婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

人物背景
男友, 單親, 由媽媽一手養大, 勤奮孝順, 無浪漫, 無驚喜, 係全統好爸爸, 只會估住搵錢, suppose你女人會識點handle, 唔會理婆媳關係

自己, 普通大學畢業生, 與男友及未來99同居4年, 畢業已5年, 無繼續進修, 文職, 收入穩定 , 每月會比$3千家用比未來99, 其餘自己用自給自足, (我估。。) 比99嫌既原因。。搵得太小, 唔夠上進

未來99, 多疑, 家庭主婦, 鍾意見高就拜,見低就踩
嫌我唔夠叻, 無錢無本事, 幫唔到佢個仔

不和程度。。未來99行為上會
。。

- 家中唔見野, 第一時間會覺得我收埋, 會直接質問
- 家中電器壞, 會直指係你整壞。。總之家中有咩不如意既事, 都會係因為我攪出黎。。。
- 成日覺得我害佢個仔, 經想同我講我地無得罪你, 做咩要害佢個仔
- 關於日常開飯。。剛入屋住時, 有工人, 都會煮下飯比大家食。。自從未來99罵走晒d工人之後, 就要自己煮, 自己洗(一家人在看電視) 。。從始。。我寧願出街食完先番屋企都唔會返去食飯。。

正題。。希望各位mama,在我決定結唔結婚前, 幫忙諗諗。。
未來99其實好唔鍾意我, 但婚後又要與她同住 (男友堅持), 我應該放棄依段關係, 還是繼續o亞忍?

同男友傾過....
佢話其實佢媽媽已經讓左好多, 起碼肯行出第一步,
每個禮拜日都會煲餐湯, 煮餐飯過大家食下
唔會再o係彊持狀態...點解我唔嘗試行多步, 試下改善關係呢..
...例如同佢阿媽傾下計, 唔好一番屋企就入房lay 埋

其實...d男人係咩真係唔會諗得明女人關係圖架呢...
佢都已經唔想理我架啦...你仲叫我唔好剩係顧住自己面子...試下比d心機, 同佢傾下計, 講下野, 改善關係...
其實咁做...咪只會更加惹人討厭...

pandababy1127  如以懿仔媽媽咁講。。。我同條佬關係更似,我應該走得啦。。  發表於 14-3-25 10:57
懿仔媽媽  sorry 而家你似人地小三 亞媽係正印咁樣 咁既男人保護唔到你...要黎做咩  發表於 14-3-20 02:42

翡翠宮

我一定分手
sorry 我無可能愛一個人愛到可以忍受你上面講既事; 仲要係日常會發生, 唔係一年一次.

rachel_ching  X2  發表於 14-3-28 13:48
yuaileen    發表於 14-3-19 12:05

大宅

引用:人物背景男友,+單親,+由媽媽一手養大,+勤奮

原帖由 迷路人 於 14-03-18 發表
人物背景
男友, 單親, 由媽媽一手養大, 勤奮孝順, 無浪漫, 無驚喜, 係全統好爸爸, 只會估住搵錢, suppose你 ...
俾我一定放棄,其實你自己都有答案,如果真係甘堅定你唔會出post問,你睇到呢度啲jm幾陰公,唔好行條不歸路

rachel_ching  X2  發表於 14-3-28 13:49

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇你男友愛唔愛你啦!
以分手威姭搬出去,最多搬近d

男爵府

走!

點解要受氣

怨氣可磨滅感情

rachel_ching  X2  發表於 14-3-28 13:49

大宅

寡母婆湊大個仔, 你預左婚後一定唔會有好日子過
你仲要有心理準備日後老公只會叫你忍忍讓讓, 有咩事都唔會幫你出頭
如果拍拖期間就已經係咁既生活, 根本就唔應該拖落去
早分早著呀!!!

複式洋房

P.S...佢話佢得一個阿媽..佢一手養大佢....佢點都唔會搬出去住咼...
我就係見到咁多苦主...先諗住婚前諗清楚

leungsiufan  你叫你男朋攬住佢母親過世啦  發表於 14-3-20 22:04

複式洋房

回覆 ocean_victoria 的帖子

但係個男人又好好(咁又唔洗旨意佢會幫你出頭...佢只會叫你忍), 又好錫我屋企人...真係好難決擇

hazelnuts  呢o的係愚考  發表於 14-3-24 17:30

伯爵府

你依家同結左婚都無咩分別喇。。都住左4年喇, 你覺得自己仲頂唔頂得住先? 唔得就算喇。。早走好過遲。

rachel_ching  X2  發表於 14-3-28 13:50
13yeah  Agree  發表於 14-3-18 15:04

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

sorry ,我一定分手 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

複式洋房

CLK-MB 發表於 14-3-18 13:10
你依家同結左婚都無咩分別喇。。都住左4年喇, 你覺得自己仲頂唔頂得住先? 唔得就算喇。。早走好過遲。 ...
開頭都諗住忍忍忍...一齊住...唔洗買樓可以慳好多......但係見到forum咁多人share不快經歷....開始意識到問題只會越黎越嚴重

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

但你都有本事同佢同居四年, 你忍耐力驚人

唔好再委屈自己了
主 賜 平 安

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 迷路人 的帖子

聽你甘講,你奶奶有老人痴呆症既病徵,快d同你先生商量。

男爵府

回覆:婚後要與未來99同住, 應該去或留

唔好同居,搬走再考慮你係咪冇左呢個男人唔得。

複式洋房

ecling 發表於 14-3-18 13:23
但你都有本事同佢同居四年, 你忍耐力驚人

唔好再委屈自己了

諗住我對佢好d, 未來99會好少少...點知原來依個世界係無依枝歌仔唱...到依家忍到談婚論嫁...諗到未來婆媳關係我就郩底

M.A.C  唔係人人都會以德報德架~  發表於 14-3-18 18:42

別墅

婚前未來奶奶已經咁對你, 你覺得當你入左門佢會唔會變本加厲?
同埋, 你男友講明要你忍, 即係唔會幫你, 到時只會嚴重影響你兩夫妻之感情.
希望你稔清楚, 如果你仲年輕, 出面有更多更好選擇.
或者唔好結婚住, 再俾多d時間同機會自己.
又或者你同男友講清楚你既感覺, 佢係愛你既就應該從你方面稔.
再唔係, 就搬走, 以示你的難受感覺.....
如果你夠膽, 就直情心平氣和咁同你未來奶奶講你感受, 希望佢明白你唔係搶佢個仔, 只係大家共同照顧佢, 你都會對佢好好如自己媽媽等......睇佢有冇心軟改變對你既敵意啦~

rachel_ching  X2  發表於 14-3-28 13:51

別墅

如果試齊以上都唔得, 你都可以心熄啦~

rachel_ching  Yes  發表於 14-3-28 13:51

複式洋房

阿流 發表於 14-3-18 13:30
唔好同居,搬走再考慮你係咪冇左呢個男人唔得。

請問....有咩值口可以同同下居...突然搬走呀....
其實, 我已經o係出面租左架屋...已白交左4個月租....
到依家...我都未走得出依個家...

題外話我阿媽知道我租左屋後...都罵左我好耐....我媽...都覺得...我唔應該搬走

懿仔媽媽  你係成年人 自己負責自己啦  發表於 14-3-20 02:45

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

比我會走呀, 個99跟本唔鐘意你, 你地結左婚後, 你一定會好辛苦~~

別墅

回覆:婚後要與未來99同住, 應該去或留

分手算吧啦!婚後有排嘈呀!

rachel_ching  X2  發表於 14-3-28 13:52

首頁
12345...9

尾頁

跳至