母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我系混合餵養,bb2個月大,距每次訓覺都一定要食住人奶訓,就算食飽左都要,總之我每次抱距距就要食人奶,請問喂母乳既媽咪你地bb會唔會甘架?比安撫奶嘴距都唔要,有咩方法可以戒左哩個習慣啊?

伯爵府

環保接龍勳章

每逢戒一個習慣, 過程都會有一定的痛苦, 習慣越耐, 戒就越難, 一係就早d戒, 唔係就直至離乳都keep住. 唔好戒下又唔戒, 辛苦的係bb. 戒都不外乎唔比佢, 佢遲早都會訓, 唔會幾日幾夜唔訓覺, 只係大人會唔會好怕bb喊.

大宅

回覆:草 的帖子

系,必須要做好心裡準備~

男爵府

回覆:含住乳頭入睡

我女都係但我同老爺奶奶住,介不到…喊多二聲就會沖入黎

男爵府

引用:每逢戒一個習慣, 過程都會有一定的痛苦, 習

原帖由 於 14-06-18 發表
每逢戒一個習慣, 過程都會有一定的痛苦, 習慣越耐, 戒就越難, 一係就早d戒, 唔係就直至離乳都keep住. 唔好 ...
佢日頭可以食到20分鐘 但到半夜食5分鐘就停。zzz左。係咪我唔夠奶?因為之前我餵完佢仲會係咁流奶。。但呢2日無再流。。我怕佢唔夠飽。同埋佢得濕片無咩便便。。。佢而家8日大。。。正常應該有幾多屎片?

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 lapinyee 的帖子

食5分鐘就訓絕對唔係唔夠奶的指標, check住濕片就ok, 連續三日夠6條濕片, 又識埋身同冇黃, 就已經唔洗再擔心奶量, 因為唔夠佢會追到你瘦.

伯爵府

環保接龍勳章

夠晒濕片就唔好比其他野影響, mama一覺得唔夠奶, 就好易真唔夠, 明明夠都會變左唔夠. 一來有壓力, 二來可能會開始做好多引致唔夠的事, 例如泵出o黎餵/ 補奶粉. 咁就會'夢想成真'.

雖然好長, 有時間可以睇下:

<認清個指標,!!>

餵人奶失敗最大的原因莫過於以為自己唔夠奶. 因為當你一以為自己唔夠就會去補奶粉, 補左身體就真係出少左需要的份量, 於是bb食量同身體接收的訊息會差距遠左, 身體見bb越食越少, 就會減產, 一來慳能量, 二來防塞. 而bb埋身食發現少左, 就會懶得食, 佢知道反正之後都有樽食, 佢洗乜搏老命去啜, 初生bb埋身食係要好用力 (大左好大機會會掉轉, 因為bb會識引奶陣), 惡性循環地奶量會越來越唔夠.

以下係我聽過, 一d媽媽‘覺得’ bb唔夠奶的表現:

bb成日掛住訓, 唔食
bb一放低就喊, 猛啜
bb食完之後冇好滿足的樣
bb個咀成日擘擘下, 追手指
bb成日眼光光, 唔訓覺
泵出o黎得好少好少
bb食得好密, 個幾鐘就要食
bb個樣好似好餓
bb食得唔正經
bb要啜住好耐都唔放口
bb訓唔冧好快醒
bb好大都要食夜奶
bb突然食多左
bb 黃, 體重唔理想

有冇發現有咩問題? 其實bb訓又好, 唔訓又好, 喊又好, 唔喊又好, 媽媽都覺得bb係唔夠奶的, 跟住就去補奶粉, 然後就好似我上面提到, 好快就 ‘心想事成’, 由覺得唔夠變成真正唔夠. 其實以上好多項都係正常bb的反應同本能, 有d係媽媽的主觀感覺, 有d係習慣同安全感的問題, 唔一定係奶量.

好多時真正的指標係完完全全係被忽略, 好多問奶量的媽媽對濕片都係一字不提. 呢個最重要的指標 -- bb係第五日起要每日有6-8塊濕片, 夠就唔洗諗咁多, 冇奶食唔會有output, 就係咁簡單, 唔好比其他野擾亂你. run順左, 全埋身一星期左右都夠濕片, 又冇黃, 唔係成日訓超過四個鐘, 代表bb就識食, 識追奶, 咁就完全唔洗再擔心奶量.

而以上的表現之中, 真係最有可能唔夠奶係第一個同尾o個個, 咁真係要去健康院執一執餵奶時間同姿勢.

Bb出世其實帶住本能同好多不安o黎到. 我地多左佢一個都一頭煙想喊, 佢地成個世界唔同晒, 野又唔識講, 喊係表達自己的唯一方法. 如果佢每次喊都覺得佢係餓, 塞到佢好飽, 咁佢真正的需要會被忽略, bb就會冇安全感, 當然佢每兩個鐘喊食其實都好正常, 亦係基本需要. 媽媽成日覺得佢餵左奶粉, bb就會訓得好d. 其實係bb需要多d能量去消化本來係四個胃生物的奶, 於是會安靜d, 留d能量去消化. 初生bb個胃好細, 而人奶係好易吸收, 好快消化, 所以冇咁消耗bb能量, bb吸收左, 有力氣, 可以好快再索食, 係健康的本能. 而佢亦會濕熱痕痹凍驚... 如果bb有力氣, 佢可以多d表達, 滿足到bb其他需要, 佢就更快對世界建立到安全感, 如果其他需要keep住被蓋住, 安全感就冇咁快被建立. 所以夠濕片唔好成日用d時間質疑自己冇奶, 不如細心聽佢喊聲, 試唔同的方法, 咁好快你地就可以建立默契.

例如我個細女有濕疹同頭泥, 佢喊其實痕, 我比人肉奶咀佢, 佢都可以唔喊, 不過只係屬於安撫, 佢真正需要其實冇被改善, 我有時輕r頭仔, 佢就會停. 有時係嘔奶, 佢胃淺成日嘔, 佢喊有時係有胃氣, 幫佢掃完風, 佢就會舒服d, 當然我都可以人肉奶咀安撫, 後果可能只係佢嘔更多. 總之每次佢喊都細心聽, 好快就會get到佢想點, 然後佢就會越來越少喊. 大女時又唔同, 佢可能腸有風, 佢有時喊, 我曲佢腳仔向肚打圈, 佢放左個屁就鬆晒, 每個bb有唔同需要, 盡量去了解佢, 唔好塞住佢把口就算.

我地生bb出o黎, 唔係想佢只係訓同食, 係咪? (間中都想想地... 我明) 我會提自己, 我其實期望佢可以適應呢個世界, 享受呢個世界, 大家配合一下, 了解佢多d, 唔好驚左佢d喊聲, 係第一步的溝通.

男爵府

引用:回覆 lapinyee 的帖子食5分鐘就訓絕對唔係

原帖由 於 14-06-19 發表

食5分鐘就訓絕對唔係唔夠奶的指標, check住濕片就ok, 連續三日夠6條濕片, 又識埋身 ...
但係係醫院出黎頭幾日我都有補粉 佢一日大約有5次poo poo. 未計wee wee. 但只飲人奶就無poo poo 只有 wee wee...我怕佢佢無奶食。丶所以無野痾?

伯爵府

環保接龍勳章

濕片係WEE WEE, 佢冇食野點會有WEE WEE?

男爵府

引用:回覆 lapinyee 的帖子濕片係WEE WEE, 佢冇

原帖由 於 14-06-19 發表

濕片係WEE WEE, 佢冇食野點會有WEE WEE?
我係怕佢只食前乳唔飽 因為有時5分鐘已經唔食。咁人奶b 應該幾多poo poo?

大宅

引用:我女都係但我同老爺奶奶住,介不到…喊多二

原帖由 kathyyu312 於 14-06-19 發表
我女都係但我同老爺奶奶住,介不到…喊多二聲就會沖入黎
最慘就系出街距扭眼訓要穩咪咪吸,一直系度喊,好頭痛!!!

伯爵府

環保接龍勳章

POO POO唔係指標, 一日十次同十日一次都正常. 唔洗驚佢唔飽, 佢未識錫住你, 佢要就會食, 唔會呵住你. 擔心對奶量只有壞影響.

lapinyee  初生都係一樣?佢得9日大咋  發表於 14-6-19 15:46

男爵府

lapinyee 發表於 14-6-19 12:29
我係怕佢只食前乳唔飽 因為有時5分鐘已經唔食。咁人奶b 應該幾多poo poo?

我個仔一日幾次,一次幾日都試過...但我冇懷疑過自己....媽媽...唔好怕呢樣怕果樣啦....人奶b poopoo唔定嫁喎....有濕片就得.
我試過有一日,我仔成朝條片都唔濕...果下我就驚,咁之後我咪夠鐘叫醒佢食,夠鐘就食,食咗兩次後,先有返濕片,果次真係嚇鬼成我...
總之,如果bb唔夠食,佢會不分晝夜咁叫你嫁喇....如果你怕佢唔夠食,咪夠鐘叫醒佢食囉

男爵府

引用:Quote:lapinyee 發表於 14-6-19 12:29 我係

原帖由 denise333 於 14-06-19 發表
我個仔一日幾次,一次幾日都試過...但我冇懷疑過自己....媽媽...唔好怕呢樣怕果樣啦....人奶b poopoo唔定嫁 ...
初生都係一樣?

伯爵府

環保接龍勳章

你可以約母乳姑娘, 詳細咁問晒想知的事, 我所知的指標只係濕片, 如果冇黃佢本身識啜, 又冇話全日係咁訓, 就唔擔心.

男爵府

引用:Quote:原帖由+denise333+於+14-06-19+發表

原帖由 lapinyee 於 14-06-19 發表
初生都係一樣?
我漏講,因為人奶易消化,所以比BB吸收矖,冇pop poo 都唔奇。
我仔而家兩個半月,初生時就好似係一日都有一次或兩日一次,差唔多一個月時poo poo已經冇咁密,但我冇擔心過,所以已經唔記得喇

別墅

我兒科醫生問佢咩都係同一個答案:

我: 阿仔10日至痾一次屎
dr: 食人奶ok 無問題

我: 阿仔食好小奶
dr: 食人奶ok 無問題, 有重就得啦

我: 阿仔小左尿wor
dr: 食人奶ok 無問題, d尿無深色粉紅尿就得

......................食下食下又快8個月大

男爵府

引用:我兒科醫生問佢咩都係同一個答案:我: 阿仔1

原帖由 moneymum 於 14-06-19 發表
我兒科醫生問佢咩都係同一個答案:

我: 阿仔10日至痾一次屎
哈哈 係咪架。。

別墅

堅過石堅, 餵奶粉佢至有唔同答案, 人奶勁呀ma

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆:strawberrylai 的帖子