母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由奇是訓醒後果餐或耐無食, 或之前果餐食好少,。咁噴得好勁,。阿b 不停逐到, 試過喂時個身向後都唔得,。係唔係應該先擠d 出黎? 擠幾多? 無奶柱為只? 同埋如果擠左先食,咁咪無食d 前乳囉, 咁得唔得嫁, 夠唔夠前乳食嫁?

大宅

妳可以在耐無食或之前果餐食好少, 個D時間泵出來, 就會無咁谷.

亦可以餵之前用手擠走少少前奶,可以減慢奶的流量,方便BB吸吮,但擠前奶不宜超過幾日.

侯爵府

親子王國15週年勳章

如果可以的話, BB食少左餐都照返時間泵呀~~~ 咁樣一來 keep 奶量, 二來又可以儲下奶~~~

或有睇下啲母乳書仔, 有講可泵前奶出黎先, 比BB啜完再補奶咁餵返啲前乳, 不過我未試過, 因為我無咁富

大宅

回覆:谷奶谷到噴花灑咁, bb 逐親唔肯食呀,點算?

泵出少少先比佢食會好d ga

侯爵府

回覆:meiericamei 的帖子

你一知流量快,即刻用食指和中指㚒住個胸,好似教剪咁,咁就無流得咁快,我b之前會續親,係我媽教我的

別墅

回覆:meiericamei 的帖子

餵果陣盡量挨後等d奶出得慢d,我驚你越泵越多

複式洋房

回覆 焦糖媽 的帖子

請問邊度有母乳既書仔睇?

焦糖媽  出院時QE比左本我.... 健康院都有架~~~ 試下上衞生署網頁我都見過有得dl  發表於 14-5-23 09:26

複式洋房

回覆 caralai1030 的帖子

試過都唔得呀, 而家攪到佢唔肯埋身呀, 大喊呀, 要泵出黎比佢食, 最慘係佢呢排厭食奶樽呀, 頂出黎同一路食一路寧黎寧去叫教命, 其實我唔多奶嫁, 都係得4至5安而家佢埋身同奶樽都係好辛苦咁食d 另, 點算呀, 我驚佢厭食呀, 而家仲變左成日妞計同不停要抱, 訓唔安, 我不停抱住佢無得訓呀

大宅

夏天玩到顛 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:谷奶谷到噴花灑咁, bb 逐親唔肯食呀,點算?

食前一兩分鐘 & 一路餵一路用冰敷個乳房,每個位置最多5-10秒,位置可重覆

另媽媽向後傾45°

健康院姑娘教,都work

大宅

瞓喺度餵, 出慢啲。
同埋我嗰陣係有擠走啲前奶先埋身, 唔洗驚食唔到前奶, 一定食到的, 仲有, 如果你係全埋身, 就唔好再泵, 因為越泵越調節唔到奶量, 噴奶時用手擠就OK。

BB係會有段時間食少啲, 唔洗咁担心, 厭食係由出世開始到長大都會遇到的問題, 有時佢哋係會選擇練仙的, 由其係出牙, 或開始引入固體, 佢哋食慾都會唔同, 唔洗太担心。

複式洋房

回覆 cal@wicked 的帖子

原來係咁, 真係擔心啊, 因為佢埋身我估計一次只係食到一至 2安咋, 奶樽又唔肯食, 泵出黎d 都係唔肯食, 用柸都肯食, 但係我有又會少到無咩奶, 另外, 如果唔泵, 咁我咪儲唔到冰奶囉, 咁有咩事行開行埋都唔得.? 如果比人喂要食奶樽係唔係餓透d佢, 佢就會食? 頭先餓左3 個鐘, 之前餐食好少, 都唔肯食樽呀, 喊到折天, 佢呢星期不停訓覺又唔食野, 會唔會係未退黃? 定係病?

複式洋房

同埋我仲未學識訓係度喂, 你bb 超得意呀

複式洋房

回覆 meiericamei 的帖子

我係想話用柸都唔肯食, 同埋佢瘦唒呀, 好慘咁

複式洋房

回覆 WAIYEE417 的帖子

你意思係不宜超過幾安?我全部奶先得幾安 ...

侯爵府

MommyPanel勳章

引用:你一知流量快,即刻用食指和中指㚒住個胸,

原帖由 Meir079 於 14-05-22 發表
你一知流量快,即刻用食指和中指㚒住個胸,好似教剪咁,咁就無流得咁快,我b之前會續親,係我媽教我的

...
健康院姑娘都係咁教

大宅

回覆 meiericamei 的帖子

阿b幾大? 你要返工所以儲奶? 全埋身就唔洗泵最理想。埋身食bb食的量比你想像中多, 你谷到行先俾佢啜, 佢轉頭個胃仔都滿啦。
而且佢埋開身你要佢用樽, 唔係個個b都適應到。

水晶宮

引用:你一知流量快,即刻用食指和中指㚒住個胸,

原帖由 Meir079 於 14-05-22 發表

...
夾住乳頭就ok?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Meir079+於+14-05-22+發表你

原帖由 cherrieloy 於 14-05-24 發表
夾住乳頭就ok?
不是乳頭,係乳暈上小小

水晶宮

引用:Quote:原帖由+cherrieloy+於+14-05-24+發表

原帖由 Meir079 於 14-05-24 發表
不是乳頭,係乳暈上小小
哦哦~ 原來係咁,又學到野喇,thanks

複式洋房

我唔返工喇, 因為有時真係要行開下ma, 去整下頭髮都要掛? 同埋我成日覺得佢食左好少, 同唔夠食, 佢一個鐘就要食,佢食完我放返佢係床就會醒, 跟住就再食過, 同佢好似好唔飽咁係咁食指, 但我泵奶就覺得自己個胸成日谷, 好似好多奶咁, 一唔泵, 就少哂, 但佢而家唔肯食樽, 我泵幾多都無用

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊