跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

喂人奶的媽咪來傾下啦

大宅

Re: 喂人奶的媽咪來傾下啦

你個b 咁快到第二次猛長期喇? 每次會維持幾耐架?
我重未可以全人奶, 都要係夜晚補一餐奶粉. 因為阿b食得太耐喇. 同埋又鐘意斷斷續續咁食. 我真係頂唔順.

至於奶量呢~~我諗都ok 掛. 阿b 依家21日人仔, 要食5oz 奶. 如果泵既話, 就要泵2邊先夠. 不過埋身餵既話, 餵一邊都ok 既.

伯爵府

靚靚劉太 寫道:
你個b 咁快到第二次猛長期喇? 每次會維持幾耐架?
我重未可以全人奶, 都要係夜晚補一餐奶粉. 因為阿b食得太耐喇. 同埋又鐘意斷斷續續咁食. 我真係頂唔順.

至於奶量呢~~我諗都ok 掛. 阿b 依家21日人仔, 要食5oz 奶. 如果泵既話, 就要泵2邊先夠. 不過埋身餵既話, 餵一邊都ok 既.

嘩!!你亞B好大食啊!你都幾多奶喎!!

Same as you, 我重未可以全人奶, 都要係夜晚補一餐奶粉... 因為我想好訓d...

係喎, 咁快到第二次猛長期喇?

littlesheepsheep, 勁喎!可以堅持夜晚都全人奶,我就好想 ... 你亞B幾大啊??

等我都努力d,做個全人奶媽咪!!不過要增加個奶量先!!

我個B女一日有成5-6次大便,你地係埋嘎??

伯爵府

我諗我都要轉奶粉比阿B, 因為阿B每次食人奶飲飲下都

大宅

畀面勳章

我都算係全人奶, 不過夜晚為左大家好過d, gordon 就食泵出的人奶, 大家舒服! 佢用樽就食2.5oz左右 (2-3小時一次), 埋身就食10-15分鐘 (合作的話). 而我泵一次 (20-30分鐘, 夠佢食2餐) 所以我依家夜晚都只係起一次身泵奶...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

複式洋房

elaineho,我同你一樣,搞到阿b就算食奶粉都食得好少,食兩安都食成個鐘。而家25日重左磅幾咋!滿月後我都諗住轉返奶粉~

大宅

畀面勳章

elaineho & mandy,
唔好放棄ar! 我都係見佢食得唔好, 所以用樽餵. 上星期我有2日病左, 佢全日都係用樽食人奶, 結果一星期內追回收水差異, 仲比出院時多左0.1kg (前後一星期內重左0.3kg).
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

伯爵府

mandy,

我好驚阿b黃, 因為醫生話佢有少少黃, 所以我先決定禁快同佢轉奶粉, bb黃一定要佢食多d食飽d先可以排黃~而健康院d姑娘同醫生話阿b食人奶每餐餵一邊, 仲要餵半個鐘~我阿b食10-15分鐘到佢就

伯爵府

Tata,

我開頭都係諗住餵個零月, 因為我要返工, 但係阿b真係食得唔多~食完又唔夠要補奶粉先得~ 上星期四個健康院醫生又話阿b又少少黃, 又話阿b重得唔夠~禁我又累~所以咪轉奶粉比阿b lor~
Tata1668 寫道:
elaineho & mandy,
唔好放棄ar! 我都係見佢食得唔好, 所以用樽餵. 上星期我有2日病左, 佢全日都係用樽食人奶, 結果一星期內追回收水差異, 仲比出院時多左0.1kg (前後一星期內重左0.3kg).

複式洋房

你阿b幾大?我阿b到而家d黃都未退呀,但係佢唔多肯食奶喎,埋身啜最多十分鐘咋,咁點算呀?

伯爵府

mandy,

我阿b 18d, 上次返健康院係13d, 佢肯食奶粉, 可以食到4oz-5oz.

複式洋房

唉,我自從買左個電奶泵後,泵左兩日比阿b,每次餵3安士,兩個半鐘一次!泵左兩日,而家已經無咩奶喇,飲魚湯都唔掂,個胸已經軟哂,無之前脹嘅感覺,係咪代表收奶呀?呢幾日我都有比佢埋身啜,但係已經無噴奶了。

伯爵府

mandy,

可能你已經到識應期, 先唔會有脹痛既感覺~

大宅

畀面勳章

icic, 我3月都要返工喇, 唔知到時仲餵唔餵到..... 隨緣啦

大宅

畀面勳章

mandy, 你半夜有冇泵奶??

複式洋房

我半夜無泵,多數埋身啜架,因為佢食奶樽食好耐,埋身啜我可以瞓係度餵佢。其實呢幾日開始無揼lu,琴晚揼過一次,得安半(兩邊夾埋),我驚真係無奶!

大宅

畀面勳章

你試下呢2日平時埋身食完之後, 將兩邊都泵多一會, 或者可能有d幫助?!

複式洋房

我今日去健康院覆診,醫生都話我個b輕o左好多。我原本都諗住全人奶,但係我宜家都驚佢唔夠飽同營養,所以我諗我都要俾返奶粉佢食先得喇~ :-(
我想問下你o地一般餵一次人奶,亞b 會食幾耐架?我個b好多時都食o下

大宅

Hi everyone,

I m also breastfeeding mum.
I breastfeed my little girl exclusively.
She is 7 weeks old now.
She usually sucks actively for 10 to 15 mins each side.
She is still quite small (born 2.66) and now 4.15kg.
She has reflux (spill milk) coz my milk flow is too fast.
I need to hold her upright for 20 mins after each side.
I hope she will get better soon.
We also have thrush (her mouth & my breasts) so we are on treatment.
Eventhough it is very tough to breastfeed, I will try my best for as long as I can.
I m fulltime mum at home so I can breastfeed her.
Add oil everyone!!!!

複式洋房

mandy1227,

我出左院之後就一直都係用電奶泵泵奶,因為頭個月有陪月,佢可幫我餵bb,依家兩個月啦,我都係全泵,但係無少到奶。

你試試泵奶時,第一轉泵到無奶出,等5分鐘之後再泵,今次就一邊泵一邊用手按摩乳房。我每次泵奶都要成40分鐘。唔好見無奶就停,好易無奶家。

首頁

尾頁

跳至