跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 喂人奶的媽咪來傾下啦

靚靚劉太 寫道:
我覺得每次佢一痾, 我d 奶就等如冇餵過.

haha... me too!!

我仲慘,B女一日至少5次便便!!

複式洋房

我個b就來 3 wks 喇~ 今日去健康院檢查,醫生話亞b重得唔夠,叫我每次埋身餵之前先 pump 出1oz奶先。但係我每次 pump 奶兩邊加埋,先至最多得2.5 oz 奶,中叫我 pump 1oz 先,真係好少奶喇~ 我已經日日唔係飲木瓜湯就花膠湯,又飲奶,都係 pump 得 2.5oz。真係又d灰心。我宜家驚亞b唔夠重,所以夜晚會俾奶粉亞b飲,再唔夠重o既話,我就要連日頭都要俾多餐奶粉佢飲先得喇~ :-(

吱喳妹 寫道:
himichelle,
你個b有幾大先,我阿b7wk 大,夜晚11點幾飲完最後個餐奶,5點幾先醒來要食奶,日頭3粒鐘-4粒鐘先至飲一餐. 依家食緊4安奶. 總之阿b肚餓會口mark mark周圍供咁樣你就俾,喊先俾都得,那時便是最肚餓的時候喇!

伯爵府

himichelle

奶媽唔易做!!不過千萬唔好灰心啊!!有幾多就比幾多亞B食,可以全人奶固然好,辛苦嘅時候迷補奶粉咯,唔好比壓力自己啊!!

我都受佐好多苦頭,好sad好慘嘅時候就向老公發洩… 老公心痛我(or佢自己),叫我不如放棄…我點都唔制!!
為佐B女更加健健康康,抵得我要忍受咁多痛苦... 我B女都重得OK… 滿月嗰時重佐3磅, 10磅有多!!!手仔腳仔好結實嘎!!

你儘量多d埋身餵BB,睇下佢每餐食完會唔會仲係口mama,如果要補奶粉最好餵清人奶後再補,咁就唔會令到自己的奶量下降!

我都未算好好奶量,都係用盡方法令自己多奶d…
一齊加油!!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章

Hi, 各位 12 月的奶媽, 你們好!

我個 B 女剛剛 8w 大喇, 但我覺得自己原來餵人奶餵得好失敗... 至今我仍未做到全人奶... 因為我發覺自己唔夠奶, 所以下午一餐同埋臨訓前一餐, 都係比奶粉 B 女食... 以平均每日 6 餐計, 我只可以供應 4 餐人奶比 B 女, 而且我個習慣都係每次比晒 2 邊, 每邊啜 15 minutes.

其實想請教大家, 究竟每次餵一邊定兩邊? 因為醫院姑娘教餵兩邊, 而健康院的姑娘就教每次餵一邊, 搞到我依家都好迷惘, 唔知聽邊個講先好??!!

:cheeze:  :wave:

別墅

我係全人奶mama, 我bb已經6week大,但3week前開始次次都吐奶,食10mins人奶都吐奶,請問有何解決方法? 繼續食多20mins or 停止食? Help !!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問各位全人奶媽媽, 若你們要帶bb出街而那地方又唔可以餵人奶, 咁你地是否pump定d奶帶出街or諗住一餐半餐食奶粉無所謂,所以帶奶粉算數?
,

大宅

Himichelle,
佢叫你pump 出1oz奶先, 可能係因為想pump走d 前奶, 等阿b可以食多d後奶, 等佢易飽d呢.
我阿b之前都試過收水後, 唔夠重. 我就比阿b先啜一邊起碼半個鐘, 然後其中有四餐就補奶粉. 補奶粉唔係問題, 不過補奶粉前都要比阿b啜, 刺激多d奶. 同埋阿b啜係多過pump架. 比心機啦.

jjtseung
我同你都有幾多地方相似喎. 今日磅阿b又係比出世時重左3磅幾, 有10lbs. 不過呢3lbs幾真係得來不易, 我唔係左邊損, 就右邊損, 阿b到依家都係食得唔好. 不過見佢個瞼圓dodo. 冇理由放棄既.

ctang97
你盡量餵一邊好喇, 等阿b 可以食多d後奶麻. 餵2邊係因為初初未上奶, 要啜2邊黎刺激上奶. 依家阿b 都成2個月大, 一餵一邊都ok lu.

子爵府

hihi....大家好!我係0512 ge全人奶媽咪
只係入黎鼓勵大家
多d埋身俾BB啜,就算出街唔需要理會別人眼光,照埋身!餵奶係媽咪ge天職,完全唔醜,只要表現自然就可以,我經驗99%男人唔會望ga,1%會好奇,反而好多女人望 :tongue: :tongue:
希望各位小b可以自然離乳,祝快高長大

大家努力

伯爵府

ctang97

唔使太執著係埋全人奶! 唔好比太大壓力自己,奶粉唔係魔鬼, 有需要時可以幫到我地tim!! 你儘量多d埋身餵BB,如果要補奶粉最好餵清人奶後再補,咁就唔會令到自己的奶量下降!

係醫院時,因為係初乳 & 同埋要多d刺激兩邊胸可以快d上奶,姑娘會教比BB每次吸啜兩邊… 而家應該餵清一邊,如果BB唔夠食再食另一邊,咁樣BB就可以食到哂前乳和後乳啦!!

飲多d水同木瓜湯都好有帮助嘎!

伯爵府

kymmak

吐奶吐得多唔多?? 少少就唔怕… 如果吐得多, 問下醫生or姑娘會好d!!

因為我BB全人奶之後,反而嘔奶少佐!!

伯爵府

LMCK,

pump定d奶帶出街 & 流動恒溫媽媽奶 & 帶奶粉 for spare only!!

I will chose the place where I can BF!!

靚靚劉太

你BB都重得好好喎!!

basilmama

Thank you for your encourage!!

吱喳妹, 你好嗎!!

大宅

各位:
我都系幾乎全人奶媽咪,只系間中去街加一兩安奶粉。我之前都以為自己吾夠奶,所以日日都會加奶粉俾阿b,結果去健院,阿b由2.965kg,一個月去到4.42kg,姑娘話重得好好,話我太貪心,吾使加奶粉。加得奶粉密,人奶會少架!跟住我都無加到,反而覺得d奶多著,咀密d真系好過飲乜湯架!另外,如果系做全職媽媽,我建議夜晚吾好加奶粉,姑娘話夜晚上奶好d架!做得阿系要辛苦d架啦!

複式洋房

靚靚劉太,jjtseung:
今日 3wks 去健康院檢查,我亞 b 都仲未回復到出世時o既磅數,真係令我好擔心。我宜家已經由只補夜晚o個一餐奶粉,增加到一日兩餐,我好驚亞b遲d會習慣o左飲奶粉而唔肯飲人奶。

健康院d姑娘同醫生叫我如果要補奶粉或者餵 pump 出o黎o既人奶,話頭呢個月就應該要用匙羹或用杯餵,唔好用奶樽餵,以免BB會有乳頭混淆。請問各位媽咪有冇用羹或杯餵bb?我一直都係用奶樽來補奶粉,真的不好嗎? 但如果真係要用羹餵,我諗小b一餐會食好耐先至食得完,再加上我覺得已經好疲倦了,再咁餵法,我真係驚我會支持唔住,點算好呀?

靚靚劉太 寫道:
Himichelle,
佢叫你pump 出1oz奶先, 可能係因為想pump走d 前奶, 等阿b可以食多d後奶, 等佢易飽d呢.
我阿b之前都試過收水後, 唔夠重. 我就比阿b先啜一邊起碼半個鐘, 然後其中有四餐就補奶粉. 補奶粉唔係問題, 不過補奶粉前都要比阿b啜, 刺激多d奶. 同埋阿b啜係多過pump架. 比心機啦.

jjtseung
我同你都有幾多地方相似喎. 今日磅阿b又係比出世時重左3磅幾, 有10lbs. 不過呢3lbs幾真係得來不易, 我唔係左邊損, 就右邊損, 阿b到依家都係食得唔好. 不過見佢個瞼圓dodo. 冇理由放棄既.

ctang97
你盡量餵一邊好喇, 等阿b 可以食多d後奶麻. 餵2邊係因為初初未上奶, 要啜2邊黎刺激上奶. 依家阿b 都成2個月大, 一餵一邊都ok lu.

別墅

jjtseung,

bb已經7week大,吐奶情況少咗,只係1or2匙,多謝指教!

別墅

我下個星期一開始返工啦!! 唔知到時阿b女慣唔慣飲冰奶.

伯爵府

好媽媽勳章

basilmama 寫道:
男人唔會望ga,1%會好奇,反而好多女人望 :tongue: :tongue:

Yes
I breast feed my BB everywhere

伯爵府

himichelle 寫道:
靚靚劉太,jjtseung:
今日 3wks 去健康院檢查,我亞 b 都仲未回復到出世時o既磅數,真係令我好擔心。我宜家已經由只補夜晚o個一餐奶粉,增加到一日兩餐,我好驚亞b遲d會習慣o左飲奶粉而唔肯飲人奶。

健康院d姑娘同醫生叫我如果要補奶粉或者餵 pump 出o黎o既人奶,話頭呢個月就應該要用匙羹或用杯餵,唔好用奶樽餵,以免BB會有乳頭混淆。請問各位媽咪有冇用羹或杯餵bb?我一直都係用奶樽來補奶粉,真的不好嗎? 但如果真係要用羹餵,我諗小b一餐會食好耐先至食得完,再加上我覺得已經好疲倦了,再咁餵法,我真係驚我會支持唔住,點算好呀?

我覺得媽咪嘅精力同體力狀態最緊要!!

我剛剛出院嗰時,乳頭勁損 & 乳腺勁塞,又操勞,我就唔免強自己餵人奶,揸通佐乳腺後就揸奶出來餵BB,不過因為太辛苦,我都係選擇用奶樽餵,我BB對乳頭同奶嘴嘅唔同都好適應,唔會抗拒亦唔會混淆. 不過個個BB都唔同反应......如果你驚會支持唔住, 又冇屋企人幫手用杯仔餵,我建議你可以試下Bibi奶樽,佢嘅奶嘴設計仿乳頭設計,我都係人地介紹我用嘅!

而家最緊要係令BB增磅,同埋保持你自己的精力同體力狀態啊!

如果第時真係慣佐奶嘴,大不了做全泵奶媽,冇話乜野解決唔到嘎!!

伯爵府

olimo 寫道:

Yes
I breast feed my BB everywhere

今日係荷花買佐個出街用嘅餵奶披肩,等我試下好唔好用先!!

伯爵府

有BK媽咪介紹佐好好嘅上奶茶:南棗煲元肉,當水咁飲.

我尋晚飲佐,今日日頭都泵到7oz奶奶啦!!
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至