兩個都係舊生, 應該計10分 or 20分呢? (純百卦, 我同老公唔同校的)

Thank you 彥彥媽咪!
luilok 寫道:
彥彥媽咪,

Sorry呀, 報錯料tim, 阿仔會有20分(父母同校+適齡兒童), 懵左之前以為首名子女有多5分. 咁依家有20分, 情況會唔會唔同曬呢?

thanks

大宅

彥彥媽咪,

我想問迦南, 宣道等幼稚園, 如果合資格仲可唔可以申請津貼? 定係呢d獨立私校係冇津貼呢回事, 因為預左<有錢人>玩意, thank you.

子爵府

2024年龍年勳章

嘻嘻...好...先行"答問時間"先...

回應 sophie0117

先多謝 your opinion....有"內層人士"係唔同d架...聽多d 總冇壞~~ :mrgreen: 關於你講到 :

你可能唔知.....就係內部高層大混亂,爭權等等問題
==> 呵呵....我雖然係"外人", 點都唔及響入面既人咁清楚, 不過....我"老"嘛 :mrgreen: (我見你地好多都係好後生既媽咪) ~~~ 我響得商界打滾咁多年, 再者....(shu...細細聲....我都係教書架 (依家都仲有教 part time, 以前仲教過 full time 添~~), 響d U 樹...) 我教左 N 年書, 你估我又知唔知"學校"好多時唔係大家諗咁"純潔", (i.e. no office politics ) 呢..?? 答案係..."梗係唔係喇"~~ 分分鐘仲多呀... :evil: :evil: 所以就算我睇唔到都估到喇...間學校咁多年, 點會真係咁簡單丫..... :-| :-|

就好以一方面我聽好多人呻話商界d公司有幾唔好, d人幾衰...呵呵...咁我可以話你知學校為左要保名聲, 爭上 Band 1 (冇法....唔 band 1 會冇學生嘛...即係要執笠) , 做 EMI, etc...用既方法仲搞野喇 (你地唔知 ar lei.... ), 唔得都比佢合格, 為左多d 人合格個 passing mark 可以由 60 變 34, 你見過未呢?? ...我就可以話你聽我見得多....U 都係咁 :tongue:

所以....培正呢個情況我都會去留意, 但我只可以講, 所有機構都係咁...天下烏鴉而已......上至 Band 1 La Salle 早陣子都大執位, 新任校長上任好短時間就走人.....協恩校長做左 N 年, 學校搞得咁好, 但又調佢去英華...well , 我唔敢估當中是否有 politics , 我只係想講...."內部高層大混亂,爭權等等問題,令到好多好既老師都走哂,質素大跌" ==> 呢d問題好多學校都有, 唔會 only 係培正, 不過係你知定唔知而已....換過方向嚟睇....換人 (就好似換左協恩個校長去英華), 咁係好事定壞事呢...I am not sure , 亦冇得估...so 正面d去睇就叫"好事" (新衝擊 ma), 負面d睇就係壞事 la (因為協恩 many things may change, 咁對學校有 impact 云云 ) But I always want to think positive, instead of the other side....

so 在我而言, 唔係我爭住培正, 而係我一向睇野係睇 behaviour/results, 學校點爭係佢地既問題, 最緊要係仲可以維持到我要求既水準 (事實上我要求唔高, 老實講, 我要求高就唔會俾個仔讀培正, 因為在我眼中, 培正係"好"學校, 但唔係"好好"既學校) , 不過我一向唔係 only 著眼成績, 我要既係"德育", 讀書既野, 呵呵....有條命讀一世都有得佢地讀喇.....但夾唔到人就邊樹都冇運行, so training up 細路鬥志, positive thinking, 不易言敗, 跌低再嚟過...etc 呢d心態先係我 priority....呢點我信培正起碼教出嚟d學生唔會三尖八角.....尤其係佢小學...

在我而言, 我睇中既反而係小朋友從培幼, 培小甚至可以上培中之間所能出現既歸屬感同凝聚力, 呢點唔係好多學校可以做到, 培正 so far 校友 network 好強....響呢個世界, 只要有人既地方, human factor 就係一個好強既支持, 人要繼續向前, 朋友之間既亙相支持對小朋友嚟講好多時係遠較父母為強同有影響力添...所以我見我依家大仔好喜歡返學, 鍾意見老師, 我已覺得好開心 (其實 in my eyes, any school 可以令小朋友有感情上既依附, 讀得開心已係一間好學校), 希望佢一直都對培正有個 high sense of belongings..... 就正如你都 proud of once being a 紅藍兒女喇.....

中學我暫時都覺 OK, 佢地成績一向唔係最標青, 不過算係中上咁喇....響依家政府忽然話轉 EMI/CMI, 一時又 334 既情況下, 可以有多d自主權絕對唔係一件壞事....so I hope by the time 我d仔升中時培中仲可以俾到我如斯印象....

但而家真係已經變到唔係你地想像中咁好囉
==> 我依家已經領教唔少學校既"行政"問題喇...:cry: 不過我都係個句, 只要佢地教學質素仲可以 maintain to my standard, 我就忍佢...呵呵...因為第二樹都唔好得呢度幾多...

所以, 點都多謝 your opinion, in fact 我每年都 review 緊我地是否還是要 continue (stay at PC) , 而且最終我唔會俾d仔響 HK 樹 study U, (因為我知d U 係點 , 除非我冇能力, so now 努力揾錢中 <==拚命樣~~ :mrgreen: :mrgreen:

咦....好似char 遠左添又... 又多謝收看先喇... :mrgreen:

子爵府

2024年龍年勳章

reginehk

No...luilok 冇錯, 佢得 20 分 only (母親係舊生 10 分 + 適齡 10 分) = 20 分 (舊生 and 首名子女只可是但選一樣架咋)...

So 一般人 (1st child + 適齡) only got 15 marks ga ja~~

luilok:

係架.....20 分, for D super 多人爭個d 就有機會要抽籤喇, 25 分就多數唔駛抽入硬, 20 分就要睇有幾多個 20 分 vs. 1st round 有幾多個位喇...因為 20 分可以係 1st child (5 分) + 同宗教 (5 分) + 適齡 (10 分) 架嘛...so 又多d人係呢類啦....

子爵府

2024年龍年勳章

AngieTinna:

如父母兩個都係舊生, 應該計10分 or 20分呢? (純百卦, 我同老公唔同校的)

==> 1st round 只可以報一間架之嘛, 何況你兩公婆都唔同校, 咁你想阿女報你個間定你老公個間都係得 10 分 only la.... :mrgreen: :mrgreen:

2nd round 完全唔駛計呢d分架喇....

子爵府

2024年龍年勳章

klwy:

我想問迦南, 宣道等幼稚園, 如果合資格仲可唔可以申請津貼? 定係呢d獨立私校係冇津貼呢回事
==>咦...我有d唔明...你係問幼稚園定小學先....??

首先...你上面講個d 係幼稚園, 咁全港幼稚園都係要俾錢架喎, 唔關係咪"有錢人玩意"既事, 因為學前教育並唔係政府資助既部份 (九年免費教育係指小一至中三而言) , so 人人都要俾架喎...不過對於有需要既家庭 (e.g. 收入較低個d ) , 係可以去阿公既學生資助辦事處申請學費減免最多可以全免既...

而如你係問小學.....咁你上面講個d , 宣道有小學, 不過唔係同宣幼直升架喎....迦南...佢好似冇小學架喎~~ :wink: so I guess you are asking about KG here? 若考得私小 (即係唔讀阿公d學校, 就等於自動放棄九年免費呢樣野囉...阿公唔會再另有資助, so 有d 人都會好慎重考慮此問題)

大宅

彥彥媽咪,

我講緊係幼稚園, 因為我知d唔知d, 我有聽過幼稚園係可以申請津貼, 但係我唔知邊d學校係有呢個申請? 定係唔分非牟利機構or獨立, 總之<合資格人仕>就可以申請呢?

別墅

klwy,

為減輕彥彥媽咪的工作量, lee條我試下答

關於申請幼稚園資助click here

klwy 寫道:
彥彥媽咪,

我講緊係幼稚園, 因為我知d唔知d, 我有聽過幼稚園係可以申請津貼, 但係我唔知邊d學校係有呢個申請? 定係唔分非牟利機構or獨立, 總之<合資格人仕>就可以申請呢?

子爵府

2024年龍年勳章

klwy:

Show you this:

(copy and paste from SFAA)

幼稚園及幼兒中心學費減免計劃
=================

申請資格

1. 學生�兒童必須:
  a. 是香港居民;及
  b. ․ 在教育統籌局(教統局)轄下的註冊幼稚園就讀;並年滿三歲。如未足三歲,則最少在2006年8月31日年滿兩歲八個月(即在2003年12月31日或之前出生),並在八月或九月開課的幼稚園就讀。如在2004年1月1日或以後出生,必須年滿三歲才可申請;或
    ․ 在教統局�社會福利署(社署)轄下的註冊幼兒中心(即幼兒園及育嬰園)接受全日制託管服務。

2. 凡現正領取綜合社會保障援助(綜援)的人士,將不獲考慮,以避免雙重福利。但如果領取綜援的家庭成員名單並不包括申請兒童、學生在內,申請人可將填妥的學費減免申請表連同社署發出有效的「綜合社會保障援助受惠人醫療費用豁免證明書」副本,一併提交學生資助辦事處(本辦事處),以資證明。

You may read here for further details~~

幼稚園及幼兒中心學費減免計劃

:mrgreen:

子爵府

2024年龍年勳章

hehe...thanks...luilok~~

伯爵府

彥彥媽咪,

hi~ 好0羅.....開了這topic, 我仔仔今年k.2, 如有升小問題, 我可以向你請教呀....謝謝你~

大宅

彥彥媽咪,

明白哂, 唔怪之得之前好多媽咪話轉左新制後, 冇mud 幾多人攞到津貼啦. 聽聞舊制好好, 供數錢都可以扣減, 而家阿公財赤, 冇計.

thank you very very much

八卦一問, 你工作係咪教育界?

大宅

luilok,

真係唔該哂. :lol:

新制咁苛刻, 同申請公屋一樣, 根本慳慳地都唔夠錢洗.
阿公d錢津貼哂新移民. 唉.....

首頁
12345...61

尾頁

跳至