跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 小學插班

ivy,
disnry的magic english,係大陸d影音舖就有架啦,.係dvd來架~幾十蚊有五隻架啦~

幾萬蚊學習dvd(我冇買呀,咁鬼貴,bk d人話唔低~)

伯爵府

IVY,
你收唔收到我的pm呀~

男爵府

pinky:
sorry什麼pm呀?

複式洋房

pinkylee
你囡囡係咪考左永援呀,收到信未呀,我頭先接我個仔放學時,見到放榜名單公佈左,你囡囡叫乜名,同考試編號係乜,我一陣帶我個仔方學時幫你睇下,我呢兩日病左返吾到工先同你睇到,聽日要返工就睇唔到架啦.

伯爵府

pingubj~

我囡囡個編號係a674,叫李綺琦~

不過剛剛係信箱收到永援既留位費單囉~但唔知其他二間o唔ok囉~

不過都要先唔該哂你呀~

伯爵府

ivy~
pm即係私人信息呀~你試下click入去呀,有幾封信架啦~明未呀~
係係右下角哥附近架~留意下~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

pinky...咁你囡囡讀永援定聖公會?

伯爵府

都未想清楚住呀~
其實二間,對於我來說接送都唔方便既~
如果要是自己駕車,可能去聖公會還方便點呀~因為由我家去乙水仔唔怕咁塞車~
月希~
如果是你,你會點簡呀?

珊瑚宮

pinky..好多野諗架喎..我鍾意聖公會係英文,小班,活動教學..但係冇中學..又遠...永援係好出名既學校中小幼齊晒..但係d人話小朋友會讀得好辛苦..不過佢近..又有中學(大過唔駛煩)

不過對我黎講..我當然揀聖公會啦..永援d staff好串..我唔like

伯爵府

月希,

聖公會中學,將會係蔡高到開個英文部喎~

永援d職員一d d串啦,但我去報名和面試,那二天的職員.沒有特別不友善態度喎~

但係呢度,每一個媽咪的看法都不同,都幾難綜合建議添~

永援很快便要交留位費啦,好似係四月一至二,那二天要交呢~

珊瑚宮

PINKY...聖公會係蔡高開英文部?咁其實蔡高同聖公會係同一學校?好似中英文部咁?

唔係間間學校都係4月1交留位費咩?

伯爵府

月希~

我做聖公會和蔡高該是同一個機構卦~~~~

別墅

pinkylee:
恭喜晒!!你囡囡考到永援,入小一時是否一樣要筆試?起碼有一間出名的小學,你可以鬆一口氣啦!
你講個套disney dvd在拱北有無的賣,係咪同成萬蚊個套差不多?

伯爵府

hoyee ~

THX~
係大陸買哥套diney唔係萬幾蚊哥套呀~不過d質素幾好架,該係copy在香港,台灣版既大陸返版囉~

不過係0岩d細細過看囉~大約1至3歲到囉~

或者你仔仔都可能會like卦~佢有得學習生字,聽下歌仔,玩下game咁架~大約都係六十蚊,五隻,仲要係dvd來架~都幾低買囉~不過我二個小寶寶,很少看呀,所以收唔到什麼大效果囉~

伯爵府

hoyee ~~

永援升小一時.好似係看該生的成績,可唔可以升去另一間咁卦~該唔洗筆試卦~~~~~~

不過我都唔知個囡去邊間去呀,我仲有二間都未知收唔收呢~不過要等三月二十一日先知結果~

別墅

pinkylee

你今日放榜,結果如何呀?我跟你都是今日放榜,幸好聖羅撤中文部取錄了,你最想囡囡入讀邊間小學?

伯爵府

hoyee ~

我報在四間學校呀~
聖羅撒,聖心,聖公會,永援,呢幾間都收呀~
但我未想清楚去聖公會好,還是去聖心好囉~
因為聖公會係活動教學.但係我接送唔方便,而聖心就功課好深,怕個小朋友辛苦囉~

複式洋房

各位媽媽你地好呀...我好耐都冇上黎傾下計啦...我前個排同我仔仔過左黎澳門考k1...尋日可始收到消息..有3間都可以話係我心水架學校就左我個仔仔..但係而家我又唔知lee3間裏面邊間會最好..請問可否幫我解決lee個問題呢?
就是以下這3間:澳大附小/永援及聖羅撒..真係想問一問大家架意見.........
樂樂3歲半啦,就快又有多一個弟弟同佢玩啦! 我預產期係12月5號而家會係澳門出世! :-D

別墅

pinkylee

嘩!你個囡囡都幾叻喎,4間也好出名,聖心,聖羅撤是否都是英文部呀?我識有d朋友係依2間英,文部畢業,d英文真係幾好~
今日聖心中文部收了阿女,聖羅撤中文部與聖心中文部,邊間好d呀?

伯爵府

hoyee ~

聖心和聖羅撒K1至K3係沒有英文部架~要等到小一先可以考入去呀~

如果聖心和聖羅撒比,我想你都係簡你方便那間囉,因為都係差不多~二間出來的學生都唔錯既~不過我會簡聖心多囉,因為近我家嘛~

首頁

尾頁

跳至