論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

打斧頭

你地既工人去買野會唔會打斧頭呀, 應該話佢定由得佢呢, 唉!

珍珠宮

Re: 打斧頭

除非係唔知

伯爵府

梗係話佢啦...不過你點知佢打斧頭呢

大宅

我比$50佢去買野, 佢就話買足$50, 1蚊都冇找, 但我無意地見到佢個褲袋度有個5蚊, 所以令我好懷疑。

珍珠宮

cherie1234,
雖然值得懷疑,但必定要有真憑實據先可以「入罪」,唔係工人大條道理話你屈佢。
叫工人,由今天起,買幾多野,買乜野,list out晒出黎,叫佢係街市

大宅

[quote]Froggy_joe 寫道:
叫工人,由今天起,買幾多野,買乜野,list out晒出黎,叫佢係街市

伯爵府

我就會比本簿仔佢, 叫佢將每日買既送list晒出黎, 仲要分開寫價錢, 要有單據添.....咁我就可以清楚知道佢買左d咩, 就算冇單既都自己都大約計到幾$....咁佢就算打到斧頭都唔會多囉.
cherie1234 寫道:
我比$50佢去買野, 佢就話買足$50, 1蚊都冇找, 但我無意地見到佢個褲袋度有個5蚊, 所以令我好懷疑。

大宅

大宅

我都知好難一口話係佢, 我都有叫佢list番晒所有既錢出黎, 不過如果佢有心既, 佢係每樣度加一, 兩蚊, 我都好難出聲 :-(

伯爵府

你有冇要佢比單你丫...
我都知好難一口話係佢, 我都有叫佢list番晒所有既錢出黎, 不過如果佢有心既, 佢係每樣度加一, 兩蚊, 我都好難出聲 :-(

大宅

街市都有單?

子爵府

畀面勳章

唉!我都頭痛呢樣

男爵府

絶對同意.

佢唔打斧頭好難啦, 有d檔口賣貴d, 工人又打下斧頭, 最後都係買貴餸, 我親眼見過工人叫街市檔口開單, 個檔主問番個工人轉頭要開幾錢? 哎......個工人買到熟, 佢可以同個檔主打"龍通", 個檔主收貴d, 開比工人張單又貴d, 2個都有利益, 既然要買貴餸, 不如叫佢係超市買, 張單一定明碼實价.

[/quote]
我媽有去過D檔口係:工人就貴D,香港人就平D..
所以而家好多時只係去超市個D至叫工人去.. =..=[/quote]

珍珠宮

當然有單啦,個個工人都要返屋企向太太交數,街市無單,搵鬼幫襯佢咩~~
如果工人清清楚楚的list out晒出黎,就算真係打斧頭,都一定貴唔過超市。
另外,我真係有跟工人去買過

子爵府

畀面勳章

[quote]
Froggy_joe 寫道:
當然有單啦,個個工人都要返屋企向太太交數,街市無單,搵鬼幫襯佢咩~~
如果工人清清楚楚的list out晒出黎,就算真係打斧頭,都一定貴唔過超市。
另外,我真係有跟工人去買過

伯爵府

好多都有ka, 我工人日日都有單比我既, 魚呀, 豬肉呀, 牛肉呀, 急凍野...全部都有...係有時幾蚊菜就冇囉...
街市都有單?

伯爵府

好多都有ka, 我工人日日都有單比我既, 魚呀, 豬肉呀, 牛肉呀, 急凍野...全部都有...係有時幾蚊菜就冇囉...
街市都有單?

大宅

好媽媽勳章

我果個比我捉到幾次,而家日日要check數,每朝早重要check吓個雪柜有乜先,因為佢夠膽死明明有牛肉剩番,都可以寫落簿當新買!唉!D招數日日新鮮日日咁1aw!早排佢見我日日check,佢咪發晦氣,一連煮咗兩個星期豆角炒牛肉呀! 而家個女剛剛考完試,我咪放工自己買law!

大宅

係呀, 我都想知呀, 要隔日有湯同埋晚飯三

大宅

我個工人呢方面就好抵讚, 佢唔會打斧頭, 仲會識幫我講價添, 我地日日比錢佢買晚餐, 次次只攞$40仲有得找, 仲鬼咁慳, 買$2x, 日日都菜菜炒肉餐, 叫佢食好d可以買貴d, 佢話唔可以買晒$40蚊喎, 唔中意洗咁盡喎, 我同老公唯有當減肥囉, 不過都好開心佢會幫我地慳錢.

佢而家幫我11個月囡囡係廁所大少二便, 佢仲慳到話尿片唔濕成日溜溜長都唔換片呀, 話想幫我慳錢喎, 我咪同佢講又唔洗慳成咁. 但呢邊箱話幫我慳錢, 那邊箱又幫我敗家, 琴日得3件薄t-shirt+1條短波褲就開機衫洗, hay! 請工人真係又愛又恨.

首頁

尾頁

跳至